“Je bent de unieke persoon die anderen helpt en soms zelfs levens redt”

Leestijd 3 minuten

Dát is wat ons uniek maakt

 

Beste Rode Kruis-vrijwilliger,

Het werk van hulpverleners van het Rode Kruis wereldwijd is niet zonder risico’s. Begin juni werden we opgeschrikt door een verschrikkelijk bericht uit Mali. Onze collega Maboury Diouf, werkzaam voor het Nederlandse Rode Kruis in het Afrikaanse land, kwam samen met zijn collega Mahadi Sow van het Malinese Rode Kruis om het leven bij een gewapende overval op de terugweg van een veldbezoek.

Een afschuwelijke daad, want geweld tegen hulpverleners is nooit te rechtvaardigen. Beschermd door ons wereldwijd herkenbare embleem - dat niet schieten betekent - waren Maboury en Mahadi vastberaden anderen te helpen. Op die bewuste dag werd met de betekenis van ons embleem geen rekening gehouden en overleden de hulpverleners. 

Het Rode Kruis helpt iedereen. Ver weg én dichtbij. Dát is wat ons uniek maakt. Voor veel vrijwilligers is het een reden om bij onze organisatie aan de slag te gaan. We helpen mensen ongeacht hun geloof, achtergrond of afkomst. Dat dit voor veel vrijwilligers een belangrijke waarde is, bleek wel toen we klaarstonden om gevluchte Oekraïners te helpen. Tegelijkertijd vinden we allemaal dat we vluchtelingen uit andere landen niet mogen vergeten. In de rubriek Op pad met Wout nemen we je mee naar een noodopvang doorstroomlocatie voor Oekraïners. 

Toen de opvang van vluchtelingen in Ter Apel steeds meer begon te wankelen en er tot overmaat van ramp vluchtelingen op straat moesten slapen, was de maat vol. Om te helpen zetten we tenten op en boden we vluchtelingen een bed, eten en drinken. Ondertussen nam op onze sociale media-kanalen het negatieve sentiment toe. Toch zijn er op die momenten heel veel vrijwilligers en Ready2Helpers die zich willen inzetten. In ons net verschenen boek Buitengewoon betrokken lees je over hun vuur, doorzettingsvermogen en flexibiliteit. "De behoefte om iets te doen komt vanzelf," vertelt vrijwilliger Giulnara in de rubriek Hemd van het lijf. Soms gaat een inzet gepaard met risico’s. Dat blijkt wel uit het verhaal van vrijwilliger Daniël Stofberg. Als teamleider van het noodhulpteam+ in Rotterdam-Rijnmond staat de inzet bij de rellen eind vorig jaar op de Coolsingel in zijn geheugen gegrift.

Als Rode Kruis-vrijwilliger doe je unieke ervaringen op in een unieke organisatie en omgeving. Nog belangrijker: je bent de unieke persoon die anderen helpt en soms zelfs levens redt.

Een fijne zomer en veel leesplezier!


Marieke van Schaik
Algemeen directeur