Leestijd 5 minuten

Mooi cadeau

Als Rode Kruis-vrijwilliger kun je jouw exemplaar kosteloos aanvragen bij je districtsmanager. Dit boek is ook een mooi cadeau om mensen kennis te laten maken met het werk van het Rode Kruis en een naslagwerk over de intensieve coronatijd. Buitengewoon betrokken is binnenkort te koop via bol.com.

Leestijd 5 minuten

Het vuur van vrijwilligers

Net verschenen: boek Buitengewoon betrokken

Wie staan er dag en nacht klaar voor het Rode Kruis om mensen in nood te helpen? En wat betekende de coronatijd voor de hulpverlening en voor ons als vrijwilligers zelf? Kruip dicht onder hun huid in de speciale uitgave Buitengewoon betrokken. Dit boek bevat 82 portretten van vrijwilligers die zich met hart en ziel hebben ingezet in Nederland en op de Cariben. Welke talenten ontdekten ze bij zichzelf in die uitzonderlijke periode? Hoe gingen ze om met de plotseling totaal veranderde wereld? Zie de verscheidenheid aan bijzondere mensen die samen onze organisatie vormen. En laat je inspireren door hun vuur, doorzettingsvermogen en flexibiliteit.

Hier alvast een voorproefje met de ervaringen van Anna den Boer, Simone Putters  en Ann Richardson.

Eerbetoon

Hoewel hij hartpatiënt was, zette Jacco Putters zich als Rode Kruis-vrijwilliger in tijdens de pandemie. “Jacco was bang om corona te krijgen en deed de planning voor het vervoer vanuit huis,” vertelt zijn vrouw Simone. Heel anders dan hij gewend was. Voorheen was hij elke avond in het Rode Kruis-gebouw te vinden. Hij kreeg toch corona, waaraan hij uiteindelijk overleed.

Grote veranderingen

Anna den Boer gaf zich op voor een reanimatiecursus nadat ze van dichtbij had meegemaakt dat iemand overleed aan een hartinfarct. “Het was een grote schok om te beseffen dat ik niets voor hem had kunnen betekenen.” Vele trainingen later werkt ze nu als noodhulpverlener. Vlak voor de coronacrisis startte haar transitie van man naar vrouw.

Iets teruggeven

Op Sint Maarten bleven de toeristen weg door corona. Hotelmedewerkster Ann Richardson aarzelde geen moment en meldde zich bij het Rode Kruis. Ze hield kleine kinderen bezig, troostte verwarde ouderen en verstrekte maaltijden. “Ik wilde graag iets teruggeven aan het eiland dat altijd goed voor mij is geweest nadat ik vanuit Jamaica naar Sint Maarten kwam.”