Leestijd 2 minuten

Video 6:41

De winkel waar iedereen welkom is

Joke ging opnieuw het land in en bezocht de Red Cross Shop in Breda, waar het Rode Kruis tweedehands kleding verkoopt tegen zachte prijzen. Maak kennis met deze bijzondere winkel die met passie en liefde wordt gerund door twaalf enthousiaste dames.

Een winkel voor iedereen. Dat is de Red Cross Shop in Breda, die vorig jaar van start ging. De zaak is drie dagen per week open en verwelkomt vele bezoekers. De opbrengst van de verkochte spullen wordt gebruikt voor Rode Kruis-projecten van het district Midden- en West-Brabant. In deze reportage zie je hoe Joke de Red Cross Shop bezoekt en drie vrijwilligers ontmoet. Uiteraard steekt ze ook zelf de handen uit de mouwen. Er is werk aan de winkel, elke dag opnieuw.

Sorteren, wassen, strijken

Bij het beheren van een kledingwinkel komt heel wat kijken. Alle spullen in de winkel zijn afkomstig van donaties. Bijvoorbeeld van nabestaanden die de kleding van hun overleden dierbaren aan de shop schenken. Ook hebben veel mensen de coronacrisis aangegrepen om hun kledingkast grondig op te ruimen. “Er komen soms mensen langs die maar liefst acht zakken kleding meebrengen,” vertelt één van de vrijwilligers. 

Die bergen kleding kunnen niet zomaar in de winkel worden gehangen. Eerst moet alles worden gesorteerd. De kleding die opnieuw verkocht kan worden, gaat vervolgens de wasmachine in. “We wassen vaak wel vijf volle trommels per dag,” vertelt vrijwilliger Trudy. Joke helpt bij het uithangen van de kleding die moet drogen. De vrijwilligers zijn ook vaak in de weer met het strijkijzer, want alles moet er natuurlijk wel netjes uitzien in de winkel. De laatste stap is het bepalen van de verkoopprijs. Joke blijkt daar een goed gevoel voor te hebben. Daarna krijgen de fris gewassen bloesjes, jurken en meer een mooi plekje in de zaak en wachten ze op een nieuwe eigenaar. Joke sluit haar bezoek af in een nieuwe outfit. In de rekken vond ze zelf ook iets leuks. 

 

Ben je nieuwsgierig naar de winkel? Kom dan een kijkje nemen aan het Spinveld 47 in Breda. De shop is op woensdag, vrijdag en zaterdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

We wassen vaak wel vijf volle trommels kleding per dag