Deze dingen mag je niet missen
Leestijd 5 minuten
Het Rode Kruis is continu in beweging, zowel voor als achter de schermen. Lees hier tien dingen die je volgens ons niet mag missen!
1
Nieuwe Social Ambassadeurs
Er zijn twee nieuwe Social Ambassadeurs bij het Rode Kruis actief: Sherida Spitse en Mounir Toub. Begin mei zette Oranje-international Sherida zich in bij het Humanitarian Service Point (HSP) op Amsterdam Centraal Station. "Daar kwam het verhaal van de Oekraïense vluchtelingen éxtra bij me binnen. Ik hoop de komende jaren nog veel meer te kunnen doen Rode Kruis." Chef-kok Mounir Toub: "De rode draad in mijn leven is het delen van liefde. Toen het Rode Kruis mij vroeg of ik Social Ambassadeur wilde worden, twijfelde ik geen moment. Ik ben meteen op social media aan de slag gegaan voor een voedselproject voor bezette Palestijnse gebieden."
2
14 t/m 17 juli Zwarte Cross
Op 14 juli barst Nederlands grootste muziekfestival en de grootste motorcross ter wereld los. Dan begint de Zwarte Cross. Het Rode Kruis verzorgt de EHBO op dit prachtige vierdaagse evenement. Ruim 300 vrijwilligers en een complete Medische dienst met huisartsenpost, verpleegkundigen en artsen zetten zich in. Wil jij ook helpen? Meld je dan nu aan. Dat kan via Tools of Tools2Go. Meer weten? Stuur het projectteam een mailtje zwartecross@rodekruis.nl
3
19-22 juli Nijmeegse Vierdaagse
Na twee jaar afwezigheid staat Nijmegen van 19 t/m 22 juli weer op zijn kop door de Vierdaagse. Ook dit jaar verzorgen wij alle medische ondersteuning bij het grootste meerdaags wandelevenement ter wereld. Hier tref je de grootste groep Rode Kruis-vrijwilligers bij elkaar, uit werkelijk alle disciplines van evenementenhulp. In totaal ruim 600 vrijwilligers. Naast natuurlijk blarenprikken, EHBO en Medische dienst, hebben we hier de grootste vrijwilligersorganisatie ter wereld. Kom de geweldige sfeer proeven door ook mee te helpen, met of zonder EHBO-diploma. Meer informatie of aanmelden? Mail naar vierdaagse@redcross.nl
4
Studentendesks gespot
In Nederland zijn er veertien studentendesks actief voor het Rode Kruis. Studenten zetten zich in om de kwetsbare mensen in onze samenleving te helpen. Ook in de afgelopen periode hebben zij weer massaal hulp verleend.
Student facts:
- Desk Nijmegen heeft € 1.927 opgehaald tijdens een galadiner en veiling. Het geld gaat naar de hulpverlening van het Rode Kruis in Oekraïne.
- Desk Tilburg heeft de benefiet zwemmarathon ‘Swim For Charity’ georganiseerd. Hiermee hebben zij € 8000 bij elkaar gezwommen voor hulp in Oekraïne.
- Vrijdag 29 mei stonden vrijwilligers van de Studentendesk Utrecht klaar voor een grote inzamelingsactie voor Oekraïense vluchtelingenkampen.
5
Feestdag Keti Koti
1 juli was Keti Koti. Op Keti Koti herdenken en vieren we de afschaffing van de slavernij in Nederland en haar toenmalige koloniën. Anna-Vera van Tubergen – van Deurzen, hoofd P&O bij het Rode Kruis, legt uit waarom het goed is dat we bij deze feestdag stilstaan.
“Het is belangrijk om het verleden te kennen en te erkennen voordat we ons kunnen richten op een gezamenlijke toekomst. Bij Keti Koti gedenken we het einde van een vreselijk hoofdstuk uit onze geschiedenis. Daarom is voor mij 1 juli een dag die je niet mag missen. Helaas zijn de sporen in de huidige maatschappij nog steeds zichtbaar. Vaak in de vorm van racisme en ongelijkheid. Keti Koti betekent letterlijk: verbroken ketenen. Dit is voor mij een dag van hoop, emancipatie en jezelf zijn. Laten we Keti Koti gezamenlijk vieren en werken aan een inclusieve samenleving! ”
Klik hier als je meer wilt weten over Keti Koti.
6
Save the date: Diversity day!
Noteer maandag 3 en dinsdag 4 oktober alvast in je agenda! Maandag 3 oktober vindt de ethische dag plaats. Dit jaar is het thema: ‘sociale veiligheid’. Dinsdag 4 oktober is het Diversity Day. Het motto van dinsdag, is ‘verschil verrijkt’. Die dag staat diversiteit & inclusie centraal. Het Rode Kruis laat zien dat het goed is om verschillen tussen mensen te waarderen en ieders unieke talenten te omarmen en te benutten. Zowel sociale veiligheid als diversiteit & inclusie maken van jouw werkomgeving een fijne plek waar je optimaal tot je recht komt. Deze bijeenkomsten wil je daarom niet missen!
7
Giro 6251 voor de Hoorn in Afrika
In de Hoorn van Afrika hebben meer dan 14 miljoen mensen onvoldoende te eten. Derk Segaar, hoofd Internationale Hulp: “De combinatie van droogte, overstromingen, sprinkhanenplagen, conflicten en klimaatverandering is een dodelijke cocktail. Naar verwachting krijgt het gebied dit jaar te maken met de ergste droogte in 40 jaar. Kortom: er is hard hulp nodig. Tijd voor actie! Daarom heeft het Rode Kruis Giro 6251 geopend (IBAN: NL58INGB0000006251).
Met de opbrengst van deze actie deelt het Rode Kruis voedsel uit en geeft het gezinnen vouchers waarmee ze maaltijden kunnen kopen. Daarnaast herstellen we waterpunten, zorgen we voor schoon drinkwater, geven medische en psychosociale hulp en helpen mensen om te gaan met klimaatgerelateerde rampen.
Wat kun jij doen? Deel de actiepagina op onze website met je netwerk en help het Rode Kruis om de honger tegen te gaan.
8
Marieke van Schaik in bestuur Internationale Rode Kruis
Marieke van Schaik is in Genève gekozen tot bestuurslid van het IFRC, het internationale samenwerkingsverband van alle 192 Rode Kruis- en Rode Halve Maan-verenigingen in de wereld. De IFRC coördineert onder meer de internationale hulpverlening bij natuurrampen. Marieke: "Het is een grote eer om de leden te vertegenwoordigen in het bestuur van de Federatie. Iedere dag zien we weer hoe belangrijk het internationale humanitaire netwerk van het Rode Kruis is en welke enorme impact we als wereldwijde beweging kunnen hebben. Ik ga mij in het bestuur onder meer inzetten voor het verbeteren van humanitaire hulp door het gebruik van data en het omgaan met de impact van klimaatverandering. Op beide thema's hebben we als Nederlandse Rode Kruis veel kennis en ervaring te delen."
9
PFA-cursus op de Cariben
Je denkt er niet altijd aan, maar je kunt elke dag onverwacht iemand tegenkomen die emotionele en praktische ondersteuning nodig heeft. Soms gaat het om een kleine crisis, persoonlijk van aard voor één persoon, bijvoorbeeld bij een ongeluk. Een crisis kan ook groot zijn en een enorm effect hebben op grote aantallen mensen, zoals een orkaan of brand. Ongeacht de omvang van de ramp kunnen mensen psychologische eerste hulp nodig hebben. PFA staat voor Psychological First Aid. Dit is een eenvoudige en krachtige manier om iemand in nood te helpen. Het vermindert stress en helpt bij een gezond herstel na een trauma, natuurramp of andere noodsituatie. Van 1 t/m 5 augustus wordt de PFA-cursus gegeven op Curaçao. Op 12 t/m 14 augustus kunnen mensen op Saba en Sint Eustatius de training volgen.
10
Humanitair Oorlogsrecht in Nederland relevant?!
Wist jij dat alle werkzaamheden van het Rode Kruis wereldwijd verbonden zijn met het Humanitair Oorlogsrecht? Maar wat houdt dit oorlogsrecht in, hoe relevant is het en wat is de rol van het Rode Kruis? Het Rode Kruis zorgt dat de regels van oorlogsvoering bekend zijn bij een grote groepen mensen. Dit doen we onder meer op 3 & 4 november 2022 tijdens het Humanitair Oorlogsrecht Congres. Een congres voor jong en oud, expert of geïnteresseerde, humanitaire hulpverlener of student. Er zijn diverse workshops, ook worden de basisbeginselen van dit type recht uitgelegd. We bespreken actuele dilemma’s voor humanitaire hulpverleners en nemen een kijkje in de toekomst van oorlogsvoering. Wil jij meer weten over het Humanitair Oorlogsrecht en ben je benieuwd wat de rol van het Rode Kruis hierin is? Zet dan 3 en 4 november in je agenda!