Leestijd 5 minuten

Video 5:14

WOUT OP PAD MET... JOOST

Warm welkom voor vluchtelingen

In deze reportage maken we kennis met gepassioneerde vrijwilligers en dankbare vluchtelingen, die zeer aangrijpende verhalen vertellen. Het Rode Kruis helpt vluchtelingen uit Oekraïne op allerlei manieren, bijvoorbeeld door langdurige opvang bij gastgezinnen te coördineren. 

 

Met zijn camera en oprechte nieuwsgierigheid geeft Wout ons een bijzondere blik achter de schermen van de hulpverlening van het Rode Kruis. Deze keer reist hij naar Rotterdam voor een dag vol indrukwekkende ontmoetingen.

 

Beperking geen bezwaar

De eerste ontmoeting in de reportage is met Joost. Hij werkt als Ready2Helper bij een doorstroomlocatie voor vluchtelingen in Rotterdam. Joost wilde graag op pad met Wout. Zo kan hij laten zien waar hij zich met zo veel passie voor inzet: een warm welkom bieden aan ontheemden uit Oekraïne. Hij laat zich daarbij niet belemmeren door zijn lichamelijke beperking en is in zijn onverzettelijkheid een voorbeeld voor iedereen. Het maakt niet uit wie je bent, iedereen kan klaarstaan voor iemand anders die hulp nodig heeft. 

Onzekere toekomst

Joost geeft een rondleiding bij de doorstroomlocatie, waar vluchtelingen maximaal drie dagen verblijven. Vervolgens worden ze opgevangen door een gastgezin of krijgen ze via een gemeente een plek waar ze voor langere tijd kunnen verblijven. Mensen die vanuit Oekraïne in Nederland arriveren, voelen zich vaak totaal verloren. Ze hebben hun huis en hun leven achter zich moeten laten om een onzekere toekomst tegemoet te gaan in een  vreemd land. Joost laat trots zien met hoeveel liefde deze ontheemden worden verwelkomd. Zo zijn er speelgoed en kleren voor kinderen, die hun eigen spulletjes achter moesten laten in Oekraïne.

 

RefugeeHomeNL

Het Rode Kruis begeleidt de opvang bij gastgezinnen. Onder de noemer RefugeeHomeNL doen we dat samen met het Leger des Heils, VluchtelingenWerk Nederland, NLvoorelkaar en Takecarebnb. Vanwege de veiligheid van de vluchtelingen mogen ze op deze opvanglocatie niet gefilmd worden. Dat kan wel als Wout op bezoek gaat bij een Rotterdams gastgezin. Dit is het tijdelijke thuis van een moeder en dochter die het oorlogsgeweld in Oekraïne ontvluchtten. “Ze wonen nu ongeveer anderhalve maand bij ons,” licht de vader van het gastgezin toe, “en dat is heel gezellig. We zouden het direct weer doen.” Hij vertelt openhartig over de keuze die ze hebben gemaakt om mensen in nood te helpen. Die beslissing hebben ze met het hele gezin genomen en daarbij gingen ze niet over één nacht ijs. 

 

Impact

De jonge Oekraïense dochter vertelt het aangrijpende verhaal over een bombardement. Op dat moment besloten ze te vertrekken. “Het was niet moeilijk om weg te gaan," vult haar moeder aan. "Het was beangstigend om te blijven.” De reis naar Nederland was lang, maar ze zijn ontzettend blij met het warme thuis dat ze wordt geboden door het gastgezin. Een uitstekend voorbeeld van de impact die deze hulp kan hebben. Het is hartverwarmend om te zien dat zich al duizenden Nederlandse families hebben aangemeld als gastgezin.

Wil jij ook je steentje bijdragen aan het helpen van vluchtelingen uit Oekraïne? Kijk dan snel op onze website voor drie concrete manieren om mensen te steunen die dat heel hard nodig hebben.
 

Galina en Valeriia aan tafel met moeder en dochters van het gastgezin: Silvia, Iris en Imke.