“Door vaak onderweg te zijn voor het Rode Kruis draag jij bij aan meer menselijkheid in de wereld”

Leestijd 3 minuten

Er is nog een lange weg te gaan 

 

Beste Rode Kruis-vrijwilliger,

De afgelopen maanden kwam de opvang van vluchtelingen in Nederland steeds verder in de knel. Van mensen die zonder slaapplek op stoelen moesten slapen in de wachtkamer van het aanmeldcentrum tot honderden mensen die de nacht doorbrachten op een grasveld in Ter Apel. Onmenselijk. Het kan niet zo zijn dat we onze standaarden op het gebied van menswaardigheid loslaten omdat we het politiek en bestuurlijk niet voor elkaar krijgen. Als Rode Kruis blijven we oproepen tot menswaardige opvang voor iedereen. Het maakt daarbij niet uit wat voor geloof je hebt, uit welk land je komt of wat je politieke mening is.

Met ons Humanitaire Service Punt in Ter Apel, het ondersteunen van opvanglocaties in het hele land en het bieden van een luisterend oor of eerste hulp staan we paraat tijdens de opvangcrisis. In de rubriek De + van vertelt vrijwilliger Noah van der Vaart waarom hij het belangrijk vindt dat het Rode Kruis een afspiegeling is van de samenleving én van de mensen die we helpen.

Het is niet alleen de opvangcrisis die onze aandacht vraagt. Als Rode Kruis zijn we overal en op vele fronten actief. Velen van jullie draaiden (over)uren bij een van de vele evenementen in het land. Voor sommigen was het bijna vanzelfsprekend om na de Zwarte Cross direct door te gaan naar de Nijmeegse Vierdaagse en daar diensten te doen. Ongelooflijk!

“Vrijwilligers zijn het hart en de ziel van de organisatie. Zij houden ons draaiend en levend,” vertelt Maisy Scharbay, branchemanager op Curaçao, in de rubriek Hemd van het lijf. In het boek Buitengewoon betrokken – een ode aan de vrijwilliger - lees je over het vuur, doorzettingsvermogen en de flexibiliteit van Rode Kruis-vrijwilligers. Dit blijkt ook uit de verhalen van drie vrijwilligers in de rubriek Portretten.

Om de hulp te blijven bieden die nodig is, zijn we als organisatie ook afhankelijk van donaties. We zijn steeds op zoek naar nieuwe manieren van fondsenwerving, om ervoor te zorgen dat mensen blijven bijdragen aan het Rode Kruis. Een voorbeeld hiervan is Expedition Red Cross: een trektocht door de natuur van Oeganda met bezoeken aan lokale projecten van het Rode Kruis. In De dag van lees je meer over deze eerste editie en de ervaringen van de deelnemers. 

Het Rode Kruis helpt mensen in nood. Dat is alleen mogelijk dankzij jouw tomeloze inzet als vrijwilliger of Ready2Helper. Door vaak onderweg te zijn voor het Rode Kruis draag jij bij aan meer menselijkheid in de wereld.   

Veel leesplezier!


Marieke van Schaik
Algemeen directeur