Deelnemers Expedition Red Cross

Leestijd 5 minuten

Eind september startte de allereerste Expedition Red Cross. De deelnemers gaan op een avontuurlijke trektocht door de natuur van Oost-Oeganda. In zes dagen beklimmen ze de top van Mount Elgon. Een tocht van ruim 80 kilometer door de wildernis. Voor de tocht bezoeken de deelnemers een aantal lokale projecten van het Rode Kruis. Benieuwd naar de eerste dagen? We volgen hun avonturen. 

09:00

EERSTE DAG

Vijftien avontuurlijke mensen die zich graag voor het Rode Kruis inzetten, nemen deel aan de Expedition Red Cross. Inmiddels staan ze klaar voor het avontuur dat hen te wachten staat. 's Nachts is er een flinke regenbui gevallen. Aan het ontbijt blijkt dat velen denken: 'Als we die straks maar niet over ons heen krijgen op de berg.' Gelukkig schijnt de rest van de dag de zon in overvloed. Die buien vertellen het verhaal van de gevolgen die klimaatverandering heeft hier in Oeganda. 

10:00

VRIENDEN VAN HET URCS

De deelnemers krijgen een warm onthaal van onder andere Secretary General Robert Kwesiga en Director of Disaster Risk Management Dr. Brian Kanaahe. Zij vertellen over het werk van het Oegandese Rode Kruis (URCS - Uganda Red Cross Society). Het  gebied rondom Mount Elgon blijkt gevoelig voor overstromingen en aardverschuivingen. Met programma's voor risicoreductie kijkt het Rode Kruis hoe ze samen met de bevolking de impact van deze rampen kunnen verkleinen.

 

 

11:15

LOKALE AFDELING

Dag twee begint met een goed ontbijt. Vervolgens rijdt de groep met de bus naar Bubulo, waar ze de lokale afdeling - één van de 51 in Uganda - bezoeken. De afdeling Bubulo coördineert en geeft hulp aan een groot gebied met honderdduizenden inwoners. De regio is door de kolkende rivier Mafasa erg gevoelig voor overstromingen. Na zware regenval is er ook het risico van aardverschuivingen in de bergen.

11:45

MET EIGEN OGEN

Afdelingsmanager Patrick en vrijwilliger Edson vertellen hoe ze op verschillende manieren zorgen dat de overstromingen minder vaak plaatsvinden of zo weinig mogelijk impact hebben. Hoe? Bijvoorbeeld door bomen te planten rond de rivier en in de bergen. Deze houden het water tegen. Bij ieder project valt op hoe goed de bevolking en het Rode Kruis samenwerken. Iedereen heeft een taak en ze doen het écht met elkaar. De deelnemers leren veel van de mensen die ze vandaag ontmoeten. De saamhorigheid die ze ervaren, kunnen ze goed gebruiken tijdens de beklimming van Mount Elgon.

12:20

PRACHTIG RADIOSYSTEEM

Voor het project dat de groep daarna bezoekt, waren wandelschoenen hard nodig. De gemeenschap woont namelijk in de bergen en aan de top van het dorp is een prachtig radiosysteem. Dit wordt gebruikt voor 'early warning'. Dat betekent dat zodra er een ramp gebeurt de radio-operator in actie komt. Hij waarschuwt iedereen en vertelt waar ze veilig zijn. Afgelopen augustus is het radiosysteem nog gebruikt toen er door zware regenval heftige modderstromen ontstonden. Daardoor kwam niemand in de problemen.

13:00

1..2..1..2..TESTING 

Ook hier is een radiosysteem voor snelle waarschuwing geïnstalleerd. Een lokale medewerker laat zien hoe het werkt. En wij mogen ook even testen.

13:35

NOODHULPPAKKET 

Dag drie begint met een bezoek aan Mbale waar ze ook een kijkje nemen bij de opslagplaats voor noodhulpgoederen. Op 31 juli jl. waren er hevige overstromingen in dit gebied en de hulpoperatie is nog in volle gang. Een lokale medewerker laat zien wat er allemaal in een noodhulppakket zit, onder meer een deken, matje, bord en zeep.

14:00

WATERPUNT

Daarna rijden ze door naar een waterpunt voor vers water dat in de bergen is gemaakt. In totaal zijn er zeven waterpunten.

14:45

ZANG EN DANS

De bus rijdt verder. Als laatste bezoekt de groep een project van Mbale. Ze maken kennis met manager Ayub, projectleider Martha en de vrijwilligers. De volgende stop is bij de River Bird Community. Hier worden ze warm ontvangen met zang en dans. Een gebruik als er nieuwe bezoekers zijn. Veel mensen van deze gemeenschap zijn lid van de groep die zich bezighoudt met risicoreductie bij rampen. Door middel van zang en dans geven ze voorlichting over wat te doen bij een ramp.

15:30

OP NAAR BUDADIRI

Met de bus klimmen de deelnemers een paar honderd meter. In Budadiri krijgen ze een briefing van de gidsen die hen morgen begeleiden op de berg. Op de kaart wijzen ze de route aan. De deelnemers stellen de laatste vragen over de spannende tocht.

17:00

VROEG ETEN EN NAAR BED

Dan pakken ze hun koffers in en schuiven ze aan voor het avondeten om daarna lekker vroeg hun bed in te duiken.

Deelneemster Denise: "Vanaf morgen gaat het gebeuren. We hebben er onwijs veel zin in. Met in ons achterhoofd de indrukwekkende, soms heftige, maar ook hoopvolle verhalen en beelden van de afgelopen drie dagen begint de beklimming van Mount Elgon. Dat doen we met z’n allen, want het groepsgevoel zit er inmiddels goed in."

De volgende dag gaan ze al vroeg op pad. Ben je benieuwd naar de verdere verhalen van de deelnemers aan Expedition Red Cross? Goed nieuws! Volg hier hun avonturen