Leestijd 2 minuten

Video 5:51

Onderweg naar een veilige toekomst

Het Rode Kruis biedt steun in de vluchtelingencrisis en helpt bij opvanglocaties in het land. In deze reportage geeft directeur Joke Hoekstra een blik achter de schermen bij twee centra in district Kennemerland. Hier maakt ze kennis met  bewoners en vrijwilligers, die soms dezelfde taal als de vluchtelingen spreken.   

De eerste stop in deze reportage is de Beijneshal in Haarlem, waar 67 vluchtelingen tijdelijk wonen. Ze zijn afkomstig uit landen als Syrië, Jemen en Irak. Deze noodopvanglocatie zou in eerste instantie twee weken geopend blijven, maar mede door de nijpende situatie in Ter Apel is deze periode verlengd. Aanvankelijk stonden er alleen veldbedden in deze sporthal. Omdat al na enkele dagen bleek dat de vluchtelingen hier langer moesten verblijven, zijn er tenten geplaatst. Zo hebben de bewoners, waaronder vele gezinnen, meer privacy.

 

Goede dagbesteding

Het Rode Kruis helpt deze mensen op allerlei manieren, zo zien we bijvoorbeeld in dit filmpje dat er speelgoed beschikbaar is voor de kinderen. Joke Hoekstra, directeur Nationale Hulp en Verenigingsmanagement, maakt kennis met locatiemanager Souhaib Amaja. Omdat hij Arabisch spreekt, kunnen de bewoners in hun eigen taal bij hem terecht met al hun vragen, variërend van huishoudelijke zaken tot persoonlijke kwesties. “Ik help ze bijvoorbeeld met een goede dagbesteding,” vertelt Souhaib, die zeer geliefd blijkt te zijn bij de bewoners. Hij benadrukt dat de vrijwilligers van het Rode Kruis daar werken als een team: “We doen dit met z’n allen, we willen graag iets kunnen betekenen voor deze mensen. De dankbaarheid die we daarvoor terugkrijgen is geweldig.”

“De dankbaarheid die we als team terugkrijgen is geweldig”

Burgemeester op bezoek

Na een lunch met de bewoners brengt Joke een bezoek aan een tweede opvanglocatie, in Zandvoort. In dit gebouw worden sinds juli voor langere tijd vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Hier is plek voor 120 mensen. Ze wonen verdeeld over vier ruimtes. Elke ruimte heeft vijftien afsluitbare slaapvertrekken, een gemeenschappelijke woonkamer en een gescheiden douche- en toiletruimte. Ook is er een paviljoen in het gebouw, waar de bewoners samen kunnen koken en eten.

Joke ontmoet hier Anna Demicheva, die afkomstig is uit Oekraïne en sinds anderhalf jaar in Nederland woont. Ze was eerder kort vrijwilliger voor het Rode Kruis en werkt hier nu als woonbegeleider. “De bewoners vinden het heel gezellig hier,” vertelt Anna. “We brengen veel tijd met elkaar door en koken vaak samen.” Ook Anna staat klaar voor de bewoners met al hun vragen, want het is niet gemakkelijk om je weg te vinden in een nieuw en vreemd land. Als kroon op haar werk geeft ze vandaag een rondleiding waar ook de burgemeester van Zandvoort bij aanwezig is. 

Wil je weten hoe jij kan helpen? Bekijk onze website.

 Iedereen die in beeld is heeft toestemming gegeven om gefilmd te worden.