Mis niets de komende periode 

Leestijd 5 minuten

Het Rode Kruis is continu in beweging, zowel voor als achter de schermen. Lees hier tien dingen die je volgens ons niet mag missen!

 

1

Ethische Dag en Diversity Day


De Ethische Dag op 3 oktober en Diversity Day op 4 oktober zijn evenementen die je als Rode Kruiser niet wilt missen. Op deze dagen werken we samen aan een (nog meer) open, veilige, diverse én inclusieve werkcultuur. Lees meer of schrijf je direct in voor de Ethische Dag en/of Diversity Day.

2

Giro 6251 voor Syrië

 

De humanitaire ramp in Syrië wordt steeds groter, terwijl de wereld zijn blik op het land grotendeels heeft verloren. Bijna de hele bevolking leeft onder de internationale armoedegrens (1,25 dollar per dag). Sinds enkele weken kampt het land bovendien met een cholera-uitbraak. Het Rode Kruis deelt voedselpakketten uit, biedt financiële ondersteuning, geeft medische hulp via mobiele klinieken en helpt bij het herstel van de watervoorziening. Naast deze noodhulp om mensen in leven te houden, heeft het Rode Kruis ook projecten om mensen te helpen voor de langere termijn. Er is helaas meer hulp nodig dan we momenteel kunnen bieden. We hopen de hulpverlening zo snel mogelijk uit te breiden. Doneren kan via Giro 6251 of via rodekruis.nl.

3

E-module Mentale Eerste Hulp online

 

In de vorige editie van '10 dingen' schreven we over de cursus PFA (Psychological First Aid) op de Cariben. Grote kans dat je daar niet heen kon gaan. Geen nood! De nieuwe e-module Mentale Eerste Hulp staat nu online. Deze module is bedoeld voor iedereen binnen het Rode Kruis en vooral voor hulpverleners die dagelijks met mensen werken. Mentale Eerste Hulp is de methode die door het internationale Rode Kruis is ontwikkeld. De nationale verenigingen pasten de inhoud aan voor de lokale situatie. In ongeveer een half uurtje krijg je veel hands-on tips. Heb je interesse om je verder te ontwikkelen op dit gebied? Neem gerust contact op met de afdeling psychosociale ondersteuning (PSO): Psychosocialeondersteuning@redcross.nl.

4

31 oktober: start Rode Kruis Academie

 

Noteer 31 oktober in je agenda, dan opent de Rode Kruis Academie haar deuren. Neem een kijkje op  dé plek waar je als Rode Kruis-vrijwilliger op een supertoffe manier gaat leren en jezelf verder kunt ontwikkelen. Wil je je eigen talenten voor 100% inzetten? Helemaal top! Wil je nieuwe vaardigheden ontwikkelen? Heel erg graag! Hoe en wat bepaal je meer dan ooit zelf. De Rode Kruis Academie sluit aan op de kennis en vaardigheden die je al hebt, zodat niets van jouw talent verloren gaat. Meer weten over de Rode Kruis Academie? Check intranet op Hulp bij > Leren en Ontwikkelen.

5

3 en 4 november: HOR-congres

 

In tijden van oorlog is niet alles toegestaan. Welke regels gelden er voor het Humanitair Oorlogsrecht (HOR)? Die gelden bijvoorbeeld voor Rusland en Oekraïne in het huidige conflict. Wat is de relevantie van deze vorm van recht in Nederland? En wat betekent het voor het ministerie van Defensie, beleidsmakers, Kamerleden, journalisten én voor hulporganisaties zoals het Rode Kruis? Op 3 en 4 november organiseert het Nederlandse Rode Kruis het HOR-congres. Meld je aan, vergroot je kennis over oorlogsrecht en ga met elkaar in gesprek over dit belangrijke en actuele thema!

 

6

EHBO-training op Sint-Maarten

Van 4 tot en met 9 oktober volgen nieuwe vrijwilligers een EHBO-training op Sint-Maarten. Die wordt verzorgd door een instructeur van het Nederlandse Rode Kruis.
Vrijwilligers die al eerder een EHBO-training volgden, kunnen bij- en nascholing krijgen. Eind november volgt voor de nieuwe vrijwilligers het tweede deel van de EHBO-training.

 

7

Op zoek naar 1.000 nieuwe vrijwilligers

 

Het Nederlandse Rode Kruis heeft duizend extra vrijwilligers nodig om de komende maanden te kunnen beantwoorden aan de toenemende hulpvraag. De vrijwilligers kunnen op allerlei manieren ondersteunen. Op vaccinatielocaties, in zorginstellingen, bij de opvang van asielzoekers en bij evenementen. Momenteel telt het Rode Kruis 15.000 vrijwilligers en ruim 106.000 Ready2Helpers (burgerhulpverleners). Wil jij iets betekenen voor een ander of weet je iemand die goed bij onze organisatie past? Geef je op als vrijwilliger via onze website of vertel mensen over de mogelijkheden bij het Rode Kruis. 

8

Themadag Educatie: inspiratie en intervisie


Het landelijke Rode Kruis educatienetwerk groeit. Met ruim 350 educatievrijwilligers faciliteren we per jaar honderden gastlessen op scholen in het hele land. Samen inspiratie opdoen en reflecteren draagt bij aan het verbeteren van de kwaliteit van onze gastlessen. Ben jij een educatie-vrijwilliger? Dan hebben we leuk nieuws. Op 15 oktober organiseert het Rode Kruis workshops met inspiratie en intervisie over onze gastlessen. De Leraar van het Jaar 2021, Ismail Aghzanay, komt langs en onthult zijn drijfveren en geheimen voor het maken van échte connectie met leerlingen. Kijk op intranet voor meer informatie!

9

Nieuw nummer Hulplijn Anderstaligen

 

De Rode Kruis WhatsApp-Hulplijn Anderstaligen werkt tot nu toe met aparte nummers per vreemde taal. De meeste hulplijnen voor anderstaligen hebben sinds 5 september jl. hetzelfde (nieuwe) 06-nummer: +31 6 28 52 09 83. Bij een bericht aan deze hulplijn krijgt de hulpvrager eerst een keuzemenu te zien met de beschikbare talen. Door de gewenste taal te selecteren komt de hulpvrager terecht bij het juiste hulpkanaal. De volgende hulplijnen schakelden over naar het nieuwe nummer: Arabisch, Chinees (Kantonees/Mandarijn), Frans, Nederlands, Pools, Portugees, Spaans, Tamazight (Berbers) en Turks. De volgende nummers blijven (voorlopig) ongewijzigd: WhatsApp-Hulplijn Oekraïne (Russisch/Oekraïens) +316 48 15 80 53 en de WhatsApp-Hulplijn Ongedocumenteerden +316 14 45 87 81

 

10

Bestuursvergadering Rode Kruis Cariben


Jaarlijks komen de besturen van het Rode Kruis op de Caribische eilanden samen. Gedurende drie dagen gaan ze met elkaar in gesprek over belangrijke thema’s en leren ze van elkaar. Het belooft dit jaar weer interessant te worden.