Leestijd 5 minuten

Video 6:09

WOUT OP PAD MET... CELINE VAN POUCKE

Een zak chips als avondeten

In de rubriek ‘Op pad met…’ duikt documentairemaker Wout van Wengerden in de wereld van een Rode Kruiser. Dit keer is dat Celine van Poucke, internist in opleiding en vrijwilliger Voedselhulp voor district Rotterdam-Rijnmond. Wout vraagt haar wat ze zoal doet en wat haar raakt.

 

Wout haalt Celine op bij het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam. Nadat ze de doktersjas heeft verruild voor haar Rode Kruis-outfit gaan ze op pad. Celine: “We gaan naar de locatie van Sosurwo om eten uit te delen. Dat is een supermooi project. Ze delen eigenlijk al sinds het begin van corona maaltijden uit aan mensen die tussen wal en schip vallen en een tekort hebben aan eten of gezond voedsel. Deze mensen kunnen daar elke maandagavond wat ophalen.”

Het Rode Kruis kreeg tijdens de eerste lockdown steeds meer telefoontjes van mensen die moeilijk hun eten konden betalen. En is daarom een voedselnoodhulpproject gestart. Daarin ondersteunen ze bestaande initiatieven met vrijwilligers en boodschappenkaarten van de Albert Heijn. 

Net boven de inkomensgrens voor steun van de voedselbank, een naheffing van Eneco, niet rond kunnen komen van de uitkering… de redenen dat wekelijks 160 mensen op deze locatie een gratis maaltijd komen halen zijn divers. “Een aantal verhalen wordt  niet eens verteld.  Dat zijn de mensen waarbij je heel veel schaamte ziet.“

Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen komen langs voor een voedzame maaltijd. Ze vertellen dat ze soms niets te eten hebben of dat er geen boodschappen gedaan kunnen worden. “Wat mij altijd het meeste raakt, is kinderen die het slecht hebben. En als je dan hoort dat een kind een zak chips krijgt als avondeten omdat dat lekker goed vult en veel calorieën bevat, dan schrik ik daarvan. Ik had echt niet verwacht dat dat in Nederland kon gebeuren.”

De behoefte aan voedselhulp is groot. Op dit moment zijn er in het district zo’n 6.000 volwassenen en kinderen in beeld. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk nog veel hoger. Het Rode Kruis werkt in Rotterdam-Rijnmond samen met organisaties die al een relatie hebben met deze groep. Dat maakt de drempel lager om gebruik te maken van de voedselhulp. 

Het Rode Kruis wil met deze organisaties blijven samenwerken om ook in de toekomst mensen in Rotterdam te kunnen helpen. “We proberen het netwerk uit te breiden, te groeien. We gebruiken eigenlijk alle connecties die er in Rotterdam al zijn. Het leuke is dat deze organisaties elkaar leren kennen en dat daar ook weer hele mooie dingen uit komen.“