Patricia Mauritz, vrijwilliger Evenementen­hulpverlening

Leestijd 5 minuten

Door voor een andere aanpak en verrassende locaties te kiezen, wist  district Flevoland een groep ongedocumenteerden te bereiken voor vaccinatie tegen corona. De sleutel tot succes? Het betrekken van sleutelfiguren in buurten en kerken bij het motiveren van mensen en het werken met meertalig informatiemateriaal. We volgden Patricia Mauritz tijdens haar dienst van 16.00 uur tot 19.30 uur op de vaccinatiedag in Almere-Buiten

16:00

START WERKDAG

De werkplek van Patricia en haar collega’s in Almere-Buiten is bijzonder. Vandaag functioneert het kerkgebouw aan de Chicagostraat namelijk als vaccinatielocatie. En daar is bewust voor gekozen. Het is voor mensen een bekende, veilige en vertrouwde plek. Patricia: “In de zijruimtes van de kerk, waar normaal gesproken wordt vergaderd, hebben we onze spullen neergezet. 
Het is wachten tot de eerste mensen zich melden. Ze komen na de dienst langs, daartoe aangespoord door hun pastoor Bright Antwi van het Crossfire Ministry.”

16:15

PUNTJES OP DE i

Terwijl Patricia de wachtkamer in orde maakt en nog wat meertalige folders neerlegt, worden ook in de vaccinatieruimte de laatste puntjes op de i gezet. Na samen te hebben nagedacht hoe de opkomst van ongedocumenteerde migranten voor vaccinatie kan worden verhoogd, trekken het Rode Kruis en de GGD Flevoland ook vandaag weer samen op. “Het maakt niet uit of je van het Rode Kruis of van de GGD bent, we zijn één team.”

 

 

16:40

EERSTE INTAKEGESPREK

Het is een warme dag vandaag. Patricia zorgt snel nog even voor extra water voor de mensen in de wachtkamer. Ondertussen vindt het eerste intakegesprek plaats. En dat vraagt de nodige aandacht. Ongedocumenteerden hebben geen BSN-nummer en staan daardoor in de meeste systemen niet geregistreerd. Het invoeren van de benodigde gegevens in combinatie met een taalbarrière maakt dat het gesprek behoorlijk wat tijd in beslag neemt.  

16:55

NIET KIJKEN

Het viel best mee, zo vertelde hij Patricia achteraf. Hij had haar tip opgevolgd en gewoon niet gekeken toen de prik werd gezet.  “Sommige mensen vinden een prik, vooral de naald, wel wat spannend, maar daar kan ik goed op inspelen.” Het blijft ook bij die ene prik; er is bewust gekozen voor het Janssen-vaccin. Omdat hiervoor maar één vaccinatie nodig is." 

17:05

IN DE GATEN HOUDEN

De kerkdienst is afgelopen en de wachtkamer druppelt vol. Patricia houdt de eerste gevaccineerden een kwartiertje in de gaten. Dat is belangrijk omdat er bijvoorbeeld een allergische reactie op kan treden. In dat geval wordt direct eerste hulp verleend. “Ik merk dat bij sommigen de zenuwen toch wat opspelen. Door gewoon een praatje met ze te maken, kan ik de angst en de onzekerheid vaak wel bij ze wegnemen.”

17:25

NIET ZOVEEL VRAGEN

Terwijl Patricia in de wachtkamer mensen op hun gemak stelt en een oogje in het zeil houdt, zijn de collega’s van de GGD Flevoland alweer bezig met het volgende intakegesprek.

“Een van de vrouwen twijfelde of ze het vaccin moest nemen. Ze vroeg zich af wat op den duur de bijwerkingen zullen zijn. Haar geloof gaf haar echter het zetje het toch te doen. Verder heb ik nog niet zoveel vragen gehad. Ik denk dat mensen zich goed hebben ingelezen. Dat de pastoor er tijdens de dienst aandacht aan besteedde, heeft zeker ook geholpen.”

17:55

GEZELLIGE GROEP

De opkomst is hoog; de wachtkamer zit goed vol. Sommige mensen hebben hun kinderen meegenomen. “Er zit nu een familie, een gezellige groep. Ze hebben een baby mee en daar zorgen ze met zijn allen voor. Ik heb net nog even een praatje met een mevrouw gemaakt, want ik zag dat ze het even  moeilijk had. Gelukkig heb ik haar weten te kalmeren, want het is niet de bedoeling dat iemand door foute ademhaling in paniek raakt.”

18:20

HART ONDER DE RIEM

Ook de vrouw van de pastoor, mevrouw Antwi, komt regelmatig even langs om de mensen een hart onder de riem te steken. Ze biedt een luisterend oor en heeft voor iedereen evenveel aandacht. Net als de pastoor benadrukt ook zij dat de keuze voor vaccinatie de juiste is. Patricia: “De mensen zijn dankbaar en blij dat ook zij gevaccineerd worden. Het betekent veel voor ze dat er ook aan hen wordt gedacht.”
 

18:45

SUCCESVOLLE DAG

Patricia is tevreden met de opkomst. De keuze om direct na de wekelijkse dienst en in het kerkgebouw te vaccineren, blijkt een schot in de roos. Ook pastoor Antwi heeft enorm zijn best gedaan om er een succesvolle dag van te maken. Hij sprak mensen aan in hun eigen taal, weerlegde geruchten en ging in op vragen.  “Hij wist mensen echt te motiveren en deelde  heel wat van onze meertalige informatiefolders uit. Ook spoorde hij tijdens de dienst mensen aan een prik te gaan halen.”

19:35

AFSLUITING

Nadat de laatste prik is gezet, zit de dag erop. Patricia ruimt op, neemt afscheid van haar collega’s en besluit nog even bij pastoor Antwi langs te gaan. Ze bedankt hem voor al zijn hulp en vertelt: “Ik kijk terug op een dag vol mooie gesprekken met fijne mensen. Iedereen die gevaccineerd werd, bedankte me na afloop ook persoonlijk. Het vaccineren is zonder problemen verlopen. Daar krijg ik nou energie van!”