Deze dingen mag je niet missen

Leestijd 5 minuten

Het Rode Kruis is continu in beweging, zowel voor als achter de schermen. Lees hier tien dingen die je volgens ons niet mag missen!

1

Durf jij dé keuze te maken?

Hulp bieden na een natuurramp kan lastig zijn. De beslissingen die jij neemt, hebben namelijk invloed op het leven van duizenden mensen. Hoe zou jij de keuzes maken? Speel het dilemmaspel. Stap in de schoenen van een Noodhulpcoördinator van het Rode Kruis tijdens een natuurramp in Mozambique en ervaar hoe het is om de hulp in goede banen te leiden.

Speel het spel op: Wat zou ik doen? Speel het Dilemmaspel van het Rode Kruis!

2

Diversiteitsweek

Op 5 oktober is het ‘Diversity Day’ dé dag waarop organisaties aandacht schenken aan en vragen om diversiteit. Met als streven een maatschappij waarin ieders unieke talenten worden benut en gewaardeerd. Als ondertekenaar van het Charter Diversiteit vieren we deze dag natuurlijk mee. We maken er zelfs een week van! Dit jaar is het thema van de diversiteitsweek 'Jezelf zijn werkt'. In deze week is er een afwisselend programma voor vrijwilligers en beroepskrachten over diversiteit en inclusie. Meld je aan via deze link!

3

Ethische dag

De Ethische dag is dit jaar onderdeel van de diversiteitsweek. De dag vindt plaats  op 4 oktober a.s. van 16.30-18.30 uur (online). We staan stil bij het thema onbewuste vooroordelen. Aan de hand van een afwisselend programma gaan we in gesprek over vooroordelen. Met interessante sprekers als Umar Mirza, Zoë Papaikonomou en luitenant-kolonel Mostafa Hilali. Daarnaast presenteren we   de resultaten van de enquête 'Integriteit & Ethisch handelen'.  Een leerzame, interactieve dag voor vrijwilligers en beroepskrachten. Aanmelden kan via deze link

4

Online escape room

Altijd al de stem van onze oprichter Henry Dunant willen horen? Doe dan tijdens de diversiteitsweek mee met de online escape room en kom in actie als Rode Kruis-hulpverlener. Tijdens deze speciale belevenis hoor je Henry Dunant die aan zijn kleindochter Julia vertelt over zijn ervaringen in Solferino. Bovendien word je ingezet bij een overstroming. Lukt het jou om de mensen op tijd te voorzien van voedsel, vervoer en onderdak? Deze game is niet alleen leuk, spannend en goed voor de teamspirit maar je wordt ook gestimuleerd om na te denken over een aantal vragen op het gebied van gelijkheid en diversiteit. Je kunt je aanmelden via deze link.

5

YouTube-serie De Tien

Wat zijn de tien heftigste aardbevingen die ooit hebben plaatsgevonden? Weet jij het? Kom er achter in de YouTube-serie ‘De Tien’. Om de week wordt een aflevering gepubliceerd met een  Top 10. Steeds gelinkt aan een onderwerp dat we tegenkomen tijdens onze internationale hulpverlening. Met dit laagdrempelige format kunnen we via YouTube een nieuwe jonge doelgroep bereiken die nog niet zo bekend is met het Rode Kruis.

6

Fleece van petflessen

Binnenkort loop jij misschien wel in een Rode Kruis-fleece gemaakt van petflessen. Dit najaar verwachten we in samenwerking met Company2wear en Helly Hansen de eerste lading fleecevesten uit te kunnen delen. Daarna is de waterdichte jas aan de beurt, die zal in 2022 of 2023 verschijnen. Beide kledingstukken bestaan uit gerecycled polyester (PET). De uitdaging is om in de toekomst zoveel mogelijk Rode Kruis-kleding te produceren gemaakt van gerecyclede en/of biologische grondstoffen. Naar verwachting zal over vijf jaar iedereen een gerecyclede fleece dragen.

7

Brandstore

De tijd van feestdagen en cadeautjes staat weer bijna voor de deur. In de brandstore zijn leuke kleine en grotere Rode Kruis-items te bestellen. Heel geschikt als bedankje voor de vrijwilligers of beroepskrachten. Wil je als vrijwilliger zelf iets bestellen? Dat kan natuurlijk ook.

Benieuwd naar het aanbod? Klik hier om naar de brandstore te gaan.

8

Nieuwe richtlijnen EHBO

Vanaf 1 september gelden er nieuwe richtlijnen voor EHBO. De regels veranderen iedere vijf jaar. Soms omdat medische inzichten veranderen, een andere keer omdat EHBO’ers merken dat een bepaalde behandeling beter kan. Ditmaal zijn er veel kleine wijzigingen. Die kunnen echter een grote impact hebben. Bijvoorbeeld het herkennen en voorkomen van een hitteberoerte en het aanleggen van een tourniquet om te voorkomen dat een slachtoffer te veel bloed verliest en overlijdt. Lees hier meer over  de Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp 2021.

9

Herdenkingsmunt Rode Kruis Curaçao

Dit jaar bestaat het Rode Kruis Curaçao 90 jaar. Ter ere van deze gelegenheid overhandigde de voorzitter van het Rode Kruis Curaçao, Alfred Palm, op 2 september een officiële 5 gulden herdenkingsmunt aan prinses Margriet. De prinses is Erevoorzitter van het Nederlandse Rode Kruis. Ook Heleen Kersten en Marieke van Schaik, respectievelijk voorzitter en directeur bij het Nederlandse Rode Kruis, ontvingen deze munt. “Ik ben zeer vereerd om deze herdenkingsmunt in ontvangst te mogen nemen," aldus prinses Margriet. "Graag wil ik de vrijwilligers op Curaçao bedanken voor hun toegewijde inzet en u allen van harte feliciteren met het 90-jarig bestaan.”

10

Inspiratie

Door het hele land zetten jullie je in voor de mensen die de hulp het hardste nodig hebben. Bij elke inzet hoort een verhaal. Het Henry+ magazine is dé plek waar deze verhalen verteld kunnen en mogen worden. Om elkaar te inspireren en te bemoedigen. Wij zijn continu op zoek naar jullie belevenissen. Mocht jij een mooi verhaal hebben en wil je dit graag vertellen aan alle vrijwilligers en beroepskrachten? Stuur dan een mailtje naar communicatie@redcross.nl en dan nemen wij contact met je op.