“Met een brede blik blijven we goed aangesloten op de samenleving”
Leestijd 3 minuten
Mensen écht zien, dat doet een vrijwilliger
Beste lezer,
In Nederland en internationaal zien we de noden aanhouden. In eigen land horen we helaas steeds vaker dat mensen niet genoeg geld hebben om een fatsoenlijke maaltijd te kopen. Dit is de harde realiteit voor steeds meer mensen in onze samenleving. Het Rode Kruis deelt daarom bijvoorbeeld ontbijttassen uit aan gezinnen en geeft boodschappenkaarten aan mensen die nergens anders terechtkunnen. Zo staat in tijden van nood niemand alleen. Internationaal hebben onze hulpverleners dag en nacht steun verleend aan de slachtoffers van de zware aardbeving in Syrië en Turkije. Ook de collega’s op de Caribische eilanden zetten alles op alles om de mensen die onze hulp het hardst nodig hebben te ondersteunen. In De + van vertelt vrijwilliger Louis Williams over zijn ervaringen op een zonnig stukje aarde: Sint-Eustatius.
In Nederland hebben we in de afgelopen tijd bij negentien opvanglocaties een behoeftepeiling gedaan onder mensen met een vluchtachtergrond. Zo brengen we in kaart wat mensen écht nodig hebben. Door te luisteren kunnen we onze hulp beter laten aansluiten op hun behoeften. In Verhaal in cijfers lees je hier meer over. Ook bij de nieuwe interventie van het Rode Kruis Rotterdam-Rijnmond, Vervoer & MEER, staan aandacht en begrip voor hulpvragers centraal. We volgen vrijwilligers William en Paul die deze vorm van vervoer regelen. In Aan tafel met geven we antwoord op de vraag of het gemakkelijker is om hulpvragers en hun behoeften écht te zien als je zelf een vluchtachtergrond hebt. Aandacht voor de ander, elkaar begrijpen en oprecht zien, dat is cruciaal in onze hulpverlening.
In Op pad met Wout gaan we in gesprek met een aantal Rode Kruis-vrijwilligers en -medewerkers om te achterhalen wat het van ons vraagt om oog te hebben voor elkaar. Ook blijven we goed voor elkaar zorgen. In de serie Portretten vertelt vrijwilliger Harm-Jan over zijn ervaringen bij het Team Collegiale Ondersteuning.
Onze hulpverleners staan elke dag in de frontlinie. Ze beleven de situatie van dichtbij en weten wat er speelt. Mensen écht zien, dat doet een vrijwilliger. Jij als vrijwilliger maakt het mogelijk dat het Rode Kruis goed aangesloten blijft bij de samenleving. Door jouw brede blik kunnen we anderen zo goed mogelijk bijstaan.
Veel leesplezier!
Marieke van Schaik
Algemeen directeur