Leestijd 5 minuten

 DE + VAN LOUIS WILLIAMS 

“In een kleine gemeenschap word je al snel een bekend gezicht” 

In de Caribische Zee ongeveer zevenduizend kilometer van Amsterdam ligt een eilandje waar de overheid een verre kennis is uit een andere wereld. Op Sint-Eustatius heeft zo’n 3.200 inwoners. Maar het leven staat er geen moment stil. Ook het Rode Kruis is zeer actief. Eén van de vrijwilligers op dit zonnige stukje aarde is Louis Williams.

 

Op de vraag waarom hij bij het Rode Kruis is gekomen, moet Louis lachen: “Om eerlijk te zijn weet ik dat niet echt. Ik kwam langs een poster waarop stond dat ze nog vrijwilligers zochten. Ik had veel vrije tijd dus ik dacht: waarom ook niet, het is altijd goed om de gemeenschap te helpen. Zelfs als je druk bent, kun je altijd wel de tijd maken om je medemens bij te staan." 

 

Geen moment stil

Zodoende rolde Louis in een sterk team van iets meer dan tien vrijwilligers en werd hij vooral ingezet als chauffeur. Zo ondersteunde hij bij de Sint-Eustatius dragrace. Onder de felle zon en in de geur van benzine staat hij tussen de piepende banden, vlugge motoren en kleurrijke optochten klaar om eventueel racers op te vangen. Gelukkig ging er niemand met te veel enthousiasme door de bocht en waren er geen ongelukken. Daarnaast ondersteunt Louis ook verschillende wandeltochten, zoals die van de lokale school, de sponsorloop voor kankeronderzoek en helpt hij bij de soep-dag. “De soep-dag begon als een actie waar we in een tentje langs de weg stonden om soep uit te delen aan mensen die langskwamen. Daarna veranderde de opzet van dit project en nu brengen we soep naar mensen die het minder goed hebben. We rijden het eiland rond en gaan langs bij armere families en mensen die het echt kunnen gebruiken.” Door de vele evenementen waarbij Louis aanwezig is, werd hij al snel het gezicht van hulp op het eiland. 

“Eén van de ervaringen die me tot nu toe het meest is bijgebleven, was toen we voor een petitie samenwerkten met een team uit Saba, Sint Maarten en Nederland. Het was erg leuk om de Rode Kruis-vrijwilligers van andere delen uit de wereld te ontmoeten. Ondanks dat we van diverse plekken komen, werken we voor hetzelfde doel. Het was mooi om los van de verschillende achtergronden de verbinding met elkaar te voelen.” 

“Los van de verschillende achtergronden voelen we de verbinding"

Naast het Rode Kruis 

Naast het Rode Kruis houdt Louis zich ook op andere manieren bezig met de gemeenschap. Zo organiseert hij lokale volleybalcompetities en gaat graag op pad met zijn loopgroep. “Samen reizen we af naar verschillende eilanden om daar rond te trekken en de dorpen en natuur te verkennen. We zijn al twee keer op Saba geweest, een keer naar Saint Kitts en we willen binnenkort een keer naar Sint Maarten.”

 

Wat de toekomst brengt 

Voor de toekomst zijn er veel plannen. “Ik hoop dat we met nieuwe projecten de gemeenschap verder kunnen helpen en nog hechter kunnen maken. Na de coronacrisis is de kringloopwinkel gesloten. Ik zou graag zien dat die weer open gaat, omdat die van grote hulp kan zijn. Daarmee kunnen we ook de jongere generatie op een positieve manier bij de rest van de eilandbewoners betrekken.” 

“Ik hoop dat we met nieuwe projecten de gemeenschap nog hechter kunnen maken”

Veel geleerd 

Bij de opmerking dat hij als één van de meest actieve vrijwilligers vast een bekend gezicht op het eiland is, moet Louis ingetogen lachen. "Terugblikkend op mijn tijd bij het Rode Kruis ben ik vooral blij dat ik veel heb mogen leren. Ik heb veel verschillende ervaringen opgedaan. Doordat je veel in contact bent met de mensen van het eiland leer je de gemeenschap beter te begrijpen. Je hoort hoe andere mensen het hier ervaren en ziet hoe onze kleine gemeenschap met elkaar verbonden is."