Leestijd 9 minuten

Het Rode Kruis-embleem gebruiken, hoe zit dat nou precies?

Het iconische Rode Kruis-symbool is inmiddels bij elk evenement en rampgebied te zien, toch mag dit teken niet zomaar door iedereen gebruikt worden. Het team humanitair oorlogsrecht, afgekort HOR, legt uit wanneer en hoe het symbool toegepast mag worden, want waarom mag het embleem niet zomaar gebruikt worden? Wat is nou het verschil tussen het embleem en het teken en op welke manier mag je het embleem gebruiken om je op een locatie zichtbaar te maken? Om die vragen te beantwoorden hebben we de belangrijkste informatie over het rode kruis van het Rode Kruis nog even voor je op een rijtje gezet.  

 

De beschermingen van onze emblemen

Het klinkt misschien vreemd, maar het Rode Kruis teken is geen eigendom van het Nederlandse Rode Kruis. Zoals het bekende appeltje bijvoorbeeld wel eigendom is van Apple, of de geelrode schelp van Shell, is het rode kruis in geen commercieel merkteken. Wat het embleem hiervan onderscheid is dat het een teken is dat bescherming biedt in een gewapend conflict. We zeggen wel eens dat het betekent: Niet schieten! Het embleem waarschuwt dus dat personen, voertuigen en gebouwen onderdeel zijn van humanitaire hulpverlening die door het humanitair oorlogsrechtbeschermd zijn. Daarmee is het teken ook zelf beschermd vanuit het HOR. Dit betekent dus dat het niet zomaar gebruikt mag worden. Alleen de geneeskundige dienst van Krijgsmacht mag het embleem ook in vredestijd uitbeelden. Naast het Rode Kruis-embleem zijn er nog twee gelijkwaardige tekens met dezelfde betekenis en bescherming. Zoals we in Nederland voor het rode kruis hebben gekozen hebben andere landen een rode halve maan of het rode kristal als symbool voor onze humanitaire organisatie.

Het verschil tussen het Rode Kruis embleem en het logo 

Het verschil tussen het embleem en logo zit hem in de context van gebruik, onze organisatie moet voor haar werk ook in vredestijd herkenbaar zijn. Dit om bijvoorbeeld te laten zien waar we op een evenement een EHBO-post hebben of om als EHV’er herkenbaar te zijn in je Rode Kruis kleding.  Hier zijn internationaal afspraken over gemaakt.  Daaruit is gekomen dat we het Rode Kruis embleem kleinschalig mogen gebruiken en alleen in combinatie met onze officiële naam om zo herkenbaar te zijn als het Nederlandse Rode Kruis. De combinatie van het embleem met de naam van de organisatie noemen we het logo.

Beperkingen op het gebruik

Het Rode Kruis teken mogen we dus bescheiden gebruiken om herkenbaar te zijn. We mogen het embleem niet zomaar op voertuigen, kleding, producten of gebouwen plaatsen. Als je dus van plan was om voor een bedrijfsfeestje iedereen op een met rode kruizen bedrukte Lederhose te trakteren moeten we je dus helaas teleurstellen. Alleen medewerkers mogen het symbool gebruiken als ze in dienst zijn door het in hun werkkleding zichtbaar te maken. De beperkingen die op het gebruik van het symbool staan lijken misschien streng, maar zo zorgen we dat ons iconische teken zijn waarde behoudt en alleen gezien wordt als een symbool voor hulp en bescherming.