Leestijd 1 minuut

Video 7:49

De wereld achter de EHBO-tas

In deze aflevering gaan we het land in met ons hoofd Finance & Control Wilco van Wijck. Zo krijg je een kijkje achter de schermen bij het nieuwe logistieke magazijn in Duiven. Het kleine team van Rode Kruis-vrijwilligers dat hier aan de slag is, staat geen moment stil sinds de verhuizing uit Loenen. Wilco gaat met hen in gesprek en steekt zelf ook de handen uit de mouwen om te helpen met de voorbereidingen voor de opening in april.

“We zijn hier bezig een nieuwe indeling te maken voor de bulkvoorraad, dat zijn reservematerialen," vertelt hoofd logistiek Michel vol enthousiasme. "Hiernaast worden stellingen gebouwd. We hebben het EHBO-magazijn nu al redelijk op orde, dus we kunnen hier al de tassen en kisten aanvullen.” Samen lopen ze een rondje langs de schappen en maakt Michel van de situatie gebruik om Wilco eens flink aan het werk te zetten met het stapelen van matrassen. Als het gesleep en gesjouw erop zit, gaat Wilco naar boven om een blik te werpen op het nieuwe EHBO-magazijn. Daar worden tassen en kisten gevuld met de meest essentiële materialen en daarna verstuurd naar evenementen, noodhulpsituaties en vluchtelingencentra door het hele land. Eén van de collega’s die zich hier graag mee bezighoudt, is Elske. Bij de vraag wat zij het mooiste aan dit werk vindt, antwoordt ze: “Dat het ons lukt om de zaken keer op keer weer netjes op orde te krijgen en uit te leveren. Om ondanks alle druk, want die is er wel, toch de kwaliteit te bieden die we willen.” En hierdoor is Elske precies de topper die je nodig hebt in het magazijn. 

“Het lukt ons telkens om alles netjes op orde te krijgen en uit te leveren”

Elke dag anders

Tenslotte het woord aan onze vrijwilliger logistiek Rijk, die maar liefst 49 jaar werkte als automonteur voordat hij zich inzette voor het Rode Kruis. “Dat was een hele andere wereld," blikt hij terug. "Daarna besloot ik om iets te doen voor het goede doel. Het Rode Kruis leek me een erg goed doel.” Eén van de leukste dingen van dit werk vindt hij dat het team goed samenwerkt en elke dag anders is. Zo zijn ze nu druk bezig met het verhuizen van het magazijn. Op een ander moment gaan ze aan de slag met het selecteren en leveren van materialen voor soms onverwachtse gebeurtenissen.  
Achter de EHBO-tas, die je als hulpverlener bij je draagt, gaat een wereld schuil van hardwerkende, enthousiaste collega’s. Rode Kruis-vrijwilligers die met een hart voor het goede doel elke dag weer selecties maken, inkopen doen en zorgen dat alle materialen die nodig zijn voor hulpverlening op de locatie beschikbaar zijn. Met veel enthousiasme zien ze erop toe dat niemand iets tekort komt.