“Vrijwilliger zijn is niet alleen maar geven, je krijgt er enorm veel voor terug”

Leestijd 3 minuten

Meeleven met nieuwe crisis

 

Beste Rode Kruiser,

De crisis in Oekraïne houdt iedereen al wekenlang in zijn greep. Vrijwel meteen was de hulpbereidheid in Nederland groot. Als Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) sloegen we de handen ineen en startten we de Giro555-actie voor Oekraïne. Bedrijven, particulieren en organisaties gaven gul. Tot nu toe werd er ruim €150 miljoen ingezameld. Een deel van de opbrengst zullen we als Rode Kruis gebruiken om hulp te bieden in Oekraïne en in de omringende landen.

Samen met collega’s Naomi Nolte en Joost André reisde ik naar Polen. De ontreddering die we daar zagen, was enorm. Mensen zoals jij en ik belandden van de ene op de andere dag in een conflictsituatie. Ik sprak met de Oekraïense Oksana uit Charkov. Het moment dat de bommen naast haar huis vielen, besloot ze met haar kinderen te vluchten. In het opvangcentrum waar we elkaar ontmoetten, bood het Rode Kruis dekens, eten, water en een veilig onderkomen. 

Het lijkt soms vanzelfsprekend, maar als Rode Kruis stonden we meteen klaar om te helpen. Ook in Nederland. Zo richtten we op verschillende plekken in Nederland Humanitaire Servicepunten in. Hier worden Oekraïners die net in Nederland zijn aangekomen, ontvangen met eten, drinken en soms een medische check. In de nieuwe rubriek Het land in met Joke brengt Joke Hoekstra een bezoek aan het Humanitair Servicepunt bij de RAI. Daar hoort ze aangrijpende verhalen. Ook zijn we op meer dan vijftig opvanglocaties actief en hebben we een informatielijn geopend voor mensen die zijn getroffen door het conflict of willen helpen. In Verhaal in cijfers lees je over onze hulpverlening in Nederland.

Deze crisis vraagt opnieuw flexibiliteit van ons allemaal. Een dienst vullen waar je misschien niet op had gerekend of meedenken over nieuwe vormen van hulpverlening. Met elkaar weten we steeds opnieuw de schouders eronder te zetten. En dat maakt me trots op onze organisatie. In deze HENRY+ staan verhalen centraal van vrijwilligers die bij het Rode Kruis kwamen om anderen te helpen en daardoor ook als mens groeiden. Bijvoorbeeld omdat ze ontdekten wat ze echt willen in hun leven of erachter komen waar ze goed in zijn. Linda Schoffelen vertelt in De + van over een voorval dat haar leven veranderde en welke kansen het Rode Kruis haar biedt. Vrijwilliger zijn is niet alleen maar geven, je krijgt er enorm veel voor terug.

Veel leesplezier!

Marieke van Schaik
Algemeen directeur