Leestijd 5 minuten

Video 5:14

WOUT OP PAD MET... HET PROJECT KIND & ONTBIJT

“Op een lege maag kun je niet leren”

Wout volgt in Friesland het project Kind & Ontbijt. Het Rode Kruis helpt gezinnen  die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. In de reportage hoort hij  aangrijpende verhalen over armoede van hulpvragers en hulpverleners. "Ik heb nog maar twee euro op mijn rekening," zegt één van de ouders. 

 

De dag beginnen met een ontbijt. Dat is voor de meeste mensen zo vanzelfsprekend dat je er nauwelijks bij stilstaat. Er is echter een groeiende groep voor wie het een dagelijks gevecht is om een ontbijt op tafel te kunnen zetten. Door de stijgende prijzen kunnen steeds meer mensen niet rondkomen van een uitkering of laag inkomen. Daar zijn ook veel kinderen de dupe van. Zo groeien in Friesland ruim negenduizend kinderen op in armoede; vaak gaan ze zonder iets te eten naar school. 

 

Voldoende voedingsstoffen

Het Rode Kruis deelt met het project Kind & Ontbijt ontbijttassen uit aan kinderen van 4-12 jaar. Kitty Smit, projectleider namens het Rode Kruis Friesland: “Zonder eten kunnen kinderen zich lastig concentreren. Ook is het voor hun lichamelijke ontwikkeling van groot belang dat ze voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen.” Op de dag van de reportage worden 206 tassen verspreid in samenwerking met scholen en maatschappelijke partners. In elke tas zit ontbijt voor zeven dagen. 

Levenslijn

De hulpvragers in deze reportage zijn door verschillende oorzaken in een moeilijke situatie terechtgekomen. Wat ze gemeen hebben, is dat ze hun kinderen niet kunnen bieden wat die nodig hebben. Hoe dat voelt? “Alsof je constant twee handen om je keel hebt. Elke dag is overleven," merkt een vrijwilliger op. Zij weet precies wat de ouders meemaken, omdat ze in het verleden in een vergelijkbare situatie zat. Eén van de hulpvragers noemt de ontbijttas 'een levenslijn.' Hij kijkt uit naar de zomer: “Hopelijk voel ik me dan vrolijker.”
 

Zelfredzaamheid

Drie maanden lang worden de ontbijttassen aangeboden, daarna volgt een boodschappenkaart waarmee de ouders gedurende nog eens drie maanden zelf ontbijt voor hun kinderen kunnen kopen. Voor ouders die dat willen, is er ook de mogelijkheid om in contact te komen met instanties die hulp kunnen bieden. Kitty: “De tassen worden uitgedeeld bij onder meer buurtcentra. Ouders kunnen daar direct kennismaken met maatschappelijke instanties. Armoede blijft vaak verborgen, omdat de drempel om hulp te vragen voor velen hoog is. Deze noodvoedselhulp is tijdelijk, zodat er zoveel mogelijk kinderen bereikt kunnen worden met dit project." 


Succes

“Het project ging in januari van start op kleine schaal, maar het is nu al een enorm succes,” zegt Kitty. “We merken dat er veel behoefte is aan de ontbijttassen. Bij de ouders staan vaak de tranen in de ogen als ze de etenswaren ontvangen; bij sommige kinderen trouwens ook.” Ze laat een tekening zien, gemaakt door een dankbaar kind. “Je ziet nu al dat ze talent heeft. Met een lege maag kun je niet leren, dus ik ben heel blij dat wij de kinderen op deze manier kunnen helpen.”