Leestijd 5 minuten

Hulpverlening voor Oekraïners

Dat Nederland meeleeft met de Oekraïners werd prachtig duidelijk tijdens de landelijke actiedag van Giro555. Deze actie leverde ongekend veel geld op voor Oekraïners in nood. Het Rode Kruis kan hiermee in binnen- en buitenland veel doen. Onze hulp tot nu toe (eind maart 2022) in cijfers.

Ruim €150 miljoen

OPBRENGST LANDELIJKE ACTIEDAG 7 MAART

De landelijke actiedag van Giro555 ‘Samen in actie voor Oekraïne’ heeft het geweldige bedrag van € 150.113.413 opgebracht. Joke Hoekstra, directeur Nationale Hulp en Verenigingsmanagement, was één van de 170 mensen die begin maart deel uitmaakte van het belteam en donaties aannam. “Wat een hartverwarmend gevoel van saamhorigheid op de vloer. De bereidheid om te helpen is groot en dat is indrukwekkend. We signaleerden veel bezorgdheid onder de bellers. Het gebeurt allemaal zo dicht bij huis. Mensen hebben het gevoel dat het hen ook kan overkomen en kunnen zich heel goed verplaatsen in de bewoners in de getroffen gebieden.”

89

OPVANGLOCATIES

We ondersteunen opvanglocaties door veldbedden te plaatsen, EHBO te geven en een luisterend oor te bieden. Ook hebben we in samenwerking met gemeenten en de Nederlandse Spoorwegen drie Humanitaire Servicepunten opgezet bij Amsterdam CS, Utrecht CS en luchthaven Eindhoven. Oekraïners die net in Nederland zijn aangekomen, worden hier ontvangen, krijgen iets te eten en soms een korte medische check. Daarna brengen we hen naar een plek waar ze de eerste nachten kunnen doorbrengen, vaak een hotel of hostel. 

10.000

MENSEN GEHOLPEN IN OPVANGLOCATIES

Hoe gaat het met je? Wat heb je nodig? Het zijn simpele vragen die ervoor zorgen dat iemand zich gezien en gehoord voelt en even tot rust komt in een ongelofelijk onzekere tijd. Naast de praktische hulp, zoals een bed, eten en drinken en medische hulp, zien we dat mensen juist grote behoefte hebben aan persoonlijk contact. 

2.000

PERSONEN VERVOERD

Mensen die slecht ter been zijn of op een andere manier kwetsbaar, ondersteunen we door te zorgen voor vervoer. We brengen ze naar de Humanitaire Servicepunten en van daaruit naar hun opvanglocatie.

300

MENSEN VAN KLEDING VOORZIEN 

Stel je voor dat je je huis plotseling verlaat en alleen meeneemt wat je kunt dragen. Grote kans dat je niet genoeg kleding bij je hebt voor langere tijd. Vanuit ons kledingmagazijn hebben we in 7 opvanglocaties 2.500 kledingstukken uitgedeeld aan 300 mensen.

5.885

VELDBEDDEN GELEVERD 

Veldbedden zijn praktische lichtgewicht uitklapbare bedden die goed werken voor kortdurende crisisopvang. Zo kan de capaciteit van een opvanglocatie snel worden opgeschaald.

1.465 en 1.348

READY2HELPERS EN VRIJWILLIGERS

Vele Ready2Helpers en vrijwilligers stonden direct klaar toen de eerste Oekraïners in Nederland arriveerden. Samen boden ze in de eerste maand van de crisis circa 30.000 uren vrijwillige hulp tijdens 3.600 diensten.

1

PILOT PARTICULIERE OPVANG

Het Rode Kruis, VluchtelingenWerk Nederland en het Leger des Heils coördineren samen met Takecarebnb en NLvoorelkaar particuliere opvang van vluchtelingen. Het consortium zet specifieke kennis in voor een veilige en duurzame particuliere opvang. Daarvoor werven, screenen, matchen en begeleiden we vluchtelingen en gasthuishoudens.