Leestijd 5 minuten

Rotterdam- Rijnmond

Het district Rotterdam-Rijnmond is een erg actief district. Met een landoppervlakte van 862,7 km2 en ruim 1.300.000 inwoners. Door de indeling van 4 locaties en 7 vestigingen, is Het Rode Kruis echter toch altijd dichtbij. Met 900 vrijwilligers én ruim 8000 Ready2Helpers. Deze staan klaar om te helpen in deze gemeenten; Albrandswaard, Barendrecht, Brielle, Capelle aan den IJssel, Goeree-Overflakkee, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Maassluis, Nissewaard, Ridderkerk, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Westvoorne.

Leestijd 5 minuten

Aanpakkers zonder poeha

Mensen mogen niet tussen wal en schip vallen. In een groot gebied als Rotterdam-Rijnmond ligt dat gevaar dagelijks op de loer. Districtsvoorzitter Martine Lodewijk probeert risico’s om te buigen in kansen. Ze wordt blij als ze mensen met elkaar in contact kan brengen en houdt van samenwerken. 

 

Wat maakt Rotterdam-Rijnmond zo bijzonder?

"We zijn doodgewoon en dat maakt onze vrijwilligers en beroepskrachten meteen bijzonder. Zo staan de mensen hier ook bekend. Geen poeha, handen uit de mouwen, aan de slag! We pakken heel veel op, zijn creatief en hebben oog voor vernieuwing. Dat willen we over het voetlicht brengen. Mensen kennen ons vooral van de evenementen. Daar zijn we natuurlijk trots op, maar er is zo veel meer. Dat willen we vaker laten zien."

Hoe belangrijk zijn beelden?  

"Een foto zegt soms meer dan duizend woorden. Tel daarbij op dat jonge mensen vaak geen lezers zijn. We kiezen voor gezonde groei en daar horen jongeren bij. Net als nieuwe projecten. Vaste krachten zijn voor ons onmisbaar voor het bedenken en in goede banen leiden van initiatieven. We kijken goed rond wat in de samenleving nodig is en zetten daar met gemotiveerde Rode Kruis-vrijwilligers onze schouders onder."

Waar ben je het meest trots op?

"We kunnen snel hulptroepen inschakelen. Je zou je kind of partner maar kwijt zijn. Dan is het fijn dat niet alleen de politie op zoek gaat, maar ook een heel leger van Ready2Helpers. Deze mensen, die een korte, speciale training hebben gehad, kunnen we snel oproepen. Zo’n zoektocht moet natuurlijk volgens de juiste aanpak en spelregels gebeuren. De politie is heel blij met onze hulp."

"Onze vrijwilligers krijgen veel voor hun kiezen. De nazorg is bij ons goed geregeld. Ik merk dat dit niet overal zo is, vandaar dat ik dit wil benoemen. Als bijvoorbeeld tijdens de marathon van Rotterdam een reanimatie nodig is, kunnen we dat team direct vervangen. Ter plaatse is een deskundige beschikbaar om over die ervaring te praten. Aan het begin van de COVID-19-crisis hebben we alle ingezette vrijwilligers gebeld om te vragen hoe het met hen ging en wat ze hadden meegemaakt. Onze opgave is ook om goed voor onze hulpverleners te zorgen."
 

Hoe verloopt de samenwerking tussen de centrale organisatie en het district?

“We zoeken altijd eerst zelf een oplossing. Als dat niet lukt moet je bellen, niet mailen. Er is altijd aandacht. Tegelijkertijd zie ik ook dat de strategie soms uitdagingen oproept. We staan volledig achter de strategie rondom de basislevensbehoeften. Maar het omzetten van de droom naar de daad is af en toe een lastige. Het is vaak wel duidelijk waarom of wat we gaan doen. Maar het wringt nog wel eens hoe we dingen gaan doen. Door de ruimte om kritiek ook te benoemen, kunnen we er samen iets van maken, zo voelt het.

3 PROJECTEN UITGELICHT

1

Project Heldin

Deze training vergroot de EHBO-kennis van vrouwen en helpt hen zelfverzekerder te reageren in noodsituaties. Bij problemen thuis, op straat of op het werk. Minder scholing, taalproblemen, een laag inkomen, vastgeroeste rolpatronen of een beroerde opvoeding zijn niet langer hinderpalen. Versterkt met kennis, vaardigheden en zelfvertrouwen kunnen de vrouwen ongemakkelijke of bedreigende situaties beter het hoofd bieden. Daardoor staan ze steviger in hun schoenen. 

  • training voor vrouwen van 25 tot 55 jaar
  • weerstand kunnen bieden bij onheus gedrag of agressie
  • netwerk opbouwen voor veiligheid en sociaal contact

2

Vervoer en Meer

Onze hulp stopt niet bij de voordeur. Met Vervoer en Meer zorgen onze vrijwilligers ervoor dat hulpbehoevenden goed thuiskomen. Ze gaan een flinke stap verder dan alleen mensen naar huis brengen. Vrijwilligers kijken of in huis alles in orde is. Ze bieden indien nodig EHBO, hebben een luisterend oor en kunnen externe hulp organiseren. Ook bellen ze de betrokkenen later op om te vragen of alles nog steeds goed gaat.

3

Voedselhulp

Tijdens de eerste coronagolf startte in Rotterdam-Rijnmond het project Voedselhulp. Daaraan doen 25 lokale organisaties mee. Met plaatselijke contacten en landelijke sponsoren zorgen we dat de boodschappenkaarten op de juiste plek terechtkomen. De coronacrisis is inmiddels minder heftig, nog steeds zijn er mensen die moeilijk aan eten en drinken komen. Zij kunnen bijvoorbeeld (nog) niet gebruikmaken van een voedselbank. Hier speelt het voedselnetwerk op in. Het Rode Kruis kan hierdoor een klein stapje terug doen.

  • organisaties samenbrengen naar aanleiding van een hulpvraag
  • het netwerk van lokale organisaties kan zelfstandig inspelen op veranderende  situaties

Project heldin

Wat zie je als uitdagingen?

"Uitdagingen? Kansen zul je bedoelen. Ik heb een droom: organisaties en individuen die bezig zijn om de samenleving beter te maken met elkaar verbinden. Daarvoor kijk ik goed rond en pik ik signalen op van onze vrijwilligers. Om zo te herkennen wat nodig is. Bestaande initiatieven omarmen of nieuwe activiteiten starten. We hoeven daarbij als Rode Kruis niet de boventoon te voeren. Soms is een tijdelijk steuntje in de rug al genoeg. Het mooiste is als anderen in de samenleving de activiteiten oppikken en voortzetten. Dan hebben wij de handen vrij voor nieuwe uitdagingen. Nieuwe kansen dus."

 

Stokje overdragen

Martine Lodewijk is al zeven jaar vrijwilliger bij Het Rode Kruis, daarvan is ze drie jaar districtsvoorzitter. Zelf hoeft ze niet zo nodig op de voorgrond, die plek gunt ze de vrijwilligers. Voor de volgende HENRY+ biedt ze graag het podium aan Norbert van Berckel, voorzitter in Brabant-Noord.

Districtsmanager Martine Lodewijk

LEUK OM TE WETEN

800

vrijwilligers

8.000

Ready2Helpers

60%

is vrouw