EHBO-vrijwilligers bij de vaccinatieposten op Curaçao 

Leestijd 5 minuten

Alegandra, Ethline, Eugene en Sonaida zijn tegenwoordig vooral te vinden bij de vaccinatieposten. Normaal houden ze zich bezig met Evenementenhulp, maar als gevolg van de maatregelen was het op dat gebied rustig. Bij de vier vaccinatielocaties op Curaçao was de afgelopen maanden genoeg te doen. Het eiland telt ongeveer 160.000 inwoners. Daarvan hebben 107.381 mensen de eerste vaccinatie gehad, 98.427 twee prikken en zijn er 40.345 geboosterd. Vandaag volgen we de vrijwilligers bij de vaccinatieposten Sentro Deportivo Kòrsou en Sint-Elisabeth Hospitaal.

08:35

AANKOMST

Vrijwilliger Alejandra parkeert de ambulance voor de vaccinatielocatie. De eerste mensen zitten al onder de tent te wachten tot ze om 09:00 uur naar binnen mogen voor hun inenting. Alejandra is ruim vier jaar actief bij het Rode Kruis op Curaçao, onder meer als chauffeur. “Ik heb een liefde om te helpen en anderen van dienst te zijn. Als kind zat ik bij de padvinderij. Voor mij was de keuze om vrijwilliger te worden bij het Rode Kruis daardoor heel vanzelfsprekend. Naast mijn fulltime baan probeer ik in de weekenden zoveel mogelijk diensten te draaien.”

09:00

VACCINS VOORBEREIDEN

Terwijl de eerste mensen binnendruppelen, worden de vaccins opgehaald. De dag kan officieel beginnen. De Rode Kruis-vrijwilligers zijn voorbereid, de bezoekers van de locatie hebben de mouwen opgestroopt en de injectiespuiten, watjes en pleisters liggen klaar.

 

 

10:00

RUSTIG BEGIN

Vrijwilligers Ethline en Alejandra staan paraat bij de rustruimte.  Hier moeten mensen die net hun vaccin of booster hebben gehad vijftien minuten wachten. Op die manier kunnen ze snel behandeld worden als ze een allergische reactie hebben op de prik of door iets anders onwel worden. Voor zowel Ethline als Alejandra is het één van de eerste keren dat ze bij deze locatie actief zijn. Meestal gaan ze naar een andere vaccinatiepost, maar sinds het Rode Kruis het Sint-Elisabeth Hospitaal in Willemstad weer ondersteunt, staan ze hier. 

10:45

GERUSTSTELLING

Vrijwilliger Ethline is sinds 1991 EHBO-instructeur bij het Rode Kruis Curaçao. Naast haar baan als adjunct-directeur van een basisschool doet ze vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis. “Als je ergens een passie voor hebt, dan vind je wel een manier om het te laten werken. Afstemming met je partner is daarbij heel belangrijk.” Ook tijdens op de locaties is goede communicatie belangrijk. Zo beantwoordt ze de vragen van iemand die net haar tweede prik heeft gehaald. Vaak is het zo dat mensen tijdens het wachten zenuwachtig worden. Een Rode Kruis-vrijwilliger kan door vragen te beantwoorden voor geruststelling zorgen.  

12:15

OP ALLES VOORBEREID 

Aangezien deze vaccinatiepost in een voormalig ziekenhuis is gevestigd, beschikt de locatie over alle benodigdheden voor het geval iemand ernstig ziek wordt na een prik. Dat gebeurt niet vaak, maar voorkomen is beter dan genezen.

13:25

AANSPREEKPUNT 

Ethline en Alejandra krijgen energie van het werk dat ze doen voor het Rode Kruis. Als vrijwilliger bij de vaccinatiepost zijn ze het aanspreekpunt voor mensen die vragen hebben nadat ze gevaccineerd of geboosterd zijn. Er is genoeg tijd en mogelijkheid om af en toe een praatje te  maken met iemand die zit te wachten.

14:45

NIET BANG 

Aan het begin van de vaccinatieperiode waren mensen soms bang  voor een prik. Nu komt dat minder vaak voor. Inmiddels is het merendeel van de inwoners van Curaçao gevaccineerd. Ze weten dus hoe het voelt. Daardoor is de angst die mensen voelen als ze de prikruimte binnenlopen minder groot en is de sfeer ontspannen.

15:45

LAATSTE PRIKKEN

De einde van de werkdag nadert. Bij de locatie Sentro Deportivo Kòrsou in Brievengat valt de drukte daardoor mee. Vrijwilliger Eugene, inmiddels al zestien jaar vrijwilliger bij het Rode Kruis Curaçao, vindt het fijn dat hij naast zijn fulltime baan vrijwilligerswerk kan doen. Ook Sonaida heeft met tien jaar vrijwilligerservaring al het nodige gezien bij het Rode Kruis. Hierdoor is geen situatie haar te gek. Terwijl binnen de laatste prikken worden gezet, wacht buiten nog een handjevol mensen tot hun wachttijd van kwartier voorbij is. 

16:00

PANDEMIE OP Z'N RETOUR 

‘Kreando, reinventando i bibando mei mei di COVID-19’ oftewel ‘creëren, herontdekken en leven tijdens COVID-19’. Dat is de manier waarop het vaccinatieprogramma op Curaçao onder de aandacht wordt gebracht van de bevolking. Dat een groot gedeelte van de eilandbewoners al is gevaccineerd, zie je terug bij de vier vaccinatieposten die het Rode Kruis op Curaçao ondersteunt. Het is er inmiddels relatief rustig. De vrijwilligers kunnen hierdoor om 16:00 uur de deuren sluiten.