Leestijd 2 minuten

Video 6:41

Het land in met Joke

In deze nieuwe rubriek geeft directeur Joke Hoekstra een kijkje achter de schermen bij de hulp die het Rode Kruis biedt. Deze keer bezoekt ze de centrale opvanglocatie in Amsterdam voor vluchtelingen uit Oekraïne. Bekijk deze aangrijpende reportage over hulp bieden aan mensen die dat heel hard nodig hebben. 

Op 10 maart jl. opende het Rode Kruis, in samenwerking met de gemeente Amsterdam,  een Humanitair Servicepunt (HSP) voor vluchtelingen uit Oekraïne. Op deze plek worden mensen opgevangen die huis en haard hebben moeten verlaten om te vluchten voor het vreselijke oorlogsgeweld. Joke ziet er gezinnen en individuen die vaak een lange en moeilijke reis achter de rug hebben. Ze spreekt met een Rode Kruis-medewerker en een Ready2Helper en hoort dat op deze locatie de getroffenen eten, drinken en een medische controle krijgen. Ook zijn er bedden waarop ze even kunnen rusten. Het is ook de plek waar de hulpvragen van alle vluchtelingen worden geïnventariseerd en de capaciteit van de opvanglocaties scherp wordt bijgehouden. Het HSP is namelijk een doorstroomlocatie. Van daaruit krijgen alle ontheemden een plek aangeboden waar ze de komende tijd kunnen verblijven. 

Hartverscheurende verhalen en vertederende momenten

Confronterende ervaringen

Inmiddels is de opvangplek verhuisd naar Amsterdam Centraal, omdat de meeste vluchtelingen daar arriveren. Joke bezocht de eerdere locatie in de RAI en krijgt hartverscheurende verhalen te horen over ontheemde Oekraïners, die uit een situatie moesten vluchten waarvoor geen woorden zijn. Het zijn confronterende ervaringen, vertelt een geïnterviewde, omdat ze goed beseft dat ook zijzelf een vluchteling had kunnen zijn. Een andere Rode Kruis-medewerker houdt het niet droog als ze vertelt over wat ze heeft meegemaakt op deze locatie. Gelukkig worden alle betrokkenen, zowel de vluchteling, vrijwilliger als medewerker, door het Rode Kruis goed begeleid.

Veerkracht

Naast de schrijnende verhalen zijn er ook vertederende momenten. Zo vertelt een vrijwilliger over de enorme veerkracht die ze ziet bij de kinderen. Zelfs in deze uitdagende situatie weten ze zich te vermaken met simpel speelgoed als een bal of een kleurplaat. Ze merkt ook op hoe goed het voelt om op deze manier andere mensen te kunnen helpen. Samen met een fijn team draagt ze haar steentje bij in deze humanitaire crisissituatie. Ze vertelt vol vuur dat ze samen de schouders eronder blijven zetten, want er zal nog enorm veel werk te verzetten zijn. Er zijn al ongeveer 4 miljoen mensen gevlucht uit Oekraïne. In Nederland worden zeker 50.000 ontheemden verwacht. Daarvoor moeten vele opvangplekken worden geregeld, zodat deze mensen in nood een warm welkom krijgen in een land waar het veilig is.

In Nederland worden zeker 50.000 ontheemden verwacht