Deze dingen mag je niet missen

Leestijd 5 minuten

Het Rode Kruis is continu in beweging, zowel voor als achter de schermen. Lees hier tien dingen die je volgens ons niet mag missen!

1

Hulp in San Nicolas op Aruba breidt uit

Twee jaar na de oprichting van de Rode Kruis-afdeling San Nicolas is hun hulp niet meer weg te denken op Aruba. Er zijn op het eiland veel kwetsbare families met sociale problemen. Alle reden om hen hulp te bieden. Op maandag en vrijdag komen inwoners die dat nodig hebben langs voor een broodje en sap. Het zijn veelal verslaafde en dakloze mensen, arme families en ouderen. Op woensdag bereidt het Rode Kruis-team een heerlijke lunch. Sinds januari is er ook een tweedehandswinkel waar de inwoners voor een klein bedrag kleding, schoenen en huishoudelijke artikelen kunnen shoppen. Met de opbrengst met donaties is het mogelijk om de lunch en de broodjes uit te delen.  

 

2

Inspiratie

Door het hele land zetten jullie je in voor de mensen die de hulp het hardste nodig hebben. Bij elke inzet hoort een verhaal. Het HENRY+ magazine is dé plek waar deze verhalen verteld kunnen en mogen worden. Om elkaar te inspireren en te bemoedigen. Wij zijn continu op zoek naar jullie belevenissen. Mocht jij een mooi verhaal hebben en wil je dit graag vertellen aan alle vrijwilligers en beroepskrachten? Stuur dan een mailtje naar communicatie@redcross.nl en dan nemen wij contact met je op.

3

Workshop mensenhandel


We verlenen steeds meer hulp aan migranten in een kwetsbare positie, zoals asielzoekers, mensen zonder documenten en Oekraïense vluchtelingen. Daarmee neemt de kans toe dat we in aanraking komen met slachtoffers van mensenhandel en uitbuiting. Hulpvragers kunnen onderweg naar of in Nederland geconfronteerd worden met uitbuiting. Hoe herken je signalen en kun je iemand helpen? Als jouw team intensief contact heeft met migranten, dan hebben collega’s van Programma Mensenhandel een training voor jullie. Vraag de op maat gemaakte online workshop Herkenning mensenhandel aan via OSM@redcross.nl. Tijdens de workshop werk je met jouw team aan oefeningen en casussen. De workshop duurt maximaal anderhalf uur en is een vervolg op de e-learning Herkenning mensenhandel op nrk.atriportal.com.

4

Informatielijn geopend


Veel slachtoffers van het conflict die in Nederland aankomen, hebben geen idee waar ze terecht kunnen voor hulp. Ze spreken de taal niet en kennen de weg niet. Op het platform RefugeeHelp vinden zij meer informatie over hun verblijf in Nederland. Ze lezen daar bijvoorbeeld waar ze terecht kunnen voor onderdak of medische hulp. De informatie is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Russisch en Oekraïens. Mensen kunnen via WhatsApp een (voice-)bericht sturen naar +31 6 48 15 80 53. Dit kan in het Oekraïens, Russisch of Engels. Er wordt dan zo snel mogelijk contact met hen opgenomen door een vrijwilliger in de gewenste taal. Ook voor mensen die hulp willen bieden aan slachtoffers van het conflict, kan er een hoop onduidelijk zijn. Ook zij kunnen met hun vragen terecht bij de Rode Kruis Informatielijn. Wil jij slachtoffers van het conflict helpen? Bijvoorbeeld door een kamer aan te bieden of op een andere manier? En heb je praktische vragen of wil je advies? Bel dan de Rode Kruis Informatielijn op 070 44 55 888 (maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 21:00 uur).

5

Geef kleur aan noodhulp


In het Paasweekend krijgt Zwolle alle kleuren van de regenboog. Vanaf donderdag 14 t/m maandag 18 april 2022 kunnen jong en oud daar de kwast oppakken en meehelpen aan de actie 'Geef kleur aan noodhulp'. Een gigantisch kunstwerk, gemaakt door illustrator Hedof, staat symbool voor de noodhulp van het Rode Kruis. Het werk is opgedeeld in kleine vakjes. Via rodekruis.nl/geefkleur kun je online een vakje doneren óf een ticket kopen om zelf vakjes te komen schilderen. Het belooft een mooi en kleurrijk evenement te worden. Pak jij de kwast op? 

6

Podcast Mentale Gezondheid


Vier Studentendesks van het Rode Kruis hebben een podcast over mentale gezondheid uitgebracht. Met deze podcast willen zij vóór en dóór jongeren meer informatie bieden over mentale gezondheid. En ook het taboe rond mentaal welzijn wegnemen en waar mogelijk jou als luisteraar verder helpen met tips van experts en ervaringsdeskundigen. Iedere twee weken komt er op vrijdag een nieuwe aflevering op Spotify, met onderwerpen als eenzaamheid, mentale eerste hulp en de invloed van sociale media. Beluister nu de nieuwe podcast!

7

Kilometer voor Kansen


Over de hele wereld zijn mensen op de vlucht. Van Oekraïne tot Venezuela en van Ethiopië tot Libië. Op zoek naar veiligheid moeten zij huis en haard verlaten. In 2021 waren dat er ruim 84 miljoen; dit jaar neemt dit aantal door de oorlog in Oekraïne met miljoenen toe. Daarom komen we weer in actie met Kilometers voor Kansen. Niet in september, maar in juni kun je jouw kilometers laten tellen. Je legt een symbolische afstand van een vluchteling af, op je eigen manier. Door jouw sportieve prestatie te laten sponsoren, werken we samen aan onze missie: hulp aan mensen in nood. De inschrijving start in mei, dus houd de weekberichten goed in de gaten!

8

Collecteweek

In de Collecteweek van 12 t/m 18 juni 2022 gaan duizenden collectanten weer op pad in hun eigen buurt om geld op te halen voor het Rode Kruis. Met de opbrengst wordt de lokale afdeling gesteund. Voorbeelden van ons lokale werk zijn het verstrekken van voedselpakketten, jeugd-EHBO en ondersteuning in ziekenhuizen en vluchtelingenopvang. Nieuwe collectanten zijn hard nodig. Wil jij je opgeven als collectant in jouw buurt? Meld je aan via deze pagina!

9

COVID-19-herinneringsmedailles

In 2020 en 2021 namen meer dan 12.400 mensen een COVID-19-herinneringsmedaille in ontvangst. Ook dit jaar krijgen 'nieuwe' Ready2Helpers, vrijwilligers en beroepskrachten deze officiële erkenning voor hun bewezen diensten. De medaille is een blijvende herinnering aan de ingrijpende hulpoperatie in coronatijd. Het is een waardering voor individuele inzet en laat zien tot welke grootse daden wij als Rode Kruis in staat zijn. De COVID-19-herinneringsmedaille is een officiële medaille in het stelsel van waarderingen, erkenningen en onderscheidingen van het Rode Kruis.

 

10

Laat je stem horen

Het Rode Kruis is een vereniging en als vrijwilliger ben je automatisch lid. De leden kiezen de vertegenwoordigers die met het bestuur van de vereniging overleggen, bijvoorbeeld over de koers van het Rode Kruis. Dit jaar zit de termijn van een aantal leden erop en is het tijd voor nieuwe gezichten. Je kunt nog tot en met 10 april stemmen. Op 13 april worden de stemmen geteld en zal de uitslag bekend worden gemaakt. De nieuwe mensen van de ledenraad zijn vanaf 14 april officieel in functie; op 18 mei wonen ze de eerste vergadering bij. Meer informatie over de ledenraad en de lijst met kandidaten vind je op het intranet. Stemmen kan via www.rodekruis.nl/verkiezingen.