MALOU RAES (21) UIT TILBURG
VOORZITTER STUDENTENDESK

“Samen zwemmen voor Giro555”

Leestijd 5 minuten

“Twee jaar geleden liep ik tijdens een introductiedag op de universiteit toevallig tegen het kraampje van het Rode Kruis aan. Ik kende de organisatie wel, maar ik wist niet dat ze ook een studententak in Tilburg hadden. Het verhaal van de vrijwilligers sprak me meteen aan, ook omdat ik mijn studententijd niet alleen aan feesten wilde besteden. Daarnaast leer je binnen zo’n club ook veel mensen kennen.

Ik doe het Rode Kruis-werk naast mijn studie Liberal Art & Sciences. Ik zat eerst in verschillende commissies; sinds september ben ik voorzitter van de Studentendesk. Dat je de kans krijgt om bij te dragen aan het fantastische werk van het Rode Kruis is een verrijking. Tegelijkertijd leer ik veel omdat ik leiding geef aan een studentenorganisatie. Soms moet ik op een andere manier met mensen omgaan. Het betekent ook dat ik op sommige momenten mijn principes even opzij moet zetten.”
 

Toffe projecten

“Met de Studentendesk Tilburg hebben we dit schooljaar mooie projecten gedaan. Ik herinner me bijvoorbeeld de kerstpakkettenactie. We zamelden speelgoed en knuffels in voor de vluchtelingenopvang in Tilburg. Daarnaast hebben we kerstkaartjes naar senioren verstuurd. Dat werd zeer op prijs gesteld. Enkelen stuurden zelfs een kaartje terug.

Sommige projecten zitten nog in de opstartfase. Zo willen we graag een EHBO-cursus voor de studenten in Tilburg aanbieden, dat zijn er 30.000. Als velen deze cursus doen, wordt het voor iedereen in de stad veiliger. Daarom betrekken we ook de gemeente.”

 

Zwemmen voor Giro555

“Samenwerking met andere organisaties zie ik sowieso als een belangrijke kans voor álle Rode Kruis-onderdelen. Wij ervaren dat hier al in Tilburg. Met de studentenzwemvereniging hebben we de fondsenwerfactie Swim for Charity voor Giro555 opgezet. Doordat beide partijen hun kennis, ervaring en visie inbrengen, versterk je elkaar en bereik je meer.”

ASHLEY DUITS UIT CURAÇAO
MEDISCH IMMUNOLOOG EN DIRECTEUR STICHTING RODE KRUIS BLOEDBANK CURAÇAO

“Samenwerking binnen het Koninkrijk bestendigen”

“Ik ben opgegroeid op Curaçao en ik heb in Nederland mijn opleiding in de immunologie en hematologie gevolgd. Toen ik die had afgerond, vroeg de eilandleiding of ik wilde terugkomen om de bloedbank van het Rode Kruis op te zetten. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen. Behalve directeur van de bloedbank ben ik nu ook lid van het bestuur van het Rode Kruis op Curaçao.”
“In de meeste EU-landen is het gebruikelijk dat mensen bloed doneren zonder daarvoor een vergoeding te ontvangen. In deze regio is dat wel gebruikelijk. De Rode Kruis Bloedbank koos het EU-model en daarom beschikt de gemeenschap over een veiligere bloedvoorziening. Omdat er geen financiële prikkel is, vullen donoren bij de screening vooraf de gezondheidsvragenlijsten beter naar  waarheid in. Dat is wetenschappelijk bewezen. Ik zie de donoren echt als Rode Kruis-vrijwilligers. Met elke bloeddonatie redden ze drie levens.”

 

Duurzaam vooruitzien

“Dat het Nederlandse Rode Kruis van enorme waarde is voor onze gemeenschap hebben we gemerkt tijdens de pandemie. Maar liefst 40.000 mensen ontvingen voedselpakketten mede via het Rode Kruis. Er is een belangrijke kans om de onderlinge samenwerking binnen het Koninkrijk te bestendigen. Tot nu toe waren we vooral bezig met het reageren op rampen. Momenteel kijken we hoe we meer duurzaam kunnen vooruitzien. Dan ben je ook minder kwetsbaar bij een volgende ramp.”


“De samenwerking met het Nederlandse Rode Kruis is inmiddels in een stroomversnelling gekomen. Hoe helpen we kwetsbaren? Hoe richten we ons meer op jongeren? En niet onbelangrijk: hoe zorgen we voor nog meer vrijwilligers? Dat laatste is binnen een kleine gemeenschap als Curaçao een uitdaging, maar ik denk dat we met een krachtige ondersteuning en meer trainingscapaciteit een heel eind komen. Dat we hier op het eiland een nieuwe Rode Kruis-vestiging kunnen bouwen, is een belangrijke volgende stap.”
 

GEA SUITHOFF (58) UIT VEENDAM
READY2HELPER

“Zeker nu moeten we voor elkaar klaarstaan”

“Toen ik vorig jaar februari corona kreeg, werd ik zo ziek dat ik bijna niets meer kon doen. Uiteindelijk kwam ik zelfs elf dagen in het ziekenhuis te liggen. Wie laat dan je hond uit? Als alleenstaande had ik niemand in de buurt die dat kon doen. Mijn dochter die ver van Veendam woont, vroeg het Rode Kruis of zij konden helpen. Daar had ik eerlijk gezegd nooit aan gedacht.”

“En zo kwam het dat vrijwilliger Frits in die periode elke dag mijn hond uitliet. Ik ben hem en het Rode Kruis daar nog steeds dankbaar voor. Voor mij was dat de reden om me als Ready2Helper aan te melden.”

 

Aardig zijn voor elkaar

“Van een inzet als vrijwilliger is het helaas nog niet gekomen. Ik heb namelijk voor de tweede keer corona gekregen. Daar herstel ik nu nog van. Maar als ik straks weer de oude ben, help ik graag. Ik zie het Rode Kruis-werk als een mooie kans om me nuttig te maken en om voor anderen klaar te staan. Daar komt mijn ervaring in de thuiszorg goed bij van pas. Zeker in deze moeilijke tijden moeten we wat aardiger zijn voor elkaar. Gewoon een luisterend oor en aandacht voor de kleine dingen - dat is heel hard nodig.”


“Wat ik voor kansen zie voor het Rode Kruis? Het zou zo mooi zijn wanneer meer Nederlanders weten van het werk van onze organisatie. Dat je kunt aankloppen als er écht iets is, dat wist ik dus niet. Bijkomend voordeel van meer bekendheid: het zorgt waarschijnlijk voor meer vrijwilligers. In Veendam hebben ze er straks sowieso één actieve vrijwilliger bij. Ik zie ernaar uit om de mensen in mijn stad te helpen.”