Leestijd 5 minuten

Video 4:42

WOUT OP PAD MET... PAUL SMIT

‘Niet zomaar een uniform, dit is hét uniform”

In de rubriek ‘Op pad met…’ duikt documentairemaker Wout van Wengerden in de wereld van een Rode Kruiser. Wat houdt hem/haar bezig? Wat is de reden om juist voor deze hulporganisatie in actie te komen? En wat betekent het Rode Kruis voor hem/haar? Deze keer: vrijwilliger Paul Smit.

 

Het is zaterdagochtend vroeg, iets voor zeven uur om precies te zijn, als Wout voor de eerste video van deze rubriek afreist naar het huis van Paul in Ede. Paul trekt zijn Rode Kruis-uniform aan. “Voor mij is dit niet zomaar een gewoon uniform. Dit is hét uniform waar ik trots op ben. Het Rode Kruis staat namelijk ergens voor”, zegt Paul. 

Paul werkt vandaag in de vaccinatiestraat in Ede. Op deze plek krijgen dagelijks tientallen Nederlanders hun prik tegen het coronavirus. Voor velen een moment waar zij naar uit hebben gekeken in deze wereldwijde pandemie. “We vangen de mensen op en zorgen dat ze veilig de wachtruimte inkomen, dus op anderhalve meter van elkaar, met een mondkapje op en gedesinfecteerde handen”, zegt Paul.

Voor hem is het de normaalste zaak van de wereld om vrijwilligerswerk te doen. “Ik denk er niet echt over na. Ik ga er gewoon heen omdat er mensen zijn die hulp nodig hebben. En mensen die hulp nodig hebben, help ik”, vertelt Paul. Hij moest al op jonge leeftijd voor zijn zusje en moeder zorgen toen zijn vader overleed. “Toen werd de vrijwilliger in mij geboren.”

Paul hoopt het vrijwilligerswerk ‘zo lang hij leeft’ te mogen doen. De dankbaarheid die hij op zijn werkdagen voelt is groot. “De blijdschap van mensen die hun prik hebben gehad is zo goed zichtbaar. De angst om corona te kunnen krijgen lijkt te verdwijnen”, zegt Paul. 

Zo vertelde een gevaccineerde hem dat de angst haar hele leven beheerste. En zo riep een andere mevrouw: ‘Ik ben zo blij, het is net sinterklaas en kerst op één dag.’ “Dat zijn de momenten in het werk die ik koester.”