De dag van...
Tom, vrijwilliger logistiek in het magazijn

Leestijd 5 minuten

Tom Bordewijk moest er niet aan denken om achter de geraniums te zitten. Al snel na zijn pensioen, meldde hij zich aan als vrijwilliger bij het Rode Kruis. Inmiddels draait hij heel wat uren als logistiek medewerker vanuit het magazijn in Loenen. Eén van de twee logistieke centra van het Rode Kruis. Vanuit daar vervoert de pensionado heel wat rolcontainers en pallets met goederen.  Dat alles om de hulpverlening zo goed mogelijk te laten verlopen. Zo ziet zijn dag eruit.

08:00

START WERKDAG

De dag begint altijd vroeg. Ik ben graag op tijd en heb er zin in. In het magazijn is het nooit hetzelfde, het is maar net wat de dag brengt. Er komt veel bij kijken. We regelen voor het hele land de logistiek van de hulpgoederen die nodig zijn bij een inzet van het Rode Kruis. Denk aan  materialen voor het opbouwen van een EHBO-post op de  vaccinatielocatie van de GGD en het bezorgen van goederen bij de noodopvang voor daklozen. 

09:00

KOFFIE MET COLLEGA VRIJWILLIGERS

De sfeer in het magazijn is altijd goed. Aan het begin van de dag drinken we met elkaar een kop koffie en spreken we de dag door. Vandaag zijn we met z’n vijven. We verdelen de taken, want er staan verschillende activiteiten op het programma.

 

09:30

KLAARZETTEN GOEDERENLIJST VACCINATIESTRAAT

Binnenkort wordt er in Nunspeet een EHBO-post opgezet binnen een vaccinatielocatie van de GGD. Op de goederenlijst staat precies wat er allemaal nodig is om de locatie zo goed mogelijk in te richten, bijvoorbeeld een Rode Kruis-tent, lampen, veldbed, evenementenkist, behandeltafel en schoonmaakmiddelen. Maar ook beachvlaggen zodat het Rode Kruis goed zichtbaar is. Ik zorg er o.a. voor dat de goederen klaar staan om vervoerd te worden.

 

10:00

VERZAMELEN MATERIALEN

Het magazijn speelt ook een grote rol in het bevoorraden van alle evenementen waar het Rode Kruis om hulp wordt gevraagd. De tenten behandeltafels en veldbedden zijn hier opgeslagen in schappen op pallets en rolcontainers. Vaak hoog opgestapeld, dus je kunt niet overal zomaar bij. Met de heftruck is het klusje gemakkelijk geklaard. Zo verzamel ik de spullen die op de goederenlijst staan. 

10:45

VOORBEREIDING VERHUIZING RODE KRUIS BOSKOOP

Rode Kruis Boskoop verhuist de komende weken naar Alphen aan den Rijn. Vanuit het magazijn helpen we met het transport van de hulpgoederen en kantoormeubelen die in Boskoop zijn opgeslagen.

 

13:05

AANVULLEN VOORRAAD HULPGOEDEREN

Om te zorgen dat er genoeg spullen zijn en de voorraad op peil blijft, vullen we de voorraad hulpgoederen regelmatig aan. Er ligt bijvoorbeeld een flinke voorraad slaapzakken opgeslagen. Regelmatig ontvangen we schenkingen van bedrijven die we dan netjes opslaan in het magazijn of direct gebruiken bij een inzet. “De kans bestaat dat er dit najaar veel evenementen tegelijk worden georganiseerd. Dit kan een enorme piek veroorzaken in de vraag naar goederen. Dat wordt dan bikkelen. Elk evenement vraagt 35 ritten om de goederen op hun plaats van bestemming te krijgen.”

 

14:00

MEDISCHE AFDELING IN HET MAGAZIJN

In het magazijn is een aparte medische afdeling, hier pakken we alle EHBO-tassen in volgens de standaard methode. Er staan rekken vol. Zo zorgen we ervoor dat iedere tas gevuld is met dezelfde spullen.  

 

14:50

DEEL REPARATIES AAN HULPGOEDEREN

Om te zorgen dat de materialen altijd klaar zijn voor gebruik, doen we ook deelreparaties en zorgen we dat alle elektrische materialen zijn opgeladen. Een kapotte palletwagen kan vaak prima worden gemaakt. Ook kleine reparaties aan gebruiksgoederen, de voertuigen en de aanhangwagens voeren we uit in het magazijn.. Voor de afwisseling is het leuk om zoiets tussendoor te doen.

16:00

AFSLUITING VAN DE DAG

Het zit er weer op voor vandaag! Tijd om weer naar huis te gaan. Morgen ben ik weer in het magazijn. Benieuwd naar wat die dag weer brengt.  

 

TOEKOMST

Voor de Zwarte Cross en de Vierdaagse hebben we zelfs een Quad motor en een bakfiets. De kans bestaat dat er dit najaar veel evenementen tegelijk worden georganiseerd. Dit kan een enorme piek veroorzaken in de vraag naar goederen.