“Dichtbij in alle facetten van de samenleving, daar is het Rode Kruis”

Leestijd 3 minuten


Onvoorwaardelijke hulp

 

Beste lezer,

In september ben ik begonnen als algemeen directeur voor het Rode Kruis. Ik vind het een eer om deze rol te vervullen. In mijn eerste werkweken heb ik het voorrecht gehad om met vele van jullie al kennis te maken. Ik ging op bezoek bij diverse districten in het land. Tijdens mijn bezoek in Rotterdam ontmoette ik vrijwilliger David Isakhani. We hebben een interview gehouden voor de rubriek Hemd van het Lijf. Bij hem en bij alle andere Rode Kruisers zie ik de toewijding en inzet voor de organisatie. David gaf me één tip: leer de cultuur van het Rode Kruis kennen. Dat wil ik de komende maanden gaan doen. Mijn reis het land in gaat de komende periode door. Ik zie er naar uit om jullie, Rode Kruisers, de komende tijd te ontmoeten.

Wat ik bijzonder vind aan het Rode Kruis is zijn bijzondere positie in de wereld. Mede dankzij onze grondbeginselen staan we met onze voeten middenin de samenleving. We bieden hulp aan iedereen die dat nodig heeft. Wat de impact van onze hulpverlening ook is, het Rode Kruis is altijd dichtbij. Dat was de afgelopen periode opnieuw zichtbaar. Na de aardbeving in Marokko en de overstromingen in Libië werd er dag en nacht hulp verleend aan de slachtoffers.

Ook in Nederland gaat de hulp gewoon door. In Aan tafel met vertellen Rode Kruisers over de tekorten bij basislevensbehoeften en krijg je antwoord op de vraag: is het landelijke beleid wel realistisch als we kijken naar de praktijk? Mireille gaat Het land in. Daar helpt ze bij een voedselinitiatief in Amsterdam en ontdekt de schrijnende realiteit. Ook bij evenementen zijn we volop aan de slag. In De dag van lopen we mee met de Dam tot Damloop.

Na de zomer ging het nieuwe schooljaar van start. In Educatie in cijfers lees je wat het Rode Kruis betekent voor scholen. En mogen we als neutrale hulporganisatie lobbyen in de politiek? Eefje Appel geeft antwoord in de rubriek Portretten. In Op pad met Wout zien we de tweede aflevering van ‘Over de streep’ en hoor je hoe jij kan bijdragen aan een veilige werksfeer binnen onze organisatie.

We zijn er dichtbij, maar ook ver weg. Meindert Korevaar vertelt in Rond de wereld hoe het Nederlandse Rode Kruis al meer dan veertig jaar partnerland Sudan helpt. Ook nu er in dit Afrikaanse land een conflict is. In oktober bestaat het internationale Rode Kruis 160 jaar. Je leest er meer over in Terug in de tijd.

Dichtbij in alle facetten van de samenleving, daar is het Rode Kruis. Jij als vrijwilliger maakt dat mogelijk. Vanwege jouw inzet kunnen we onvoorwaardelijke hulp verlenen aan mensen in nood.

Veel leesplezier!

Harm Goossens
Algemeen directeur