Leestijd 1 minuut

Video 8:27

Van achter je laptop kun je geen hulpverlenen 

Mireille Spapens, hoofd Communicatie en interim hoofd Marketing en fondsenwerving, is in Amsterdam en neemt een kijkje bij buurthuis Archipel. Het Rode Kruis Amsterdam-Amstelland werkt met dit buurthuis samen op het gebied van voedselhulp voor mensen die bij de voedselbank buiten de boot vallen. Directrice Shazia Ishaq leidt rond en vertelt waarom voedselhulp voor een onzichtbare groep mensen zo belangrijk is.  

“Archipel is een ontmoetingscentrum waar jong en oud van alle kleuren bij elkaar kunnen komen,” zegt Shazia Ishaq. “We proberen maatschappelijke problemen aan te pakken, armoede is het grootste thema.” Elke week is er een voedseluitgifte, ook wel de kansenbank genoemd.

“De kansenbank is er voor mensen die niet in aanmerking komen voor de voedselbank, maar wel behoefte hebben om eten te ontvangen. Hier komen ook mensen die niet naar de voedselbank durven, bijvoorbeeld prostituees of mensen zonder verblijfsvergunning. Wekelijks komen 180 personen een voedselpakket halen.” Tijdens de voedseluitgifte krijgen mensen eten dat gezond en lang houdbaar is, maar ook iets lekkers.

 

Mensen laten lachen

Na het uitdelen van de voedselpakketten spreekt Mireille Spapens vrijwilliger Raaj. “Zelf ken ik armoede van vroeger,” vertelt de 21-jarige student ICT. “Er was toen heel weinig. Toen ik hier voor het eerst kwam, was ik meteen geïnteresseerd. Ik heb gevraagd of ze helpende handen konden gebruiken. Nu kom ik hier elke vrijdagochtend slaperig aan. Als ik zie hoe blij de mensen zijn met de pakketten die we geven, is mijn dag goed. Dan weet ik dat ik mensen heb geholpen die net als ik vroeger een stroef leven hebben. Mensen laten lachen geeft me een goed gevoel.”

“Ik weet dat ik mensen help, die van heel weinig rond moeten komen”

Blauw oog

Naast het uitdelen van voedsel kijkt buurthuis Archipel ook hoe ze de bezoekers verder kunnen helpen. Shazia laat de ruimte zien waar alle vertrouwelijke gesprekken plaatsvinden. “Eén van de meest schrikbarende gesprekken was met een vrouw die vertelde dat ze achter de ramen werkte om haar huur en basiskosten te betalen. Ik heb gezien hoe ze er fysiek uitzag. De ene keer had ze een bont en blauw oog, een andere keer gescheurde lippen. Ik kan gelukkig zeggen dat ze nu een ondernemende dame is. Ze is begonnen met een schoonmaakbedrijf en heeft vijf mensen parttime in dienst. Ik ben heel trots dat ze zo doorzet.”

 

Geheim

Na de voedseluitgifte gaat Mireille in gesprek met Annelies de Jong, districtscoördinator van Amsterdam-Amstelland. Annelies licht toe waarom een initiatief als Archipel zo belangrijk is. “In de coronatijd zijn we begonnen met voedselhulp. Dat doen we via lokale partners, zoals buurthuis Archipel. We zijn op zoek gegaan naar sleutelpersonen in de stad die in contact staan met de doelgroep en ook het vertrouwen van de doelgroep hebben.” Mireille: “Hoe vind je zulke sleutelposities?” Annelies: “Door op te fiets te stappen en langs te gaan. Dat is het geheim van de voedselhulp in Amsterdam. Ik heb vanaf het begin gezegd dat je niet van achter je laptop hulp kunt verlenen. Je moet echt naar de mensen toe en het vertrouwen krijgen.” Mireille tot slot: “Dat vind ik het mooie van het Rode Kruis. We helpen iedereen - wie dan ook, waarom dan ook, waar dan ook. Wij zijn er.”