Leestijd 5 minuten

Mooie cijfers voor het Rode Kruis op scholen

Het afgelopen schooljaar draaiden de educatieteams van het Rode Kruis weer op volle toeren. En dat hebben we gemerkt in de cijfers. We stonden uren voor de klas, mochten veel nieuwe gastdocenten verwelkomen en duizenden leerlingen en studenten maakten kennis met onze organisatie. Het bereiken van deze doelgroepen op een inhoudelijke en waardevolle manier is voor het Rode Kruis erg belangrijk. Het zijn immers onze vrijwilligers, donateurs en ambassadeurs van de toekomst.

967

GASTLESSEN 

De top-5 gastlessen van het afgelopen schooljaar waren:

1) EHBO-skills voor jou met 348 gastlessen

2) Gastles Humanitair Oorlogsrecht 221 keer gegeven

3) Pleisterrace met 90 activiteiten

4) Hero of Humanity met 77 gastlessen en

5) de Humanity Game met 73 lessen.

410

EDUCATIEVRIJWILLIGERS 

Door ons grote netwerk van 410 educatievrijwilligers kunnen we zo’n groot aantal gastlessen verzorgen. Sinds september 2022 kwamen er 181 nieuwe educatievrijwilligers bij. Naast de gastdocenten zijn er educatiecoördinatoren. Zij onderhouden de contacten met de onderwijsinstellingen en werven nieuwe scholen. Bekijk deze video en krijg een indruk van wat de educatievrijwilligers allemaal doen. 

24.563

LEERLINGEN EN STUDENTEN BEREIKT

Het kan gaan om het aanleggen van een verband of om de regels van het Humanitair Oorlogsrecht (HOR). Tijdens de educatielessen leren onze gastdocenten de jongere generatie meer over zelfredzaamheid, hulpbereidheid en de rol van het Rode Kruis bij (natuur)rampen en gewapende conflicten. Daarmee bereikten we afgelopen schooljaar 24.563 leerlingen en studenten.

56

LESSEN OP 1 SCHOOL 

Er is een geweldige samenwerking tussen het educatieteam van Gelderland en de regio Overijssel. Op verzoek van een middelbare school voor mavo, havo en vwo in Warnsveld kwam het Rode Kruis in actie. Alle mentorklassen kregen een gastles ‘Hero of Humanity’ of ‘Humanity Game’. In totaal ontvingen 1.163 leerlingen deze lessen. De mentoren en docenten van de school waren erg tevreden over de inhoud, de vorm en het effect van de lessen.

1.500

DOWNLOADS VAN LESMATERIALEN

Op onze website bieden we lesmateriaal aan over natuurrampen, EHBO, hulpbereidheid en internationale hulpverlening. Leerkrachten kunnen dit downloaden en de les in de klas geven. Afgelopen jaar zijn de lesmaterialen 1.500 keer gedownload. 

In februari, de maand waarin Turkije en Syrië werden opgeschud door de aardbeving, is het aantal downloads van de Woeste Wereld – een les over aardbevingen – bijna verdriedubbeld.

Nieuw: ‘Woorden vs Wapens, tijdens een oorlog’. Dit schooljaar lanceren we een nieuwe, digitale lessenreeks voor middelbare scholen waarin we het humanitair oorlogsrecht op een laagdrempelige manier onder de aandacht brengen. Inclusief een HOR-les van een Rode Kruis gastdocent.

€ 11.850

OPGEHAALD MET EEN SPONSORLOOP

Een basisschool in Schoonhoven organiseerde een sponsorloop als afsluiting van de themaweek over water. Het geld wordt besteed aan het project ‘Water en sanitatie’ van het Rode Kruis. Het educatieteam in Hollands Midden mocht de cheque in ontvangst nemen. Lees meer  

7

LEVENSREDDENDE HANDELINGEN  

Speciaal voor het voortgezet onderwijs en praktijkonderwijs heeft de afdeling EHBO afgelopen schooljaar de cursus ‘RED! EHBO bij een noodgeval’ gelanceerd. Deze EHBO-cursus gaat over de 7 levensreddende handelingen. Door de digitale voorbereiding, opdrachtkaarten, aansprekend beeldmateriaal en het Rode Kruis-certificaat is deze EHBO-cursus zeer geschikt voor het onderwijs. Hij wordt veelvuldig aangevraagd en scholen zijn erg tevreden; ze geven de cursus een 8.2.

88%

BEVEELT DE GASTLES AAN BIJ EEN COLLEGA

Naast een positieve beoordeling vinden we het belangrijk dat leerlingen en studenten wijzer worden van de lessen, daarom vragen we in de evaluatie naar leerdoelen. Over de EHBO-les zegt 85% van de leerkrachten dat hun leerlingen nu meer kennis hebben over EHBO. Ruim 70% vindt dat de zelfredzaamheid van de leerlingen is vergroot. 88% raadt de gastles aan bij collega’s. Over de Humanity Game zei een docent: “Het spel was heel leuk, leerlingen deden actief mee. Het zette ze aan tot denken en daardoor kregen ze nieuwe inzichten over hoe het Rode Kruis werkt tijdens een wereldwijde ramp.”

Het nieuwe schooljaar is alweer in volle gang. We hopen net als vorig jaar veel scholen te kunnen ondersteunen met een praktijkgerichte EHBO-les, interessante HOR-gastles of Hero of Humanity gastles die je écht aan het denken zet over hulpbereidheid. Wil je meer weten over de verschillende lespakketten of gastdocent worden? Kijk dan op www.rodekruis.nl/onderwijs of mail naar educatie@redcross.nl