De Dam tot Damloop
Leestijd 5 minuten
Het weekend van 16 tot en met 18 september vond de Dam tot Damloop plaats. Tijdens dit weekend heeft het Rode Kruis met 289 vrijwilligers de hulpverlening georganiseerd. Er waren verschillende evenementen, met als hoogtepunt op zondag de 37ste editie van de legendarische hardloopwedstrijd. De hardloopwedstrijd voert deelnemers van de Amsterdamse Dam naar de Zaanse Dam. Wat komt er voor, tijdens en na afloop van zo’n grote inzet kijken?
DECEMBER 2022
Voorbereidingen van start
Ieder jaar zijn er nieuwe uitdagingen. Vanuit het Rode Kruis, maar ook vanuit de opdrachtgever Le Champion en de vergunningverstrekkers. Het is noodzakelijk voor het projectteam om in een vroeg stadium met de voorbereidingen te beginnen. Denk aan het werven van vrijwilligers en het regelen van voertuigen en portofoons.
Uit de evaluatie van 2022 bleek de noodzaak om het Medisch dorp anders in te richten. Dit jaar zijn de twee koelbaden en een opgezette bufferruimte nieuw. Onder het toeziend oog van de Medische Dienst kunnen afgekoelde en gestabiliseerde slachtoffers daar wachten op een ambulance. Daarnaast is er een spoedzorgpost en een reguliere EHBO-post aanwezig.
AUGUSTUS 2023
In aanloop naar het event
De weersverwachtingen voorzagen een warm weekend. De temperatuur en de luchtvochtigheid in combinatie met de inspanning die de sporters moeten leveren, zouden een risico zijn. Ondanks de herinrichting van het Medisch dorp zou het spannend worden. In de week voor het evenement hebben de organisatie en het Rode Kruis alles in het werk gesteld om de veiligheid te garanderen. Dat zorgde voor het verschuiven van posten op de route en aanpassingen in de roosters van vrijwilligers. Zo werden er meer hulpverleners op de laatste 5 kilometer ingezet.
HULPVERLENING
Van Evenementenhulp tot Verbindingsdienst
Tijdens de Dam tot Damloop zijn er 438 diensten. Van Evenementenhulpverlening tot de Medische Dienst en van afwassen tot de Verbindingsdienst. 289 vrijwilligers zullen zich het weekend van de Dam tot Damloop inzetten. De meldkamer is het kloppend hart van de Verbindingsdienst. Daar houden ze het evenement in de gaten met de beste manieren van communicatie. Op verschillende EHBO-posten zullen hulpverleners van het Rode Kruis aanwezig zijn. En ook team Logistiek zal zeer actief zijn om alle facilitaire middelen te leveren. Kortom, dit is een event met veelzijdige hulpverlening.
AUGUSTUS 2023
Vluchtelingen helpen
Tijdens deze editie van de Dam tot Damloop zullen ruim twintig vluchtelingen als vrijwilligers betrokken zijn. “Dat maakt deze editie van de Dam tot Damloop heel bijzonder,” vertelt Rode Kruis-projectleider Han Pelster. “Dit initiatief is voor vluchtelingen een kans om deel uit te maken van een Nederlands cultureel hoogtepunt en het draagt bij aan hun integratie in de samenleving.” Ze worden opgenomen in de Rode Kruis vrijwilligersteams. Ze maken deel uit van onze logistieke en facilitaire teams en worden geholpen door ervaren vrijwilligers.
HET EVENT
Wedstrijden van start
Damloop by night - In de avond van 16 september startte het event. Als eerste is de Damloop by night aan de beurt. Die luidt het hardloopfeest van het jaar in. Met hetzelfde enthousiaste gevoel van de Dam tot Damloop, maar dan in de avond en met een kortere afstand: 8 kilometer.
De Dam tot Damloop - Op zondagochtend is er voor de fietsliefhebbers de Fietsclassic, waarbij 5.000 fietsers konden genieten van prachtige routes door het schilderachtige landschap. Daarna start de Mini Dam tot Damloop voor kinderen. Het hoogtepunt was natuurlijk op zondagmiddag: de Dam tot Damloop met een 16,1 km lang parcours tussen Amsterdam en Zaandam.
NA HET EVENEMENT
Terugblik door projectleiders Han en Dennis
Na bijna een jaar van voorbereidingen en een weekend hard werken zit de Dam tot Damloop 2023 er weer op. Het is het vijfde jaar dat Han Pelster en Dennis Leijssen-Steinfort betrokken waren bij de organisatie. Eerder als operationeel leiders, nu als projectleiders. Han: “Terugkijkend op dit fantastische evenement hebben we als Rode Kruis weer een topprestatie neergezet. Dat is alleen mogelijk met de inzet van onze vrijwilligers. Of het nu een chauffeur op één van de bussen betreft, een centralist in de meldkamer, een arts in het Medisch dorp of een vluchteling die als vrijwilliger komt helpen bij de facilitaire dienst. Alle hulp is onmisbaar om dit grootschalige evenement tot een succes te maken.”