“Geniet met volle teugen van vakantie en vrije tijd”

Leestijd 3 minuten

VRIJ! 

 

Beste Rode Kruisers,

Kennen jullie dat gevoel van vrijheid? Dat je zelf weer mag bepalen wat je wilt en waar je naartoe gaat? De afgelopen periode heb ik dat ontzettend gemist. Stukje bij beetje kwam het terug, om vervolgens weer te verdwijnen. Het was een kwestie van volhouden. Dat gold natuurlijk niet alleen voor mij, want velen van jullie zullen dit herkennen. Alles om je heen is leuker als de zon schijnt, mensen gezellig op het terras met elkaar kletsen en je zonder belemmeringen zomaar ergens naar binnen kunt lopen.

Tegelijkertijd realiseer ik me maar al te goed dat er plekken op de wereld zijn waar de situatie nog heel anders is. Waar het versoepelen van de maatregelen niet direct leidt tot een groter gevoel van vrijheid. Omdat er een conflict is of omdat er naast corona andere rampen zijn die een grote impact hebben op het welzijn van de mensen.

Begin mei was ik één van de aanwezigen bij de Dodenherdenking op de Dam. Terwijl ik daar stond, dacht ik aan al die Rode Kruisers die hun leven gaven voor een ander. En dat gebeurt nog steeds, elke dag opnieuw gaan over de hele wereld onze mensen op pad om - met gevaar voor eigen leven - anderen te helpen.

Als organisatie proberen we sinds het begin van corona de pandemie te bestrijden en spelen we een rol bij het landelijke vaccinatieprogramma. Het is een voorrecht om in een land te leven waar alle mensen recht hebben op vaccinatie. Helaas krijgt niet iedereen dezelfde informatie, daarom maken we coronavoorlichting toegankelijk voor anderstaligen. Dat onze hulp nog steeds hard nodig is, horen we via de districten en blijkt uit de jaarlijkse rapportage over onze coronahulpverlening. Hoewel voor sommigen de coronacrisis naar de achtergrond is verdwenen, zijn er dagelijks velen die nog steeds de gevolgen ondervinden. Simpelweg omdat er geen geld is om eten te kopen. Met onze voedselinterventies hopen we deze mensen te helpen. 

Nu de zomer officieel is begonnen, breekt ook de vakantieperiode weer aan. Een mooi moment om even de tijd te nemen voor de verhalen in deze HENRY+. Ik kijk in ieder geval uit maar mijn vakantie. Even geen volle agenda, maar tijd en ruimte om zelf de dag in te delen. Ik hoop dat jij ook met volle teugen van je vakantie én vrije tijd zult genieten. Een fijne zomer!

Hartelijke groet,

Marieke van Schaik 
Algemeen directeur