Leestijd 5 minuten

Helpende hand in coronatijd

Het Rode Kruis helpt waar het kan. Zo staan onze vrijwilligers klaar om de GGD te ondersteunen bij de bestrijding van het virus. Er is voedselhulp voor mensen die worstelen om elke dag een maaltijd op tafel te krijgen. Aandacht voor de meest kwetsbare groepen in deze crisistijd, zoals daklozen en ongedocumenteerden. En met #Skipdecoronadip proberen we meer kleur aan het leven te geven.

308

ARTSEN VERVOERD

Helaas is niet iedereen in staat om zelf naar een vaccinatielocatie te reizen. Daarom heeft het Rode Kruis vervoer geregeld voor 308 artsen van en naar mensen die aan de beurt waren voor hun vaccinatie. Daarnaast zijn mensen naar de inentingslocatie of teststraat gebracht: 6.879 met zittend vervoer en 764 personen liggend vervoer.

89.311

GESLAAGDE BELMOMENTEN

Het bron- en contactonderzoek van de GGD is essentieel. Het is belangrijk om binnen 24 uur te weten met wie de besmette persoon in contact is geweest. Zo wordt de kans op verdere verspreiding verkleind. Het Rode Kruis ontlast de GGD bij dit telefonisch onderzoek.

452

HULPVRAGERS VIA WHATSAPP

De Rode Kruishulplijn is er voor iedereen die hulp nodig heeft tijdens de coronacrisis. Mensen die geen Nederlands spreken, kunnen een (voice)bericht sturen naar de speciale Whatsapp-hulplijn. Ze worden dan teruggebeld door een vrijwilliger die hun eigen taal spreekt. Tot nu toe waren er dit jaar 452 hulpvragen. Van hen sprak 42% Arabisch, 35,5% Portugees, 16% Turks en 6,5% Chinees.

11.811

DEELNEMERS AAN SKIP THE CORONADIP

Het Rode Kruis trekt je uit de sleur met de #skipdecoronadip-challenge: zeven dagen lang voer je elke ochtend een kleine opdracht uit van onze psychologen Esmée en Madelon. Dit helpt om de dagelijkse sleur te doorbreken en weer wat zonneschijn in je week te brengen. Speciaal voor ouderen is er een kraskaart ontwikkeld, die wordt uitgedeeld in verzorgingstehuizen en op vaccinatielocaties. Ga jij ook de uitdaging aan?

1.332

VELDBEDDEN VOOR NOODOPVANG

Daklozen bleken één van de meest kwetsbare groepen tijdens de coronacrisis. Het Rode Kruis biedt ondersteuning bij dag- en nachtopvang. Zo helpen onze vrijwilligers bijvoorbeeld bij het inrichten van extra opvanglocaties of het verzorgen van maaltijden. We verwachten dat deze hulp ook de komende winter hard nodig zal zijn.

375

NACHTEN OPVANG VOOR GEZINNEN

Een andere kwetsbare groep die extra aandacht verdient, zijn de ongedocumenteerden. Ze zijn veelal werkzaam in de horeca, schoonmaak of bouw en verloren in deze crisis soms hun inkomen. Ze voldoen niet aan de voorwaarden van de overheid voor opvang. Daarom richt het Rode Kruis zich binnen deze groep op de mensen die dringend hulp nodig hebben. Zo zijn er inmiddels al 375 nachten opvang gefaciliteerd voor gezinnen van ongedocumenteerden.

8,4

WAARDERING

De inzet van het Rode Kruis tijdens de coronacrisis wordt zeer hoog gewaardeerd door zorginstellingen. De geboden hulp krijgt een gemiddeld cijfer van 8,4. Dat is een enorme pluim voor alle hulp die door de vrijwilligers van het Rode Kruis wordt geboden.

203.520

BOODSCHAPPENKAARTEN

Als gevolg van de coronacrisis zagen veel mensen hun inkomen dalen of verdampen. Daarom zijn er velen die grote moeite hebben om dagelijks een maaltijd op tafel te kunnen zetten, maar niet in aanmerking komen voor bijvoorbeeld de voedselbank. Het Rode Kruis startte in mei 2021 met het geven van voedselhulp aan de meest kwetsbaren, door voedselpakketten en boodschappenkaarten uit te geven.

5.452

UUR VOEDSELHULP

Het Rode Kruis opende het gironummer 5125 om voedselhulp te kunnen bieden onder de naam ‘Maaltijd voor een ander’. Zo wordt er niemand aan zijn lot over gelaten in deze crisistijd. Binnen dit voedselprogramma is er al 5.452 uur hulp verleend door vrijwilligers en Ready2Helpers.

18.398

VRIJWILLIGE DIENSTEN VOOR DE GGD

Op allerlei manieren ondersteunt het Rode Kruis de GGD. We helpen bij teststraten en bron- en contactonderzoek. Op vaccinatielocaties staan we klaar om EHBO te verlenen. Vrijwilligers in twintig districten draaiden 18.398 diensten.

Cijfers: peildatum mei 2021