Leestijd 5 minuten

Video 5:24

JOKE KOOKT MET HUIB

Vrijheid om te zijn wie en wat je bent 

Met 20 jaar behoort Huib tot de jonge garde vrijwilligers van het Rode Kruis die altijd klaarstaat om te helpen. Dat leidt tot bijzondere ervaringen, die soms intens kunnen zijn. Huib wil zich met hart en ziel inzetten voor andere mensen; hij vindt het een verrijking van zijn leven. Tijdens het kundig bereiden van een poké bowl vertelt hij daar enthousiast over aan Joke.

“Pas op,” waarschuwt Huib, “de kookplaat is heet”. Joke glimlacht en merkt op: “Je bent al een echte EHBO’er”. Op het aanrecht liggen de ingrediënten voor een poké bowl uitgestald: zalm, avocado, bosui en rijst. Achter het fornuis staan vrijwilliger Huib Wolse en Rode Kruis-directeur Joke van Lonkhuijzen - Hoekstra, die dit gerecht nog nooit heeft bereid. Huib weet er meer van: “Een poké bowl is een heerlijk Hawaïaans gerecht met invloeden uit de Aziatische keuken. Het is makkelijk te maken en je kunt er alle kanten mee op, omdat je kan variëren met de ingrediënten. Ik eet het vaak samen met vrienden.”

Sinds het begin van de coronacrisis werkt Huib (20) bij het Rode Kruis. Hij begon als Ready2Helper in de teststraat op Schiphol en meldde zich als vrijwilliger na het zien van een online advertentie.

Serieuze hobby

Huib studeert Informatiekunde aan de Universiteit van Amsterdam, woont in Bennebroek en werkt als vrijwilliger voor district Kennemerland. “Door de coronapandemie hoefde ik niet meer naar de universiteit te reizen, dus merkte ik dat ik plotseling veel vrije tijd had. Die wilde ik inzetten door iets bij te dragen aan het leven van anderen.” Inmiddels is het een serieuze hobby om andere mensen te helpen: hij besteedt vele vrije uren aan zijn vrijwilligerswerk. “De dankbaarheid die je daarvoor terugkrijgt, is fantastisch. Zowel vanuit de organisatie als van de mensen die je helpt,” vertelt hij tijdens het snijden van een avocado.

“Help!” klinkt het opeens. “Ben je ook van de noodhulp?”

Indrukwekkende ontmoetingen

Huib ging onder meer aan de slag in verzorgingshuizen en bij de opvang van daklozen aan boord van de Aurora in Haarlem. Plekken waar een student normaal niet komt. “Ik heb een fantastisch gesprek gevoerd met iemand die dakloos was en graag een ICT-opleiding wilde volgen," blikt hij terug op één van de indrukwekkende ontmoetingen. "Mijn studie is ook op dat terrein en ik heb hem er veel over kunnen vertellen. Het deed me goed om hem te helpen bij zijn wens om verder te groeien als mens.”

Het beeld dat Huib van daklozen had, is door dit vrijwilligerswerk erg veranderd. “Ik leerde dat iedereen dakloos kan worden, of je nu jong of oud bent. Toen ik iemand van 24 ontmoette die geen thuis meer had, schrok ik daarvan, net als van de verhalen van dakloze studenten. Het raakt me zeer dat er door de coronapandemie veel daklozen zijn bijgekomen. Ook merkte ik dat deze groep extra hard wordt geraakt. Voor hen is het nu nog moeilijker het hoofd boven water te houden.”

Uit eigen ervaring

“Help!” roept Joke plotseling, “ben je ook van de noodhulp?” De koks waren zo druk in gesprek dat het ze ontgaat dat de rijst overkookt. Tijdens het snijden van de groenten vertelt Huib over zijn andere vrijwilligerswerk. Zo zet hij zich al 2,5 jaar in voor LHBTIQA+-jongeren, bijvoorbeeld door hen bij te staan om uit de kast te komen. “Dat is een enorme stap, heb ik zelf ervaren. Vaak gaat er een lange periode aan vooraf, waarin je merkt dat je niet binnen de gebruikelijke kaders van onze maatschappij past. Ik ben gelukkig opgegroeid in een veilige omgeving en er werd heel goed gereageerd op mijn coming out. Ik leerde ervan dat je als persoon niet verandert door uit de kast te komen, ook niet in de ogen van anderen.”

Belang van ontspanning

De poké bowl is klaar en staat heerlijk geurend te dampen in de kommetjes, maar het gesprek tussen Joke en Huib is nog niet voltooid. Ze hebben het over het belang van ontspanning. Werken voor het Rode Kruis leidt tot bijzondere ervaringen die soms zeer intens kunnen zijn. “Het Rode Kruis staat altijd aan, want er is altijd nood,” zegt Joke. “Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, zodat je voldoende energie hebt. Je moet niet vergeten te ontspannen. Pas als je goed voor jezelf zorgt, kun je goed voor anderen zorgen.” Huib beaamt dat en vraagt of Joke eigenlijk veel kookt in haar vrije tijd. “Ik hou enorm van taarten bakken,” zegt ze. “Of om er volledig voor te gaan en een driegangenmenu op tafel te zetten.” “Dan moet ik dus met kerst bij jou op bezoek komen,” zegt Huib met een glimlach. “Eet smakelijk!”

“Pas als je goed voor jezelf zorgt, kun je goed voor anderen zorgen”

Recept

Poké bowl met zalm en avocado (2 personen)

Ingrediënten

  • 150-200 gr gekookte basmatirijst (75-100 gr rijst p.p.)
  • 250 gr verse zalmfilet (zonder huid), in kleine blokjes
  • 1 el sojasaus
  • 1 el sesamolie
  • 2 lente-uitjes, in dunne ringetjes


 

  • 1/2 komkommer, in halve plakjes
  • 1 avocado, in plakjes en blokjes
  • 2 bospeentjes, in dunne reepjes (julienne)
  • 1 bakje wakame (zeewiersalade)
  • geroosterde witte en zwarte sesamzaadjes

Bereidingswijze

1.

Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.

2.

Snijd de zalmfilet in kleine blokjes.

3.

Snijd de lente-uitjes in dunne ringetjes.

4.

Maak een marinade van de sesamolie, sojasaus en de lente-uitjes en meng de zalm met de marinade. Zet dit even afgedekt weg in de koelkast.

5.

Snijd de komkommer in halve plakjes en de bospeentjes in reepjes.

6.

Snijd de avocado in plakjes en blokjes.

7.

Vul twee mooie kommen met de rijst, gemarineerde zalm, wakame (zeewiersalade) en de andere groenten.

8.

Is er nog marinade over? Schenk deze over poké bowls en strooi er tot slot de sesamzaadjes overheen.