LINDA VOGEL (40) UIT SLEEUWWIJK
VRIJWILLIGER BIJ DE VACCINATIESTRAAT IN BREDA

“Het is een goed besteed coronajaar”

Leestijd 5 minuten

“Vrij zijn betekent voor mij dat we het in de coronatijd in Nederland heel goed hebben. Zeker in vergelijking met de veel strengere lockdownmaatregelen die in onze buurlanden gelden of golden. Wij mochten altijd naar buiten. Dat is heel wat waard. Vrijheid is voor mij ook dat ik hopelijk snel weer geld kan verdienen met betaald werk en weer een vakantie kan boeken. Als evenementenorganisator viel vorig jaar door corona al mijn inkomen weg. Ook mijn fijne fotostudio moest ik opzeggen. Ik ben niet iemand die bij de pakken gaat neerzitten. Thuis niets doen, past niet bij me. Ik ben altijd positief gebleven, al was dat soms moeilijk."

Geruststellen

"Na het zien van een reclame besloot ik me op te geven voor Ready2Help van het Rode Kruis. En voor ik het wist, had ik een tijdelijk contract als vrijwilliger. Ik maak behoorlijk veel uren. Mijn jarenlange bedrijfsmatige ervaring met EHBO kon ik in de praktijk brengen. Daarnaast vind ik het heel prettig om met mensen te werken. In de vaccinatiestraten is omgang met mensen bijna nog belangrijker dan het hebben van een EHBO-diploma. Je moet vooral jongere mensen geruststellen. Zij vinden het spannender dan de ouderen. Die zien het als een uitje en vinden de nazorgruimte vooral gezellig. Jongere mensen worden soms door de spanning niet lekker en dreigen flauw te vallen. Als ik kan helpen, geeft me dat voldoening. Ik krijg er heel veel dankbaarheid en complimenten voor terug. Mijn coronajaar heb ik goed besteed. En als het vaccineren voorbij is? Dan wil ik graag bij het Rode Kruis betrokken blijven.”

BERT KUIJPERS (70) UIT GELEEN
COÖRDINATOR EVENEMENTEN EN BESTUURSLID

"Niet alleen Pinkpop is een krent in de pap"

“Ik zit nu aan een boterham met kaas. Ik ben net thuis na een ochtend van drie uur fitness, badminton en zwemmen; dat doe ik drie keer per week. Zodra het met corona kan, ga ik ook weer naar volleybal en gymnastiek voor ouderen. Ik blijf graag fit en ben dat altijd geweest. Vier jaar geleden kreeg ik uit het niets een beroerte. Mede door mijn goede conditie kon ik na een maand revalidatie weer alles. Sport is een lifesaver. Ik heb geen zitvlees. Sommigen zijn net als ik al 50 jaar vrijwilliger. En eerlijk, ik weet niet meer hoe ik bij het Rode Kruis terecht ben gekomen. Ik was vrijwilliger bij jeugdwerk en uit het niets ook bij het Rode Kruis. In mijn werk als manager Milieu, Veiligheid en Gezondheid bij BASF regelde ik al alles wat met bedrijfshulpverlening en EHBO te maken had."

Deel van mijn identiteit

"Voor het Rode Kruis ben ik elke dag in de weer. Je moet het leuk vinden anders doe je het niet. Het is een leuk team; intussen zijn we vrienden van elkaar. We hebben weinig verloop en dat komt ook door de dingen we doen: niet alleen herhalingslessen, maar ook een barbecue aan het einde van het lesseizoen en een presentje met kerst. Met zeventig vrijwilligers hebben we tussen de 150 en 200 inzetten per jaar. Dat is veel. Niet alleen Pinkpop is een krent in de pap - dit jaar zou trouwens mijn 50ste Pinkpop zijn. Er zijn meerdere mooie evenementen zoals de mountainbiketocht Duchenne Heroes. Het Rode Kruis is een deel van mijn identiteit. Zegt iemand Bert, zeggen ze Rode Kruis en andersom. Vrij zijn betekent dat ik binnen bepaalde grenzen kan doen en laten wat ik wil. We hebben geen economische of medische belemmeringen. Binnenkort stappen we weer in de camper. Ook dat is vrijheid.”

ANNET HOGESTEEGER (57) UIT ALMERE
ORGANISEERT SAMEN MET HAAR MAN DE LOGISTIEK EN DE VACCINATIESTRAAT

"We zijn van die mensen die niet kunnen stilzitten"

“Mijn man en ik zouden als EHBO’ers voor een andere organisatie aanwezig zijn bij een festival, maar dat ging niet door. Dus we gaan nu een paar dagen genieten op een camping in Ermelo. Lekker ver weg. We hebben naar deze dagen uitgekeken. Ik sta vier dagen per week met kaas op de markt en ik werk tussen de 10 en 15 uur per week voor het Rode Kruis. Mijn man werkt 40 uur voor een baas en maakt soms wel 60 uur voor het Rode Kruis. Je rolt steeds verder de organisatie in."

Fanatiek

"Er blijft weinig privétijd over. Daarom is dit weekeindje weg zo belangrijk. Het eerste weekeindje sinds de eerste lockdown vorig jaar. Toen onze zoons groter werden zei mijn man: ‘Waarom meld je je ook niet aan, dan zien we elkaar vaker en kunnen we het vrijwilligerswerk samen doen.’ Dat heb ik gedaan. Vroeger waren we ook al fanatieke vrijwilligers bij de scouting. We zijn van die mensen die niet kunnen stilzitten en graag anderen helpen. Daarnaast kunnen we ons vinden in de missie van het Rode Kruis. Vrijheid betekent dat je kunt doen wat je wilt. Door de coronacrisis hebben we natuurlijk aan vrijheid ingeboet, maar nog steeds waren we in Nederland heel vrij.”