Deze dingen mag je van de zomer niet missen

Leestijd 5 minuten

De beste tips en dingen om deze zomer te doen, te zien en te lezen vind je hier. Ook zijn we benieuwd naar jouw belangrijkste inzet. Vergeet niet ons een foto te sturen!

1

Heet, heter, heetst

Het is zomer en dat betekent dat er kans is op hittegolven. Wist je dat een hittegolf bij minder zelfredzame mensen kan leiden tot gezondheidsproblemen en een grotere kans op overlijden? Weet wat je moet doen op warme zomerdagen en onthoud deze tips:

  • Pas goed op je eigen gezondheid
  • Let op kwetsbare mensen om je heen
  • Ga als locatie of afdeling om de tafel met andere partijen in jouw gemeente om een Lokaal Hitteplan te maken

Meer weten over wat het Rode Kruis tijdens een hittegolf? Kijk dan snel hier.

2

Life Saving Stories

EHBO is van levensbelang. Daarom willen we als Rode Kruis dat iedereen weet wat te doen in geval van nood. Om meer jongeren reanimatievaardigheden aan te leren is ‘Life Saving Stories’ gelanceerd. Dit is een training via Instagram en bestaat uit 35 stories: korte video's waarin iemand gereanimeerd wordt na een hartstilstand. Door op de muziek in het juiste ritme op het scherm te klikken, leer je hoe reanimeren werkt. Wekelijks krijgen in Nederland driehonderd mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Na de geslaagde reanimatie van de Deense voetballer Christian Eriksen tijdens het EK meldden zich trouwens veel nieuwe geïnteresseerden voor een EHBO-training.

3

Coronahulpverlening gaat door

244.718 uur aan hulpverlening, meer dan 130.000 voedselkaarten en ruim 30.000 telefoontjes. Onze hulpverleners voerden het afgelopen jaar een enorme hulpoperatie uit. Maar de nood in Nederland door corona blijft hoog. Daarom zetten we onze hulpverlening door tot het einde van dit jaar. Zonder jouw steun en inzet was dit nooit gelukt. Daarom een welgemeend dankjewel! #JIJBEDANKT.

4

Inclusief: begrip voor een ander

Goede hulp begint met begrip voor een ander. In onze hulpverlening komen we heel veel verschillende mensen tegen. Als organisatie vinden we het belangrijk een afspiegeling te zijn van de samenleving. Door diverser en inclusiever te zijn, kunnen we mensen in nood nóg beter helpen en ontdekken wat de behoeften zijn. Op intranet is een speciale vraagbaak ingericht vol informatie en tips. Bijvoorbeeld voor werving en selectie buiten de gebaande paden en ook materialen in andere talen.

5

Kilometers vreten voor vluchtelingenhulp

In september is de derde editie van Kilometers voor Kansen. Dé perfecte manier om actief bezig te zijn en tegelijkertijd het Rode Kruis te steunen. Tel in september alle kilometers die jij aflegt tijdens het hardlopen, wandelen, fietsen of skeeleren.

Je kunt kiezen uit één van de voorbeelden, die symbool staan voor de afstand die een vluchteling ook af moet leggen. Voor jouw prestatie laat je je sponsoren door vrienden en familie. Zo steun je de vluchtelingenhulp van het Rode Kruis. Hoe ver kom jij in één maand? Houd www.kilometersvoorkansen.nl in de gaten en sport mee!

6

In het Turks, Pools, Chinees en meer 

Het Rode Kruis wil betrouwbare informatie over corona toegankelijk maken voor mensen die niet of nauwelijks Nederlands spreken. Dat doen we met een speciale voorlichtingscampagne. Het gaat om informatie over coronapreventie, testen en vaccins in zes talen: Turks, Arabisch, Pools, Chinees, Portugees en Engels. Dit als aanvulling op de WhatsApp-hulplijn, waar mensen in hun eigen taal vragen kunnen stellen.

Hier vind je animaties, informatie en nummers van hulplijnen

7

Wij willen niet missen wat jij doet

De redactie van de HENRY+ ziet van alles voorbijkomen op sociale media. Blije vrijwilligers, enthousiaste verhalen en ontroerende terugblikken. We zijn dan ook heel nieuwsgierig naar jouw inzet deze zomer. Waar ben jij komende weken te vinden? Druk in de weer bij de vaccinatiestraat of bezig om je papiertje te halen zodat je weer op inzet kunt. Vind je het leuk om jouw foto te delen op sociale media? Vergeet dan niet om de #ikstaparaat erbij te vermelden! De mooiste/leukste/meest bijzondere foto’s komen in het volgende nummer van dit magazine.

8

Vrienden maken samen het verschil

De Vrienden van het Rode Kruis is een landelijk netwerk van betrokken ondernemers die het verschil willen maken. Goed nieuws: dit netwerk groeit. Inmiddels zijn er al meer dan zestig bedrijven bij aangesloten. Samen investeren ze in programma’s om mensen in Nederland en daarbuiten minder kwetsbaar te maken voor rampen en ondersteunen zij lokale projecten in de districten. Daarnaast komen de Vrienden via het Rode Kruis met elkaar in contact en vergroten zij de betrokkenheid van hun medewerkers bij onze organisatie. Win-win! Meer weten? Je leest het hier!  

9

2020: ongekende crisis, ongekend antwoord

De coronapandemie, een recordaantal orkanen, mensen die geen voedsel meer kunnen betalen. Het jaar 2020 zullen we niet snel vergeten. Er kwam veel op ons af, zowel in het binnen- als buitenland. Het Nederlandse Rode Kruis startte de grootste nationale hulpoperatie sinds de Watersnoodramp. Internationaal was het zelfs de grootste hulpoperatie ooit. In alle zorgen en onzekerheid waren we getuige van iets indrukwekkends: iedereen maakte zich sterk om de hulpverlening in deze moeilijke tijden mogelijk te maken. Bekijk hier het jaarverslag en lees wat we precies gedaan hebben.

10

Brabant-Noord in beeld

Het Rode Kruis in Brabant-Noord is flink in beweging. Druk met corona en daardoor was er minder tijd voor elkaar. Om contact te houden met de vrijwilligers was er op de Internationale Rode Kruisdag een live-uitzending met bijzondere verhalen van (nieuwe) vrijwilligers en reportages. Ook kwamen de districtsmanager en voorzitter en directeur Joke van Lonkhuijzen aan het woord. Met een quiz werd de kennis gepeild. Een mooi visitekaartje voor het district. Nieuwsgierig? Terugkijken kan nog steeds hier.