Leestijd 5 minuten

Video 5:24

WOUT OP PAD MET... FOUAD HALLAK

“We hebben veel betaald voor vrijheid”

Voor ieder nummer van HENRY+ bezoekt documentairemaker Wout van Wengerden een opvallende Rode Kruiser. Fotojournalist Fouad Hallak vluchtte in 2016 naar Nederland en is nu vrijwillig fotograaf voor het Rode Kruis. Wout vraagt hem naar zijn ervaringen in Syrië, zijn leven in Nederland en wat vrijheid voor hem betekent.

 

Wout is deze keer op bezoek bij Fouad Hallak in Utrecht. De Syrische fotograaf vluchtte vijf jaar geleden naar Nederland. Het conflict in zijn vaderland liet diepe sporen na. "We hebben in Syrië vrijheid nodig," zegt hij met een bedrukte blik.

Fouad was ooggetuige van de bombardementen en verwoestingen van de strijdende partijen. In 2013 begon hij met het vastleggen van de gebeurtenissen in zijn stad. "Buitenlandse verslaggevers hadden geen toegang en daarom wilde ik documenteren wat er gebeurde."

In Nederland werd hij vrijwillig fotograaf voor het Rode Kruis, werk dat hem trots maakt. Het herinnert hem aan een vriend in Aleppo die voor de Rode Halve Maan werkte, een zusterorganisatie van het Rode Kruis in Syrië. "Die vriend werd gearresteerd, alleen omdat hij mensen wilde helpen. Dat werd gezien als een misdaad tegen het regime."

Een foto van spelende kinderen die Fouad in Syrië maakte; hij heeft hoop voor de volgende generatie

Sprankjes hoop

Fouad pakt zijn camera, zet zijn pet op en vertrekt samen met Wout naar het Rode Kruis-gebouw in zijn woonplaats. Daar fotografeert hij eerst een studente geneeskunde, daarna stapt hij in een bus van het Rode Kruis en maakt hij een reportage over een oudere dame tijdens een rit naar de vaccinatiestraat.

"We hebben veel betaald om vrijheid te krijgen," blikt Fouad terug. "Teveel. Vrijheid betekent voor mij dat ik kan doen wat ik wil doen en dat ik kan zeggen wat ik wil zeggen."  

Zijn verstilde beelden van Syrië vertellen het verhaal van een geteisterd land en zijn bewoners. "Ik probeer te laten zien dat er hoop is. Dat geldt vooral voor de volgende generatie." Sprankjes van hoop zie je in de ogen van de jonge kinderen die hij vastlegde en die - ondanks het conflict in hun land - samen plezier maken.

"Met het vrijwilligerswerk kan ik in Nederland iets bijdragen aan de gemeenschap. Soms hebben we hulp nodig en vaak hebben we ook iets te geven. Zo verbeteren we samen de wereld om ons heen. Het is een cirkel die we draaiend moeten houden."