“Wanneer we de ruimte nemen om te leren, wordt de hele organisatie beter”

Leestijd 3 minuten

Leren is constant in beweging zijn

 

Beste lezer,

We kunnen al bijna beginnen met aftellen; het nieuwe jaar is in zicht. 2022 was een bijzonder jaar waarin het Rode Kruis duizenden mensen in nood heeft kunnen helpen. Dit hebben we gedaan met onder meer voedselhulp, coronahulp, het opvangen van mensen die gevlucht zijn en psychosociale ondersteuning. Ook aan de andere kant van ons koninkrijk, op de Caribische eilanden, zetten Rode Kruis-vrijwilligers het afgelopen jaar alles op alles om de meest kwetsbare huishoudens van hulp te voorzien. Er zijn prachtige successen behaald. Kortom: 2022 was een jaar om trots te zijn op wat we samen hebben betekend voor de mensen die onze hulp het meest nodig hadden.

Het was ook een jaar waarin ‘leren’ centraal stond. We stonden stil bij hoe we als groeiende organisatie verder kunnen verbeteren. In Aan tafel met gaan we in gesprek over hoe het Rode Kruis een lerende en transparante organisatie kan zijn, waar mensen elkaar durven aan te spreken en integriteitskwesties durven te benoemen. Tegelijkertijd zien we dat er steeds hogere eisen gesteld worden aan onze vrijwilligers. De Rode Kruis Academie heeft in 2022 succesvol bijgedragen aan het bekwaam en bevoegd houden van onze vrijwilligers. Vrijwilliger Sandra vertelt over haar ervaringen met de Rode Kruis Academie. We realiseren ons ook dat er nog diverse technische uitdagingen zijn waarmee we aan de slag zullen gaan. Ook in Hemd van het lijf gaan we in gesprek over hoe het is om als vrijwilliger te leren.

De afgelopen drie jaar heeft Joke Hoekstra als directeur Nationale hulp en Verenigingsmanagement hard gewerkt om de vereniging opnieuw vorm te geven. Per 1 december 2022 verliet Joke het Rode Kruis. In een speciale editie van Het land in met Joke neemt zij afscheid van het Rode Kruis en licht ze haar toekomstvisie op het Rode Kruis toe. Daarin benadrukt ze het belang van diversiteit voor onze organisatie. We willen en moeten er immers zijn voor iedereen in nood. Maar hoe bereiken we dat? De nieuwe aflevering van Op pad met Wout is de aftrap van een serie waarin documentairemaker Wout van Wengerden op onderzoek gaat naar diversiteit en inclusie binnen het Nederlandse Rode Kruis. Voor hem en voor ons allemaal is dat heel leerzaam. 

In Nederland en internationaal stonden we dag en nacht klaar voor mensen in nood. Dit bracht ook extra druk met zich mee op de organisatie, medewerkers, vrijwilligers en Ready2Helpers. In een jaar waarin de druk op onze organisatie hoog was, hebben we ook de ruimte genomen om te reflecteren, te evalueren en te leren. Wanneer we dat doen wordt de hele organisatie beter. 

Hoe je het ook wendt of keert, er gebeurt heel veel. Jullie - vrijwilligers, Ready2Helpers en medewerkers - zetten je altijd in voor anderen. Een groot compliment en welgemeend dankjewel is daarom op zijn plaats. 

Veel leesplezier en een mooi en gezond 2023 toegewenst.


Marieke van Schaik
Algemeen directeur