Vrijwilligers van voedselproject ‘Kind & Ontbijt’ in Utrecht
Leestijd 5 minuten
Op steeds meer plekken in Nederland is het nodig om voedselhulp te verlenen. We verwachten dat dit in de toekomst verder zal uitbreiden. Het Rode Kruis deelt bijvoorbeeld ontbijtpakketten voor kinderen uit in Friesland, Noord-Holland en Utrecht. We liepen mee met de vrijwilligers van het Rode Kruis Utrecht die zich inzetten voor een voedselproject.
10:00
BOODSCHAPPEN KOMEN AAN
In de provincie Utrecht begonnen we in oktober 2022 met het uitdelen van ontbijttassen. Al snel zagen we de vraag toenemen. Binnen een paar weken breidden we het aantal uit van 50 naar 210. Nu maken we elke week 210 ontbijttassen, waarvoor deze ochtend rond 10.00 uur de boodschappen worden bezorgd. Suzan Pijls, coördinator Hulpverlening noden: "We hoorden dat steeds meer kinderen zonder ontbijt naar school gaan. Simpelweg omdat hun ouders of verzorgers zich dit niet kunnen veroorloven."
10:40
MET PARTNERORGANISATIES
Ook in andere provincies helpen we met ontbijttassen. Zo ontvangen in Friesland zo’n zeshonderd kinderen wekelijks een ontbijtpakket. De tassen hebben een waarde van ongeveer €10 en gaan naar gezinnen waarvan de kinderen tot dan toe vaak met een lege maag naar school gingen. Hun ouders of verzorgers vonden het lastig om een gezond ontbijt te regelen. De pakketten delen we uit samen met partnerorganisaties zoals buurthuizen. In Utrecht werken we met de buurtcentra Stichting Toekomstpunt en Hartje van Kanaleneiland. Ze helpen ons met de toegang tot mensen die in aanmerking willen komen voor een ontbijtpakket en met locaties om ze uit te delen. Samen helpen we de hulpvragers verder, zodat er een structurele oplossing wordt gevonden.
11:00
INPAKKEN VOOR KANALENEILAND
Nadat alle producten op tafel zijn gelegd beginnen de vrijwilligers met inpakken. In elke tas komt in ieder geval groenten, fruit, brood en melk. Meestal zit er ook beleg in, zoals pindakaas of jam. Als het kan doen we er ook nog een broodvervanger bij, zoals havermout, beschuit of crackers. Met deze ingrediënten kunnen zeven gezonde ontbijtjes worden gemaakt voor één kind. Suzan: “Mensen vinden het soms lastig om de stap te zetten om om hulp te vragen. Wij zijn juist blij als mensen dit doen, zodat we ze verder kunnen helpen.”
11:15
WE DOEN HET SAMEN
Met een groep van maximaal vier vrijwilligers pakken we elke dinsdag en woensdag ruim tweehonderd tassen in die vervolgens worden overhandigd aan de mensen die zich bij de buurtcentra hebben aangemeld.
12:20
BEHOEFTE AAN STRUCTURELE OPLOSSING
Voedselondersteuning is geen kerntaak van het Rode Kruis, toch zijn we sinds de uitbraak van het coronavirus ingesprongen. Suzan: “We blijven helpen tot er vanuit de landelijke politiek een structurele oplossing is. De koopkracht moet omhoog en pas na het eerste kwartaal van 2023 kunnen we zien of huidige maatregelen het gewenste resultaat hebben.” Ook kijken we samen met onze partners naar verdere oplossingen. Welke hulp hebben mensen nog meer nodig? Kunnen we bijvoorbeeld assisteren bij het aanvragen van toeslagen, regelingen of een kortingspas? Of kunnen we hen begeleiden naar een opleiding of baan? Deze onderwerpen komen naar voren in de gesprekken die onze samenwerkingspartners met de gezinnen voeren.
13:00
ONTBIJTPAKKETTEN BEZORGEN
Elke woensdag rond 13:00 uur brengt vrijwilliger Sander de ontbijtpakketten naar buurtcentrum Hartje van Kanaleneiland. De voedingswaren worden uitgereikt door medewerkers van het buurtcentrum en vrijwilligers van het Rode Kruis. Kinderen en/of ouders komen de tassen ophalen. Ze kunnen weer een aantal dagen vooruit. In een ander deel van de stad, in Overvecht, worden de tassen op locatie bij Stichting Toekomstpunt gemaakt en uitgedeeld. Ook hier trekken de mensen van het buurtcentrum samen op met onze vrijwilligers.
13:25
OPGEHAALD
De mensen die we met dit project ondersteunen zijn heel verschillend. Van alleenstaande ouders met kinderen tot gezinnen met een inkomen dat net te hoog is om in aanmerking te komen voor de voedselbank. Ook zien we mensen met hoge ziektekosten. Samen met de samenwerkingspartners spreken we het netwerk in de stad aan om zoveel mogelijk mensen te kunnen voorzien van gezond eten. Ook delen we boodschappenkaarten uit. Dan hebben de ontvangers de vrijheid om zelf te beslissen welke inkopen ze doen.
Wil jij ook meehelpen? Kijk dan hier hoe je kan helpen.