“We zijn overal, maar zonder jou zijn we nergens”

Leestijd 3 minuten

Uitdagingen 

 

Beste Rode Kruisers,

De coronapandemie, het opstarten van hulp bij evenementen en de watersnood in Limburg. Het jaar 2021 is er één om niet snel te vergeten. Even was er weer hoop na het verruimen van de maatregelen, maar ook teleurstelling toen die weer werden aangescherpt. Ondertussen draait het Rode Kruis wéér op volle toeren of eigenlijk nog steeds. Onlangs werd opnieuw het Crisis Management Plan geactiveerd. Na bijna twee jaar coronahulpverlening is er ook grote nood bij de opvang van vluchtelingen. Opvangcentra zitten overvol en als Rode Kruis helpen we met het uitdelen van voedsel en kleding, bieden we een luisterend oor én helpt Restoring Family Links bij het herstellen van het contact tussen vluchtelingen en hun familieleden die ze uit het oog waren verloren. 

Tegelijkertijd zien we ook op andere plekken in de wereld de uitdagingen toenemen. Overstromingen én droogte door klimaatveranderingen, de uitzichtloze situatie in Jemen en opnieuw werd Haïti getroffen door een zware aardbeving. Aan de andere kant van ons Koninkrijk, op de Caribische eilanden, zetten Rode Kruisers ook afgelopen jaar alles op alles om de meest kwetsbare huishoudens van hulp te voorzien. En hoe! Er zijn prachtige successen behaald

Het zijn de kleine dingen die het doen. En al die kleine beetjes samen maken het verschil. Als Rode Kruis doen we dat soms op grote schaal, zoals met onze boodschappenkaarten voor mensen in Nederland die door geldgebrek geen inkopen kunnen doen. Op andere momenten gebeurt het op kleinere schaal. Onlangs bezocht ik een verzorgingshuis in Emmen. Daar stonden Rode Kruis-vrijwilligers klaar om familieleden van bezoekers te helpen met het aantrekken van beschermende kleding. Het zorgpersoneel werd op die manier ontlast, de familie en cliënten waren blij. Met onze EHBO-lessen en reanimatietrainingen proberen we dat verschil elke dag te maken. Door mensen op te leiden zodat ze weten wat te doen in geval van nood. In Op pad met Wout zie je het bijzondere verhaal van instructeur Dirk die zelf een hartstilstand kreeg aan het einde van een reanimatietraining. 

Hoe je het ook wendt of keert, er gebeurt heel erg veel. Dat betekent dat er steeds opnieuw een beroep op ons wordt gedaan, we plannen moeten aanpassen en moeten meebewegen met de vraag. Een groot compliment en welgemeend dankjewel is daarbij op zijn plaats. Jullie, vrijwilligers, staan altijd klaar om te helpen. Daaraan besteden jullie vele uren liefde en tijd. Elke dag opnieuw. En ook al zijn we overal, zonder jou zijn we nergens! 

Veel leesplezier! En een mooi en gezond 2022 toegewenst.
 

Hartelijke groet, 

Marieke van Schaik
Algemeen directeur