JERRY STRAUB (61)
BESTUURSVOORZITTER DISTRICT AMSTERDAM-AMSTELLAND

“Positieve energie met partners vasthouden”

Leestijd 5 minuten

“Thuis was het een zoete inval en heb ik geleerd dat het heel normaal is om anderen te helpen. Dat zit er diep ingebakken. Toen een recruitmentbureau mij uitnodigde om te solliciteren naar de functie van Bestuursvoorzitter voor Rode Kruis Amsterdam-Amstelland ben ik met plezier de gesprekken aangegaan. Op zoek naar iemand met ervaring met bestuur en toezicht en een meer inclusieve invulling van de functie waren ze bij mij uitgekomen. De klik was wederzijds.”

“Sinds 2018 geef ik samen met de Districtsmanager leiding aan de districtsorganisatie. De manager doet de dagelijkse aansturing; ik vertaal de landelijke koers naar lokale beleidslijnen en andersom. Als bestuur vinden we het belangrijk om de couleur locale, het lokale karakter, van onze regio in het beleid op te nemen. De problemen van de stad met zijn enorme diversiteit onderscheidt ons van veel andere districten. En dat zie je terug in de noden van mensen en onze programma’s. We helpen bijvoorbeeld mee bij voedselbanken, ondersteunen mensen zonder papieren en dragen bij aan de winteropvang.”


 Coronalessen

“In 2021 hebben we ons beziggehouden met de lessen die we van de coronacrisis leerden. Hoe kunnen we er nog meer zijn voor mensen in nood? Door de pandemie kwamen er groepen in beeld die we niet eerder zagen. Mensen die opeens zonder inkomen zaten, hun huis uit moesten en over straat zwierven. Om iedereen goed te ondersteunen, hebben we gemeenten, zorginstellingen, fondsen en donateurs actief benaderd. Massaal hielpen Amsterdammers hun stadgenoten. De positieve energie met deze partners moeten we vasthouden. We hebben hun support hard nodig, zeker nu er op meerdere terreinen behoefte is aan noodhulpverlening. Denk aan voedselverstrekking en onderdak, maar ook aan vervoer, psychosociale ondersteuning en medische zorg.”
“Voor 2022 en daarna ligt er voor het Nederlandse Rode Kruis een mooie, uitdagende route open. Daar hoort ook bij dat we verder bouwen aan een diverse en inclusieve organisatie, waarin potentiële vrijwilligers en beroepskrachten zichzelf herkennen en terugzien. Dat moet net zo gewoon zijn als wat we vanuit onze grondbeginselen doen: hulp bieden aan iedereen, in Nederland en overal ter wereld.”
 

GRACIA NOOREN (10)
JUNIOR REPORTER MEDIATEAM DISTRICT ZEELAND

“Mijn doel: nog meer jongeren enthousiast maken”

“Het mediateam van district Zeeland wil graag dat meer mensen horen over het Rode Kruis. Daarom kwamen ze met het idee om vlogs over het vrijwilligerswerk op te nemen. Vlogs zijn filmpjes voor de sociale media. Omdat ze ook jonge mensen enthousiast willen maken, zochten ze een junior reporter. Mijn vader, vrijwilliger bij het Rode Kruis, vroeg mij of ik dat wilde doen. Ik hoefde niet lang na te denken en zei gelijk ja.”

“Een half jaar geleden ben ik begonnen als junior reporter. Tot nu toe hebben we twee vlogs gemaakt. De laatste was met Bestuurslid Henny Keereweer bij het Watersnoodmuseum. Maar wat me nog het meeste bijstaat van dit jaar is het allereerste filmpje. Toen interviewde ik twee vrijwilligers die ouderen naar de vaccinatiestraat brachten. Heel lieve mensen waren dat. Alles was toen nieuw voor me en ik moest nog veel leren. Ik had bijvoorbeeld niet verwacht dat het opnemen zo vaak over moest."


Wensen voor 2022

“Wil je mijn vlogs zien? Die kun je vinden op het YouTube-kanaal van Rode Kruis Zeeland. Ik merk dat mensen ze leuk vinden, want ik krijg lieve reacties. Volgend jaar hoop ik nog meer interviews te doen. Zelf zou ik graag een keer met Marleen Sijbers praten, de burgemeester van Tholen. Ik ben benieuwd wat zij van het Rode Kruis en ons vrijwilligerswerk vindt.”

“Wat ik het Rode Kruis voor 2022 wens? Dat we nog meer jongeren enthousiast krijgen voor het mooie werk dat we doen. Er zijn bijvoorbeeld nog te weinig scholen waar we EHBO-cursussen geven. Met z’n allen moeten we nog veel meer vertellen hoe leuk het is om vrijwilliger bij het Rode Kruis te zijn en wat een belangrijk werk we doen met elkaar. Ook op de sociale media. Met mijn vlogs help ik daar graag bij.”

DANIELA RICHARDSON (34)
BRANCHEMANAGER RODE KRUIS SINT EUSTATIUS

"Het Rode Kruis verruimt mijn geest"

“Mijn vader was altijd al actief op het gebied van veiligheid. Hij was onder meer veiligheidsfunctionaris bij de lokale raffinaderij hier op Sint Eustatius en vervulde de functie van brandweerchef. Verder verzorgde hij EHBO-lessen. Zelf heb ik een jaar de opleiding tot verpleegkundige gevolgd. Dus dat ‘zorgen voor een ander’ zat er van huis uit al in. Toen ik de vacature bij het Rode Kruis zag, heb ik meteen gesolliciteerd.”

“Sinds mei ben ik als Branchemanager verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken, de planning en de communicatie van het Rode Kruis op ons Caribisch eiland Sint Eustatius. Nu, zeven maanden later, heb ik al zoveel geleerd. Bijvoorbeeld over hoe groot onze organisatie wel niet is en hoe mensen wereldwijd anders tegen zaken aankijken. Dat verruimt je geest en helpt je bij je persoonlijke groei.”


Terugblikken en vooruitkijken

“Als ik terugkijk op dit jaar heb ik samen met alle vrijwilligers mooie projecten neergezet, zoals het schoolproject. Lang niet alle ouders hebben geld voor schoolspullen en een schooluniform. Wij helpen ze daarbij, zodat ieder kind naar school kan. Soup Kitchen is nog zo’n bijzonder project. Daarbij verschaffen we maaltijden aan degenen die dat niet zelf kunnen betalen. We begonnen op 2 november met twintig maaltijden; al snel schoven er vijftig mensen aan.”

“Als het aan mij ligt, zetten we de stijgende lijn van onze tender loving care - liefdevolle verzorging - volgend jaar voort. Mijn grote wens voor 2022 is dat we nog meer vrijwilligers aan ons binden. Het liefst ook jongeren. Zij kunnen bij ons hun talenten verder ontwikkelen. Om te beginnen met EHBO, maar we ondersteunen bijvoorbeeld ook verpleegkundigen in opleiding. Verder willen we graag naar de basisscholen met onze EHBO-basislessen. Meer herkenning en erkenning in de gemeenschap zorgt ervoor dat we op Sint Eustatius verder groeien.”