Leestijd 5 minuten

DE + VAN INGMAR VOS

“We stampten binnen een paar dagen een hele opvang uit de grond”

Waar haalt hij de tijd vandaan? Ingmar Vos is niet alleen een gedreven geneeskundestudent, die vorig jaar nog cum laude slaagde voor zijn propedeuse. Hij is ook Evenementenhulpverlener bij het Rode Kruis. En Teamleider van het Noodhulpteam in Groningen. En hij helpt de lokale afdeling Communicatie als fotograaf. Sinds kort fungeert hij ook nog als Coördinator van de opvang van Afghaanse vluchtelingen in Zoutkamp. “Ja, ze weten me wel te vinden."

De passie die de 21-jarige Ingmar heeft voor zijn studie toont hij ook in zijn vrijwilligerswerk. Ruim drie jaar is hij voor het Rode Kruis actief. “Als Evenementenhulpverlener spreekt de afwisseling me aan. De ene keer sta je op een lokale braderie, de andere keer bij een groot muziekfestival of een sportevenement. Vooral dat laatste vind ik leuk om te doen.”

 

Niet vaak in actie

Als Teamleider stuurt hij sinds kort het Groningse Noodhulpteam aan. Bij acute situaties zorgt hij bijvoorbeeld voor de afstemming met de hulpdiensten. “Hoe kunnen we de slachtoffers zo snel en zo efficiënt mogelijk helpen? Daar draait het om in de actieve fase. Onze laatste inzet was in 2018. Toen was er een grote brand in een verzorgingshuis in Groningen.”

“Omdat we niet vaak in actie komen, moeten we als team wel gemotiveerd en inzet-gereed blijven. Aan mij als Teamleider de taak om de teamleden te trainen en te scholen. Eens per maand hebben we een trainingsmoment. Soms nodig ik een hulpverlener zoals een ambulanceverpleegkundige uit, die over het vak vertelt. Dan weer bereid ik zelf een les voor, bijvoorbeeld over prioriteren en triageren. Dat betekent onder meer dat je kijkt welke slachtoffers als eerste welke zorg nodig hebben. Die trainingsmomenten zijn belangrijk, want niet alle leden werken in de zorg. Zo waarborgen we een basisniveau in onze dienstverlening.”

“In hectische situaties moet je de rust bewaren en overzicht houden”

Hoofd koel houden

De grootste + van Ingmar is dat hij zelfs in hectische en onoverzichtelijke situaties zijn hoofd koel weet te houden. “Belangrijke leermomenten voor ons team zijn de oefeningen die we samen met hulpverleners als brandweer en ambulancepersoneel doen. Met zo’n oefening simuleren we een ramp of ongeluk. Op die momenten moet je als Teamleider de rust bewaren en overzicht weten te creëren.” 

Zijn organisatietalent kwam hem onlangs ook goed van pas in Zoutkamp. Samen met vele vrijwilligers, het COA, de IND en Defensie stampte hij binnen een paar dagen een hele opvang uit de grond voor Afghaanse vluchtelingen: “Bij de realisatie van zo’n opvanglocatie komen er wel honderdduizend dingen op je af. Dan moet je keuzes maken. Welke zaken moeten nu, welke kunnen later? Wat is belangrijk voor de eerste levensbehoeften? En welke taken horen wel en niet bij ons?” 

 

Zo dankbaar en blij

Ingmar is trots op wat hij samen met alle vrijwilligers en professionals voor de Afghaanse vluchtelingen mocht doen. “Die mensen komen uit zo’n vreselijke situatie, die moet je een plek bieden. Ze waren zo dankbaar en blij. Sommige vluchtelingen boden meteen aan om mee te helpen. Het is mooi om te zien dat zij nu veel taken al zelf vervullen.”

Het neerzetten van een opvang zoals Zoutkamp is precies waarom Ingmar zich zo thuis voelt bij het Rode Kruis: “De normen en waarden van onze hulporganisatie liggen dicht bij de mijne. Het Rode Kruis is toegankelijk voor iedereen die hulp nodig heeft. Zonder oordelen iemand helpen - daar sta ik voor de volle honderd procent achter.”
 

 

“De normen en waarden van het Rode Kruis liggen heel dicht bij de mijne”

Waardevol

Het mes snijdt voor Ingmar aan twee kanten. “De medische kennis die ik opdoe tijdens mijn geneeskundeopleiding komt goed van pas bij de medische noodhulp. En voor mijzelf is het waardevol dat ik het geleerde bij het Rode Kruis in de praktijk kan brengen.”

Het is voor hem wel even wennen dat hij voor deze rubriek zelf op de foto moet. “Als vrijwillig fotograaf voor het Rode Kruis portretteer ik zelf regelmatig vrijwilligers die in het zonnetje worden gezet. Ook heb ik in Zoutkamp foto’s voor de afdeling Communicatie gemaakt. Dat ik nu aan de andere kant van de lens sta, is een beetje een gekke ervaring, maar dat komt vast goed.”