Deze dingen mag je niet missen
Leestijd 5 minuten
Het Rode Kruis is continu in beweging, zowel voor als achter de schermen. Lees hier tien dingen die je volgens ons niet mag missen!
1
Nieuwe werkbroek
Vanaf januari 2021 is er een nieuwe werkbroek beschikbaar! Van diverse kanten werd aangegeven dat er behoefte was aan een aantal aanpassingen aan de werkbroek. Met deze wensen in het achterhoofd zijn producent Helly Hansen en onze kledingleverancier Company2Wear aan de slag gegaan. Na veel testen en evalueren kwam er één broek als allerbeste naar voren. Mocht je je oude werkbroek willen houden, dan kan dit natuurlijk ook. De nieuwe werkbroek heeft dezelfde uitstraling als de huidige werkbroek. Wil je meer weten over de nieuwe werkbroek? Check dan de Q&A.
2
Uitbreiding talen bij WhatsApp-Hulplijn
Via de districten vingen we veel signalen op van partnerorganisaties dat er naast de huidige Hulplijnen behoefte is aan een Franse en Spaanse Hulplijn. Het Rode Kruis schat dat zo'n 1.000 tot 3.000 mensen in Nederland hoofdzakelijk Frans spreken en dat er 26.000 Spaanstaligen in Nederland wonen. Deze groepen mensen kunnen nauwelijks voor hen begrijpelijke informatie vinden over het coronavirus en het vaccinatieproces in Nederland. Daarbij hebben zij niet altijd iemand die Nederlands spreekt om zich heen die ze informatie kan geven over COVID-19 en hebben zij slecht toegang tot medische zorg. Dit maakt deze groepen extra kwetsbaar. Om ook deze mensen zo goed mogelijk te helpen, is er vanaf 1 december een Franse en Spaanse Hulplijn bereikbaar. De Franse en Spaanse Hulplijn zijn er voor iedereen die een luisterend oor, advies of extra hulp nodig heeft tijdens de coronacrisis.
Ken jij Spaans- en/of Franstaligen die vragen hebben over corona? Dan kun je hen verwijzen naar het nummer: 06-481 580 64 voor de Spaanse hulplijn of het nummer: 06-481 580 53 voor de Franse Hulplijn, zodat zij geholpen kunnen worden door iemand die deze taal spreekt.
3
Rode Kruis op tweede plaats
Misschien heb je het al gehoord: het Rode Kruis is op de tweede plaats geëindigd in de lijst van meest inspirerende organisaties van Nederlanders. Dat maakte strategisch adviesbureau Synergie bekend tijdens de uitreiking van de Inspirerende 40. We scoren zo hoog door de maatschappelijke bijdrage die door het publiek wordt herkend. En dat is natuurlijk vooral te danken aan alle vrijwilligers en medewerkers die zich gezamenlijk inzetten voor één gezamenlijk doel: het helpen van mensen in nood.
4
Podcast ‘Mentale Gezondheid’
Met vier Studentendesks (Delft, Nijmegen, Utrecht, Wageningen) zijn we een podcast gestart, waar we in elke aflevering het thema Mentale Gezondheid bespreken. We staan stil bij steeds een ander aspect van mentale gezondheid door in gesprek te gaan met ervaringsdeskundigen en professionals. Hiermee schetsen we een veelzijdig en divers beeld dat heersende taboes doorbreekt. In januari 2022 komt de eerste aflevering van de Rode Kruis Studentendesk Podcast Mentale Gezondheid op Spotify. Deze podcast kan laagdrempelig en anoniem beluisterd worden en geeft jongvolwassenen de kans om meer te leren over dit thema. Het idee is dat mentale gezondheid daarmee makkelijker bespreekbaar wordt en er handvatten worden geboden om hulp te vinden.
5
Verbreed je kennis over het Humanitair oorlogsrecht
Het Nederlandse Rode Kruis en Rode Kruis-Vlaanderen organiseren binnenkort de vijftiende editie van de Frits Kalshoven Competitie. Tijdens deze jaarlijkse competitie bepleiten Nederlandse en Belgische Rechtenstudenten een casus over het Humanitair Oorlogsrecht. De wedstrijd is in maart 2022 in Den Haag. Voorafgaand zullen er verschillende lezingen plaatsvinden over thema’s van het internationaal Humanitair Oorlogsrecht. Deze lezingen en de finale zijn openbaar toegankelijk en gratis (online) te volgen. Misschien wil je nog meer leren over wapenhandel? Of wil je vooral kijken hoe de studenten het beste van zichzelf geven tijdens de pleitwedstrijd? Schrijf je dan vandaag nog in voor de lezing op 16 februari 2022 en/of de finale op 11 maart 2022 via www.rodekruis.nl/ihlcompetition.
6
PFA-cursus op de Cariben
Je denkt er niet altijd aan, maar je kunt elke dag onverwacht iemand tegenkomen die emotionele en praktische ondersteuning nodig heeft. Een crisis komt vaker voor dan je doorhebt. Soms zijn ze klein en persoonlijk van aard en raken ze één persoon, bijvoorbeeld bij een ongeluk. Een crisis kan ook groot zijn en een enorm effect hebben op grote aantallen mensen, bijvoorbeeld bij een orkaan of brand. Ongeacht de omvang van de ramp kunnen mensen psychologische eerste hulp nodig hebben. Op Bonaire zijn ze daarom begin december gestart met het aanbieden van een PFA-cursus aan Rode Kruis-vrijwilligers, zodat zij psychologische eerste hulp kunnen bieden aan hulpvragers. PFA staat voor Psychological First Aid. Deze mentale eerste hulp is een eenvoudige en krachtige manier om iemand in nood te helpen. Het vermindert stress en helpt bij een gezond herstel na een trauma, natuurramp of andere noodsituatie. Vanaf 2022 wordt deze cursus op elk van de Caribische eilanden aan de vrijwilligers aangeboden.
7
Grootste voedselprogramma ooit
Tijdens de COVID-19-pandemie hebben de Cariben het zwaar. De eilanden zijn grotendeels afhankelijk van de inkomsten uit toerisme en met het wegblijven van toeristen stortte de economie volledig in. Het Rode Kruis zet zich in om de bevolking te steunen. Zo zijn Aruba, Curaçao en Sint Maarten gaan samenwerken en met negen lokale partners is het grootste voedselhulpprogramma ooit neergezet. Ben jij benieuwd hoe zij dit voor elkaar hebben gekregen? En hoe zij hun lokale bevolking hiermee hebben kunnen helpen? Bekijk dan dit filmpje.
8
Hoe cultuurbewust verleen jij hulp?
Nederland is een multicultureel land en dat betekent dat we in onze hulpverlening te maken krijgen met verschillende culturen. Of je nu werkt in de vaccinatiestraat, een noodopvang voor vluchtelingen of op een evenement. Begrip voor en bewustwording van verschillende culturen zijn belangrijk om ons werk goed te kunnen doen. Wil jij je cultuurbewustzijn versterken? Lees dan hier verder of meld je direct aan voor de lezing op 20 december ‘cultuurbewust hulpverlenen’ via deze link.
9
Dankwoord medaille-uitreiking
Net als vorig jaar, reiken we vanaf 7 december, de nationale Dag van de Vrijwilliger, weer herinneringsmedailles uit aan iedereen die namens het Rode Kruis heeft bijgedragen aan de COVID-19-inzetten. Vanwege de hoge besmettingsgraad en de geldende maatregelen kunnen we helaas geen feestelijke uitreiking organiseren waarbij we met zijn allen bij elkaar komen. Toch willen directeur Joke van Lonkhuijzen, kanselier Lenie Dwarshuis-van de Beek en voorzitter Heleen Kersten een persoonlijk dankwoord uitspreken voor de geweldige prestatie die door al onze gemotiveerde vrijwilligers geleverd is. Bekijk hier hun videoboodschap.
10
Doe mee aan de Ledenraadverkiezingen 2022
Het Rode Kruis zoekt nieuwe leden voor de ledenraad. Ben jij vrijwilliger of lid van het Rode Kruis? Ken jij de hulpverlening van het Rode Kruis als geen ander? Wil je meebeslissen? Dan zoeken we jou! De ledenraad bestaat uit 28 gekozen leden. In 2022 zit de termijn voor een aantal huidige leden erop en is het jouw beurt. Stel jezelf verkiesbaar en beslis mee! De ledenraad bepaalt uiteindelijk waar het Rode Kruis voor staat. Kijk voor meer informatie op https://www.rodekruis.nl/wie-zijn-wij/ledenraad/.