Leestijd 5 minuten

Video 5:14

WOUT OP PAD MET... DIRK RUS

“Direct reanimeren redt levens, kijk naar mij”

Voor ieder nummer van de HENRY+ gaat documentairemaker Wout van Wengerden op pad met een bijzondere Rode Kruis-vrijwilliger. Deze keer ontmoet hij Dirk Rus, die een wel erg opmerkelijk verhaal heeft. Dirk geeft als vrijwilliger cursussen in EHBO en reanimatie. Na afloop van een les wordt hij zelf getroffen door een hartstilstand.

 

Op maandag 4 oktober jl. gaf Dirk Rus (66) een cursus EHBO aan zes cursisten in het oefenlokaal van het Rode Kruis in Hoorn. Dat doet hij al een jaar of zes, naast zijn andere vrijwilligersactiviteiten op het gebied van evenementen, noodhulp en transport. Na afloop van de cursus bukte hij om zijn krat met spullen op te pakken. En toen ging bij hem het licht uit.

Vier schokken

Hij werd getroffen door een hartstilstand. Gelukkig was hij op de juiste plek toen dit gebeurde. Na een moment van verbazing schoten de cursisten direct te hulp. Ze reanimeerden hem met behulp van de AED defibrillator. Het hartschokapparaat hangt binnen handbereik in het oefenlokaal. Na vier schokken begon zijn hart weer te kloppen, waarna hij per ambulance naar een ziekenhuis in Amsterdam is vervoerd. Daar kwam hij weer bij bewustzijn. Na een dotterbehandeling kon hij weer terug naar zijn huis in Hoorn. “De eerste verpleegkundige die ik sprak bleek ook actief te zijn voor het Rode Kruis,” vertelt Dirk. “Je komt ze ook overal tegen, die vrijwilligers van het Rode Kruis.”

 

Geen blijvende schade

Dankzij de snelle en kundige reactie van zijn cursisten kan Dirk dit bijzondere verhaal navertellen. Omdat hij direct werd gereanimeerd, is er gelukkig geen blijvende schade. Door een hartstilstand stopt de bloedsomloop en zo kan hersenletsel optreden. Er wordt dan namelijk geen zuurstof meer getransporteerd naar de hersenen, waardoor lichaamscellen afsterven en organen onherstelbaar beschadigd kunnen raken. Dat gaat razend snel: al na 4 tot 6 minuten zonder bloedsomloop kunnen de hersenen zo aangetast raken dat ze nooit meer normaal kunnen functioneren.

 

Minimale inspanning

Op de vraag of hij is geschrokken van wat hem is overkomen, antwoordt Dirk vrij nuchter dat het wel meevalt. “Ik herinner me eigenlijk niets van het voorval. Het laatste dat ik nog weet, is dat ik bukte om mijn spullen te pakken. Mijn eerstvolgende herinnering is dat ik wakker werd in het ziekenhuis. Ik heb mijn cursisten inmiddels gesproken over wat er is gebeurd. Een van de mensen die er bij was, had al eerder iemand gereanimeerd, maar vertelde dat het heel anders is bij een persoon die je kent.”
 

In de video zie je hoe Dirk geëmotioneerd de cursisten bedankt die zijn leven hebben gered. Hij vertelt zijn verhaal om te onderstrepen hoe belangrijk het is om een EHBO-cursus te volgen. “Als je twijfelt over zo’n cursus, dan zeg ik: doe het gewoon. Het is een minimale inspanning. Het duurt maar 4 uur om tot EHBO’er te worden opgeleid, maar je kunt er iemands leven mee redden. Hoe sneller de reanimatie, hoe kleiner de kans op blijvende schade. Daar ben ik zelf inmiddels een levend voorbeeld van,” besluit hij lachend.