Melle en Romke Koch - Biketeam Bravo-12 Marathon Rotterdam

Leestijd 5 minuten

Tweelingbroers Melle en Romke Koch (45) zetten zich al 19 jaar in voor het Rode Kruis. Ze zijn beiden actief voor Evenementenhulp, maar helpen ook regelmatig bij  Noodhulpteams of Bevolkingszorg. Na veel corona-inzetten was er dit najaar gelukkig ook weer tijd voor geplande evenementen. We volgen de broers en biketeam Bravo-12 tijdens de Marathon van Rotterdam. 

07:00

INLOOP

De vrijwilligers zien elkaar na lange tijd weer. Vanuit heel Nederland komen ze naar Rotterdam om zich in te zetten tijdens de marathon.  Melle en Romke zijn met een groepje Amsterdamse Evenementenhulpverleners op pad gegaan om hun collega’s in Rotterdam bij te staan. Het Rode Kruis is deze ochtend net een grote familie: men zoekt elkaar op, pakt nog snel een kop koffie. Er hangt een gezellige spanning in de lucht.

07:25

BRIEFING BIKETEAMS

Melle en Romke luisteren samen met andere vrijwilligers bij de briefing van het team dat naar de Kralingse Bos gaat. Hier vertelt Coördinator Henk-Jan over de werkprocedures op de posten. Ook worden de verbindingsprocedures doorgenomen en de taken verdeeld. "Het speciale aan de inzetten van de biketeams van het Rode Kruis is dat je aan het begin van de dag niet weet wat je gaat tegenkomen,” zegt Melle. “Je rijdt in jouw werkgebied op zoek naar hardlopers die hulp nodig hebben. De ene keer is dat  verkoelend water met wat vruchtensuiker uitdelen. Een andere keer telt elke seconde en moeten we echt direct handelen.”

 

 

07:30

BRIEFING ANDERE TEAMS 

Tegelijkertijd krijgen ook andere groepen een briefing. De vrijwilligers worden per gebied ingelicht over wat ze kunnen verwachten gedurende de dag. 

08:20

FEEST DER HERKENNING 

Melle en Romke overleggen met de collega-bikers die worden ingezet in het Kralingse Bos. Het is een feest der herkenning. Bikers kunnen in heel Nederland worden ingezet en zien elkaar geregeld op verschillende plekken in het land. Gelukkig zijn de bikers allemaal goed getraind en werken ze volgens een vast 'bikers protocol'. De laatste afstemming vindt plaats.

08:55

NAAR '36 KM-PUNT'

Team ‘logistiek’ brengt de bikers naar het  ‘36 km-punt' waar zij hun rijwielen ophalen. In dit gebied zijn meerdere biketeams actief voor de EHBO en ook gators voor de 'opgeschaalde zorg'. Dit zijn kleine snelle voertuigen.  Het Kralingse Bos is vanwege het dichte bos en de grote plas in het midden niet goed bereikbaar voor andere hulpdiensten. Daarom wordt in geval van nood de eerste zorg door het Rode Kruis gedaan.

09:00

FIETSCONTROLE

Melle en Romke voeren een grondige inspectie uit van de fiets. Ze controleren of de fiets in goede conditie is. Of de hoogte voor hen goed is en of het stuur stevig vastzit. “Voor je eigen veiligheid is deze check heel belangrijk," licht Romke toe. "Je fiets moet gebruiksklaar zijn en er mag niets misgaan. We rijden vaak hard en ook op rare plekken en ondergronden”. Melle vult aan: “En we doen ook altijd een inventarischeck voor het EHBO-materiaal. Is alles wel geleverd? Werkt de AED defibrillator, zijn de pads niet verlopen?” De broers zien dat vandaag  bij de bikes geen thermometer is geleverd. Ze nemen contact op met logistiek, die de biketeams meteen met de benodigde spullen bevoorraadt. Heel goed geregeld.

09:30

ROUTE BESPREKEN EN VERDELEN

De twee biketeams zijn klaar voor inzet en gaan op weg door het Kralingse Bos. De route wordt onderling verdeeld, zo kunnen de teams elk een deel van het gebied voor hun rekening nemen.

09:45

READY TO GO

Melle en Romke zijn van start, samen met tienduizend lopers die hun wedstrijd rennen. De broers bekijken de lastige punten van het parcours alvast. Zo weten ze voor later op de dag, als het drukker wordt, de snelle sluiproutes. Er worden ook wat verbindingschecks gedaan met de portofoon om het netwerk te controleren. De meldkamer reageert zoals altijd vriendelijk en efficiënt. “Zonder die vrijwilligers zou het evenement niet kunnen draaien,” zegt Melle.

10:00

SPOED, SPOED, SPOED, REANIMATIE 

Net als Melle en Romke het parcours afrijden, horen ze omstanders roepen om hulp. Ze zien ook iemand op de grond liggen. Het is snel duidelijk dat het een zeer ernstige situatie is. Er ligt een hardloper op de grond die niet lijkt te ademen. Ze plaatsen hun fietsen rondom de gevallen loper, zodat de andere hardlopers er omheen worden geleid. Romke start direct de hulpverlening, terwijl Melle het sein 'Spoed, spoed, spoed, reanimatie' door de ether laat gaan. Een AED wordt aangesloten en volgens het vaste reanimatieprotocol wordt minutieus alles gedaan wat ze al zo vaak geoefend hebben. Van een ontspannen rit, in een keer naar het hoogste adrenalineniveau. Andere hulpdiensten komen ter plaatse en nemen de behandeling over. Later zal blijken dat de snelle hulp en inzet van de bikers heeft gezorgd dat de loper het dan weer goed maakt.

12:30

DEBRIEFING, PAUZE EN TERUG

Melle en Romke krijgen een debriefing op het hoofdkantoor en praten na met de betrokken centralisten. “Het is natuurlijk heel intens om zo'n hectische  situatie mee te maken. Het is dan echt heel fijn dat het Rode Kruis zorgt voor goede opvang van de vrijwilligers," zegt Melle. Ze nemen even  pauze en pakken later de draad weer op. Ze rijden in het Kralingse Bos tussen het 30- en 36 km-punt en treffen daar veel uitgeputte lopers aan. Ze scannen elke loper: hoe ziet de persoon eruit? Lopen ze nog fit of zwalken ze? Sommigen liggen uitgeteld langs de kant van de weg.

14:00

ONDERKOELDE LOPERS OF TOCH NIET?

Elke loper die ze behandelen, wordt onderworpen aan een check van het ABCDE. De ABCDE-methodiek is een werkwijze waarbij eerst wordt eerst gekeken of er een levensbedreigende situatie is. Hoe gaat het met de ademhaling, de hartslag en de temperatuur. “Je moet altijd goed opletten met dit weer,” zegt Romke. “We hebben vandaag mensen aangetroffen die last hadden van oververhitting, maar ook lopers die juist onderkoeld waren geraakt. Het meten van de temperatuur, ademhaling en het tellen van de pols is dan heel belangrijk om in te schatten welke hulp noodzakelijk is.” De broers werken samen als een geoliede machine: de een doet de metingen, terwijl de ander de gegevens opschrijft en de porto bedient. Melle en Romke laten een loper ophalen door de “opgeschaalde zorg”. Een gator met brancard, bemand door een arts en verpleegkundige, neemt de zorg over.

15:30

EINDE IN ZICHT

Het zit er bijna op: de busjes die vlak achter de laatste hardloper rijden komen in zicht. In Rotterdam is dat traditioneel een prachtig spektakel. De laatste loper wordt begeleid door politiemotoren, ambulances met loeiende sirenes en ook door bikers van het Rode Kruis. Melle en Romke kijken terug op een enerverende dag met bijzondere hulpverlening. Dankzij het legioen aan vrijwilligers uit het hele land werd het een mooie sportieve dag. Alle Rode Kruis-vrijwilligers worden bedankt met een gezellig afsluitend diner op een partyboot. En het goede nieuws is dat de volgende  Rotterdam Marathon alweer gepland staat voor april 2022.