Leestijd 5 minuten

Midden- en West-Brabant

Het district Midden- en West-Brabant beslaat het gebied tussen de historische steden Breda en Tilburg en loopt van Bergen op Zoom in het uiterste westen van de provincie tot Kaatsheuvel. De regio telt een oppervlakte van 2.123 km2 en er wonen meer dan 1,1 miljoen mensen.

Leestijd 5 minuten

De cowboys van het wilde westen

Natuurlijk wil districtsvoorzitter Piet van den Bosch trots vertellen over het werk dat de meer dan 800 vrijwilligers en beroepskrachten in Midden- en West-Brabant voor elkaar krijgen. Maar hij vindt vooral dat de vrijwilligers zelf trots mogen zijn. Drie jaar is hij hier districtsvoorzitter. Een periode getekend door COVID-19, de herinrichting en de nieuwe Rode Kruis-strategie rond de zeven basislevensbehoeften. 

 

Wat maakt dit district zo bijzonder?

“COVID-19 sloeg hier als eerste hard toe. En dat maakte heel direct een andere kant zichtbaar van de beroemde Brabantse gemoedelijkheid: we hebben een beetje een cowboy mentaliteit volgens sommigen. Dus was Once Upon a time in the West wel een toepasselijk begrip. Onverschrokken helpen we anderen, ook in gevaarlijke situaties. Ook zijn we niet bang om nieuwe dingen aan te gaan. Het district nieuwe stijl, de nieuwe strategie, initiatieven die er echt toe doen. We pakken het aan. Beter af en toe wat bijsturen dan achter de feiten aanlopen.”  
 

Waar ben je het meest trots op?

“We hebben onze basis nu goed op orde. Dat klinkt als een tegeltjeswijsheid, maar het werkt echt. Door de samenwerking met de Hogeschool in Breda (BUas) hebben we altijd studenten over de vloer. Die bevragen ons, rekenen dingen door en helpen ons het werk beter te doen. We hebben twee nieuwe panden in Tilburg en Breda, waar we goed kunnen werken en trainingen geven. De voorraden, de kleding, alles klopt steeds meer. Onze vrijwilligers zijn bereid om in hun vrije tijd mensen te helpen. Dan is het aan ons om te zorgen dat ze dat zo goed mogelijk kunnen doen. Zodat zij vooral trots kunnen zijn op de hulp die ze bieden.”

Over welke inzet ben je heel tevreden?

“Naast de enorme COVID-19-inzet hebben we als eerste district een Red Cross shop, in Breda. Hier verkopen we mooie vintage kleding met een klein team van bevlogen vrijwilligers.  Fondsenwervend is dit erg interessant en een mooie bijvangst is dat we in direct contact komen met mensen die ons misschien om andere redenen nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat ze niet meer rond kunnen komen, of zich zorgen maken om een buurvrouw die niet meer buiten durft te komen om boodschappen te doen. Hiermee is de shop ook een plek om te zien wat er leeft. Ook hebben we een convenant over Retourmedicatie met de Logistic Community Brabant, een samenwerking van vijf grote onderwijsinstellingen met een subsidie van de Provincie Noord Brabant. We halen overschotten aan verband, incontinentiemateriaal en energierijke voeding uit verpleeghuizen op om dit aan te bieden aan mensen die dit hard nodig hebben. We bekijken nu of we dit ook via de Red Cross shop kunnen gaan distribueren. Een van de basislevensbehoeften in praktijk dus.”

LEUK OM TE WETEN

851

vrijwilligers

25%

tussen 30 en 50 jaar

33%

is man

Hoe verloopt de samenwerking tussen de centrale organisatie en het district?

“We zoeken altijd eerst zelf een oplossing. Als dat niet lukt moet je bellen, niet mailen. Er is altijd aandacht. Tegelijkertijd zie ik ook dat de strategie soms uitdagingen oproept. We staan volledig achter de strategie rondom de basislevensbehoeften. Maar het omzetten van de droom naar de daad is af en toe een lastige. Het is vaak wel duidelijk waarom of wat we gaan doen. Maar het wringt nog wel eens hoe we dingen gaan doen. Door de ruimte om kritiek ook te benoemen, kunnen we er samen iets van maken, zo voelt het.”
 

Waar liggen de uitdagingen?

“Om ambities waar te maken, moet je blijven zorgen dat alles op orde is en blijft. Dat is echt een voorwaarde. Het is een uitdaging om het aantal mensen met de juiste diploma’s en vaardigheden bij ons te krijgen en te houden. Terwijl de vrijwilligersmarkt onder druk staat.”
 “Ook moeten we ons er bewust van blijven dat werken voor het Rode Kruis niet alleen maar rozengeur en maneschijn is. We mogen niet wegkijken van moeilijke gesprekken. Blijf niet mopperen langs de zijlijn, maar ga het gesprek aan. Daarom gaat het bestuur samen met de districtsmanager en haar team ‘de zeepkist’ op. Als districtsbestuur moet je benaderbaar blijven ook al sta je niet meer in de eerste lijn. We moeten zeggen waar het op staat. Duidelijk en in begrijpelijke taal.” 

Piet was in 2021 ook tijdelijk voorzitter van district Haaglanden, een district met ca 1.000 vrijwilligers. Bij een bezoek van het MT en het bestuur aan Breda kwamen de districten even bij elkaar met de Haagse busjes. “Het mooie is dat je ondanks wat verschillen tussen de districten, vooral de overeenkomst ziet: de enorme drive om te helpen. En in Haaglanden zijn ze ook dol op Brabantse worstenbroodjes.

TOP DRIE INZETTEN

1

COVID-19

Als het eerste door COVID-19 getroffen district konden we vanaf dag 1 rekenen op de brede inzet van vrijwilligers en Ready2Helpers. In februari 2021 vond in de Hasseltse Kapel in Tilburg een herdenkingsbijeenkomst plaats voor alle Brabanders die in het eerste jaar aan corona zijn overleden. Tijdens de bijeenkomst was er ruime aandacht voor het Rode Kruis in een speech van Piet, die vertelde over de rauwe momenten, maar ook over de schoonheid die er soms in ons werk schuilt. 

2

EHBO voor jonge vluchtelingen

In samenwerking met New Dutch Connections organiseert het district EHBO-cursussen voor statushouders. Met deze cursus kunnen de jongeren niet alleen hulp bieden wanneer dat nodig is, het helpt ze ook om hun eigen netwerk en taalkennis uit te breiden, waarmee ze weerbaarder in de maatschappij staan. 

3

Vluchtelingenopvang Oisterwijk

In Oisterwijk worden vluchtelingen tijdelijk opgevangen in een vakantiepark. Het Rode Kruis  ondersteunt de 150 vluchtelingen met voedsel, kleding, EHBO en aandacht.  Hier maken we gebruik van de recent met het VK ontwikkelde Needs Rapportage Tool. Geweldig om te zien hoeveel vrijwilligers zich hebben aangemeld om te helpen.  

Stokje overdragen

Piet van den Bosch werkt drie jaar als districtsvoorzitter. Het is niet de eerste keer dat hij met vrijwilligers werkt. Bij het streekvervoer kwam hij veel in aanraking met vrijwilligers die de buurtbussen reden. Graag draagt hij het stokje voor ‘District uitgelicht’ over aan Martine Lodewijk van Rotterdam-Rijnmond.

Herdenking voor de mensen die in het eerste jaar aan corona zijn overleden.