“Blijf geloven in de kracht van actie, de kracht van het Rode Kruis.”

Leestijd 3 minuten


Samen in actie tijdens ongekende uitdagingen

 

Beste lezer,

Het moment is aangebroken waarop ik afscheid neem als directeur van het Rode Kruis. Daarvoor wil ik graag deze gelegenheid aangrijpen om stil te staan bij vijf jaar aan herinneringen.
Te beginnen in Nederland. In de afgelopen jaren hebben we te maken gehad met ongekende uitdagingen. De COVID-19-pandemie heeft ons gedwongen om op te schalen en onze hulpverlening naar een ongekend niveau te tillen. We stonden klaar tijdens de overstromingen in Limburg en hielpen de klok rond tijdens het conflict in Oekraïne. Het Rode Kruis heeft een cruciale rol gespeeld bij het verlenen van humanitaire hulp en het bieden van een veilige haven voor heel veel mensen, ongeacht hun achtergrond of nationaliteit. 

Laten we ook onze collega's op de Caribische eilanden niet vergeten, die met het voedselprogramma tijdens de pandemie heel veel mensen hebben ondersteund. Masha danki.
De toewijding en inzet van het Rode Kruis heb ik in veel landen mogen bewonderen, zoals Oekraïne, Ethiopië, Mali, Jemen, Libanon, Syrië, Kenia, Venezuela, Somaliland. Ik wil mijn oprechte dank uitspreken aan alle vrijwilligers, medewerkers en partners van het Rode Kruis. Jullie zijn degenen die elke dag het verschil maken. Ik vertrek met een hart vol dankbaarheid en trots. Dank jullie wel voor jullie onvermoeibare inzet, jullie passie en jullie onvoorwaardelijke toewijding. Samen hebben we een verschil gemaakt, en ik weet dat jullie dat blijven doen.

Hoe we dat verschil maken, laten we dit keer opnieuw in de Henry+ zien. Mandy en Ronald spreken elkaar in de rubriek ‘Hemd van het lijf’ over hun actie voor de Nijmeegse 4Daagse. In ‘Aan tafel met’ gaan vier Rode Kruisers in gesprek over EHBO in het onderwijs. Verder gaan we ‘Het land in’ met Anna-Vera. Zij gaat op bezoek bij de EHBO-strandpost in Scheveningen. Wat het Rode Kruis vorig jaar op het gebied van evenementenhulp heeft gedaan lees je in ‘Verhaal in cijfers’. In de rubriek ‘Portretten’ staan drie verhalen van vrijwilligers die elk op hun eigen manier een verschil hebben gemaakt. Erik-Jan vertelt daar over zijn hulp bij de Sneekweek. Daarnaast lees je in ‘De + van’ het bijzondere verhaal van Ineke, een vrijwilliger die vanaf haar zesde al in actie komt voor het Rode Kruis. Ook in ‘Op pad met Wout’ staan bijzondere verhalen. Dit keer gaan vrijwilligers en beroepskrachten ‘over de streep’. Ze delen hun kwetsbare verhalen over diversiteit met elkaar.

Blijf in actie. Ga verder en blijf streven naar een wereld waarin iedereen kan rekenen op hulp, mededogen en hoop. Blijf geloven in de kracht van actie, de kracht van het Rode Kruis. Ik doe dat in ieder geval!

Veel leesplezier,

Marieke van Schaik
Algemeen directeur