Maart 2020

Juni 2020

December 2020

April 2021

juli 2021

oktober 2021

december 2021

april 2022

juli 2022

oktober 2022

december 2022

april 2023

Juli 2023

oktober 2023

december 2023

april 2024

juli 2024

Meer over mij

RONALD GOORDEN (46)

Ronald Goorden (46) werkt in het Radboud UMC als secretaris Examencommissie Geneeskunde. Daar studeren jaarlijks ongeveer 325 nieuwe basisartsen af. In zijn studententijd volgde Ronald een EHBO-cursus bij het Rode Kruis om zo beter voorbereid te zijn op zijn reizen met mensen met een verstandelijke beperking. Daarna heeft hij het Rode Kruis nooit meer losgelaten. Hij bekleedde als vrijwilliger tal van functies. Als projectleider van de Nijmeegse Vierdaagsefeesten zet hij zich deze zomer met zijn team zeven dagen lang in om alle feestgangers te voorzien van deskundige hulp.

Meer over mij

MANDY MEGENS (34)

Mandy Megens (34) werkt fulltime voor het Rode Kruis en zorgt ervoor dat de grote inzet tijdens de Nijmeegse 4Daagse in goede banen wordt geleid. Ze studeerde vrijwilligersmanagement, werd bestuurslid van het Rode Kruis in Twente en was  nauw betrokken bij de nazorg en psychische opvang na de overstromingen in Limburg. Mandy is nu voor de tweede keer projectleider van de 4Daagse. Ze krijgt veel energie van de vrijwilligers die zich telkens opnieuw inzetten voor een soepel verloop van de marsen en de EHBO.

Leestijd 9 minuten

RONALD GOORDEN EN MANDY MEGENS

Het familiegevoel van de 4Daagse 

De 4Daagse van Nijmegen is één van de grootste evenementen waarbij het Rode Kruis een belangrijke rol heeft. Beroepskracht Mandy Megens en vrijwillig projectleider Ronald Goorden vertellen hoe ze de omvangrijke hulpverlening in goede banen leiden. Mandy: “Uiteindelijk worden we gedragen door het team en is het belangrijk dat de samenwerking op een fijne manier verloopt.” 

Ronald, hoe ben je bij het Rode Kruis gekomen? 

“Dat is een bijzonder verhaal. In mijn studententijd, dat is inmiddels twintig jaar geleden, begeleidde ik reizen van mensen met een verstandelijke beperking. Als coördinator namens de Stichting Buitenhof vond ik het belangrijk om een EHBO-diploma te halen. Bij het Rode Kruis volgde ik de EHBO-cursus. Al snel vond ik het daar zo leuk dat ik ben blijven hangen. Vervolgens ben ik vanuit de hulpverlening coördinator bij de Vierdaagsefeesten geworden. We waren toen met een klein team en er werd al snel gezegd: ‘Ronald, jij hebt een goede babbel, jij moet de projectleiding doen.’ Ik was nog heel jong, maar ik vond het geweldig om te doen.”

Ronald:

“We hebben allemaal hetzelfde Rode Kruis op onze rug”

Mandy: Wat maakte dat je het toen zo leuk vond?

Ronald: “Ik weet nog dat mensen vanuit alle afdelingen bij elkaar kwamen om een fantastische inzet te doen. Ik vind het altijd heel leuk om bij elkaar in de keuken te kijken en samen dingen te ondernemen. Ik zeg altijd: ‘We hebben allemaal hetzelfde Rode Kruis op onze rug’. We moeten dus niet te veel op onze eilandjes blijven zitten. Bij een evenement als de 4Daagse ben je constant met elkaar in beweging en zorg je ervoor dat alles zo soepel mogelijk verloopt. Samen iets moois neerzetten, dat maakt dit werk voor mij zo leuk.”

 

En Mandy, hoe ben jij bij het Rode Kruis terechtgekomen?

Mandy: “Ik ben afgestudeerd op vrijwilligersmanagement in Rotterdam en ben daarna begonnen als bestuurslid vrijwilligersmanagement in Twente. Bij één van de eerste vergaderingen kwam een project voorbij waarbij ze nog een beroepskracht nodig hadden. Dat raakte aan veel van mijn interesses dus heb ik me aangemeld. Zo ging ik al heel snel van vrijwilliger naar beroepskracht. In Twente heb ik onder meer de coördinatie van de EHBO gedaan, het was heel leuk om zo dicht betrokken bij de vrijwilligers te zijn, maar ik wilde na verloop van tijd toch weer iets richting vrijwilligersmanagement doen. Toen heb ik een tijd als beleidsadviseur bij het verenigingskantoor in Den Haag gewerkt. Als beroepskracht kreeg je destijds ook de optie vrijwilligerswerk te doen en ik dacht: ‘Waarom ga ik niet bij de 4Daagse helpen?’ Nadat ik als facilitair vrijwilliger bij de marsen had geholpen, was er vraag naar een nieuwe projectleider en heb ik gesolliciteerd. Zodoende ben ik projectleider van de marsen bij de 4Daagse geworden.”

Wat is het leukste dat je tot nu toe bij de marsen hebt meegemaakt?

Mandy: “Op een gegeven moment was er een probleem bij een partner waarmee we samenwerkten. Aan het begin van de 4Daagse stond de binnenstad helemaal vol en de ketenpartner had gewoon niet genoeg mensen om voldoende EHBO-steun te leveren. We zaten toen met zo’n 600 vrijwilligers in de Schouwburg en we hebben toen het 4Daagse mars- en feestenteam gecombineerd om het tekort op te lossen. Elke vrijwilliger heeft zijn eigen expertise en vaardigheden. Het was ontzettend mooi om iedereen samen te zien werken voor een goede aftrap.”

 

Ronald, heb jij weleens momenten gehad dat je het even niet meer zag zitten?

Ronald: “Ik vond met name de coronaperiode erg ingewikkeld. Ons team kun je vergelijken met een familie die elkaar maar eens per jaar op de familiedag ziet. Om dan die verbinding te houden terwijl iedereen thuis zat en de 4Daagse werd afgeblazen, was erg moeilijk. Veel mensen werden ziek of haakten af. Afscheid nemen van vrijwilligers waarmee je een lange tijd hebt samengewerkt, vind ik vaak moeilijk.”

Mandy:

“Uitdagingen tegenkomen en die dan samen oplossen”

En Mandy, welke situaties zijn voor jou lastig?

Mandy: “Voor de 4Daagse vragen we vrijwilligers om een volle week beschikbaar te zijn. Steeds meer mensen zijn, doordat ze veel andere dingen naast het vrijwilligerswerk doen, maximaal één of een paar dagen beschikbaar. Om dat te compenseren heb je meer vrijwilligers nodig. Al doet dat natuurlijk wel iets met het team- en familiegevoel. Om dat te behouden staan we denk ik op dit moment voor de grootste uitdaging. Uiteindelijk worden we gedragen door het team en het is belangrijk dat de samenwerking op een fijne manier verloopt.”

 

En wat vind je het mooiste?

Mandy: “Dat je uitdagingen tegenkomt en die dan samen kan oplossen. Een inzet als de 4Daagse kost veel energie. Dat iedereen zijn best doet om alles goed te laten verlopen en dingen te regelen maakt dat je die energie ook weer terugkrijgt. Met alle problemen die je tegenkomt is het ook altijd zo dat het vanzelf een keer vrijdag wordt en dan is het allemaal weer opgelost.”

Ronald & Mandy projectleiders van de Nijmeegse 4Daagse

Ronald, je barst natuurlijk van de anekdotes. Heb je nog een leuke om mee af te sluiten?

Ronald: “Ik ben echt een snoepkont dus ik eet altijd te veel als er iets in de tentjes staat. Elk jaar proberen de vrijwilligers iets mee te nemen wat ik niet op zou kunnen krijgen. Vaak waren het hele taarten of een rijstevlaai, maar het lukte me altijd om die weg te werken. Op een gegeven moment kwamen ze aanzetten met een Bossche Bol van wel drie kilo. Ik heb echt mijn best gedaan om dat hele ding naar binnen te werken, maar op een gegeven moment ging het niet meer. Die trotse hoofden van de vrijwilligers toen ze na jaren eindelijk iets gevonden hadden wat ik niet op kreeg, dat was heel grappig om te zien.”