Leestijd 1 minuut

Video 8:27

 

EHBO met zicht op zee bij Strandpost Scheveningen 

In deze aflevering neemt Anna-Vera van Tubergen, hoofd Personeel en Organisatie, je mee naar district Haaglanden. We krijgen eerst een kijkje bij het kantoor van Den Haag-Rijswijk-Wassenaar en gaan daarna naar de Strandpost in Scheveningen. Daar staat een team van Rode Kruis-vrijwilligers klaar om hulp te verlenen. Ze vertellen wat ze allemaal meemaken op het strand en Anna-Vera helpt mee met het optuigen van de Strandpost.   

Anna-Vera van Tubergen begint de dag met een rondleiding door Monique Timmermans, districtsmanager van Haaglanden. Zij laat trots de ruimtes van het kantoor zien en vertelt over het district. “We hebben mooie vrijwilligers en collega’s waar we het allemaal mee fiksen,” concludeert Monique. In de garage staat Cor klaar om Anna-Vera meer te vertellen. Hij is al bijna 42 jaar vrijwilliger bij het Rode Kruis en momenteel actief als coördinator van de Strandpost. “Het leukste van het werk is het contact met de mensen en dat je voor anderen klaar kan staan,” vindt Cor. En dan is het zo ver… met de Rode Kruis-bus op weg naar de Strandpost. 

“Van een kind dat z’n ouders kwijt is tot iemand met een slagaderlijke bloeding”

Elke dag open 

Op het strand wordt Anna-Vera ontvangen door Dionne, Evert, Faisca en Rik. Daar vertelt Dionne meer over de Strandpost vlak naast de Pier van Scheveningen. “In het hoogseizoen zijn we dagelijks geopend. Voor en na de zomer alleen in het weekend.” Evert vult aan: “Je maakt van alles mee: van  iemand met twee gebroken armen tot kinderen met verwondingen door scherfjes van schelpen. Als er niemand komt, hebben we even tijd om met elkaar te kletsen. Er is altijd een leuke sfeer.” Ondertussen wordt Anna-Vera aan het werk gezet en samen met Rik tuigt ze de Strandpost verder op. “Het leukste vind ik het medische inhoudelijke,” vertelt Rik. “Ik hou ervan om er voor mensen te zijn.” Rik en Anna-Vera vullen de materialen aan. Alles is aanwezig: van gazen tot zelfmedicatie en van pleisters tot celstof matjes voor vieze strandvoeten.  

Daarna praat Anna-Vera met Faisca. “De Strandpost is heel divers,” zegt Faisca. “Waar je op een evenement vaak focust op een bepaald type letsel, komt hier alles voorbij. Van een kind dat z’n ouders kwijt is tot iemand met een slagaderlijke bloeding, zoals afgelopen weekend. Ergens anders maak je dat niet snel mee.” 

Armbandjes 

Aan het eind van de ochtend komt er een moeder met haar kindje naar de Strandpost. Ze vragen om een armbandje voor het kind. Het Rode Kruis biedt in samenwerking met de politie en de reddingsbrigade op het strand speciale armbandjes aan. Ouders kunnen daar hun gegevens opschrijven. Mocht een kind met zo’n armbandje vermist raken, dan weten anderen naar wie ze moeten bellen.  

 

Passie 

Anna-Vera tot slot: “Het is mooi om te zien dat wanneer kinderen en jongeren binnenkomen bij de Strandpost onze vrijwilligers meteen opspringen. Ze weten precies wat ze moeten doen en zijn heel kundig. Ik ben echt onder de indruk van het team. Je voelt de passie voor het vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis. Prachtig!”