Vijf jaar de dag van directeur Marieke

Leestijd 5 minuten

Marieke van Schaik was als algemeen directeur vijf jaar lang het boegbeeld van het Nederlandse Rode Kruis. In die tijd kreeg ze samen met de vrijwilligers en beroepskrachten te maken met ongekende uitdagingen. De COVID-19-pandemie, overstromingen, conflicten, vele reizen en debatten met de Tweede Kamer. Als directeur en als mens heeft Marieke veel meegemaakt en gezien. In deze editie van ‘De dag van’ blikken we terug op enkele hoogtepunten uit haar carrière bij het Rode Kruis. 

3FM SERIOUS REQUEST

In 2020 liep Marieke extra kilometers voor medische hulp in binnen- en buitenland tijdens 3FM Serious Request: the Lifeline in actie. Deze campagne werd gehouden om de zorg te ondersteunen tijdens de coronacrisis en de verspreiding van het virus tegen te gaan. Marieke deed dit niet alleen, ze liep samen met haar drie zonen en andere leden van het Management Team van het Rode Kruis.

πŸ“·  Marieke met haar zonen bij 3FM Serious Request

CHARTER DIVERSITEIT ONDERTEKEND

In 2020 ondertekende Marieke de Charter Diversiteit. Dit is een intentieverklaring waarmee het Rode Kruis wil laten zien dat we ons serieus willen inzetten voor meer diversiteit en inclusie in onze vereniging. Als Rode Kruis streven we ernaar een afspiegeling te zijn van de maatschappij.

πŸ“·  Charter Diversiteit wordt ondertekend

 

REIZEN NAAR ANDERE RODE KRUIS-VERENIGINGEN

Marieke: “De toewijding en inzet van het Rode Kruis heb ik in veel landen mogen bewonderen, zoals in Oekraïne, Ethiopië, Mali, Jemen, Libanon, Syrië, Kenia, Venezuela en Somaliland. Ik ben diep geraakt door de vele verhalen van moed en veerkracht die ik heb mogen horen. Ik heb geleerd hoe belangrijk het is om mensen met respect en een luisterend oor te benaderen. En wat dat betekent voor mensen in een kwetsbare situatie. De veerkracht van de mens is enorm, ondanks de gevolgen van conflicten en het veranderende klimaat, waar mensen meestal zelf geen enkele schuld aan hebben. Ik heb gezien hoe mensen van het Rode Kruis, ondanks hun persoonlijke uitdagingen, anderen bijstaan en steun bieden wanneer dat het hardst nodig is.”

πŸ“·  Marieke in Somaliland  

BEZOEKEN TWEEDE KAMER 

Hoewel het Rode Kruis politiek neutraal is, was Marieke ook regelmatig in de Tweede Kamer te vinden. Een belangrijk hoogtepunt is de EHBO-petitie. EHBO-training zou beschikbaar moeten zijn voor iedere leerling in het voortgezet onderwijs. Met dat doel startte het Rode Kruis in 2019 een burgerinitiatief dat door ruim 60.000 mensen werd ondertekend. Dit deden we samen met Radio 10-dj Rob van Someren en arts Bernard Leenstra van Schok & Pomp. In 2021 sprak Marieke de Tweede Kamer toe tijdens een debat over dit burgerinitiatief. De motie om de mogelijkheden voor EHBO in het onderwijs te onderzoeken werd met een ruime meerderheid aangenomen.

πŸ“·  Marieke spreekt de Tweede Kamer toe tijdens een debat over de EHBO-training in het onderwijs

OVERSTROMINGEN LIMBURG

In juli 2021 werd Nederland opgeschrikt door overstromingen in Limburg. Het Rode Kruis ging meteen hard aan de slag om mensen te evacueren, bedden te brengen en dekens uit te delen. Terwijl de pandemie nog in volle gang was en al veel van de vrijwilligers vroeg. Marieke: “De verhalen van de mensen die ik sprak, hebben indruk gemaakt. Zoals een mevrouw die door het opkomende water haar huis moest verlaten en geëvacueerd werd. Ze vertelde dat het al zo’n pittige tijd voor haar was, omdat ze herstellende was van corona na een lang verblijf in het ziekenhuis.”

πŸ“·  Marieke in gesprek met een mevrouw die moest evacueren

BEZOEK OEKRAÏNE

Vlak na de uitbraak van het gewapend conflict reisde Marieke af naar Oekraïne om haar steun te betuigen aan het Oekraïense Rode Kruis. Daar sprak ze vrijwilliger Basel, hij is half Syrisch en half Oekraïens. Een jonge man die in 2012 uit Syrië vluchtte en in 2021 opnieuw zijn huis moest verlaten. Met zijn vrouw verliet hij Charkiv toen het gewapend conflict uitbrak. Ondertussen zette hij zich in als vrijwilliger voor het Rode Kruis. Daarnaast ging Marieke op bezoek bij de vereniging in Polen om te kijken welke hulp zij aan de grens verlenen.

πŸ“·  Marieke in gesprek met een gezin wat gevlucht is vanwege het gewapend conflict

BESTUUR INTERNATIONALE RODE KRUIS

In juni 2022 werd Marieke gekozen tot bestuurslid van de Internationale Federatie van het Rode Kruis, de IFRC. Deze organisatie coördineert onder meer de internationale hulpverlening van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan bij grote natuurrampen. De laatste keer dat het Nederlandse Rode Kruis een positie vervulde in het bestuur van de Federatie was van 2005 tot 2013. De functie werd toen bekleed door Prinses Margriet, de huidige erevoorzitter.

πŸ“·  Marieke bij de IFRC

MEEST INVLOEDRIJKE SPELER NEDERLANDSE FILANTROPIE

In 2022 is Marieke door charitatief kennisplatform De Dikke Blauwe uitgeroepen tot meest invloedrijke speler in de Nederlandse filantropie. Zij presenteren een lijst met mensen die een grote maatschappelijke impact hebben met geld, tijd of ideeën. Daarmee zijn ze een voorbeeld voor personen met private initiatieven of bestuurlijke invloed die een bijdrage leveren aan het algemeen nut.

πŸ“·  Marieke bezoekt Venezuela

INTERNATIONALE VROUWENDAG

Tijdens Internationale Vrouwendag in 2023 reisde Marieke samen met Heleen van den Berg (directeur Nationale Hulp & Verenigingsmanagement) naar de vluchtelingenopvang in de Drentse gemeente Noordenveld. Op deze locatie verblijven vrouwen en kinderen die worden ondersteund door hulpverleners van het Rode Kruis. Marieke en Heleen deden mee aan de fitnessles.

πŸ“·  Marieke en Heleen doen mee tijdens de fitnessles in een vluchtelingenopvang

CARIBEN

Marieke bezocht 4 keer de Caribische eilanden. Tijdens haar laatste bezoek aan Curaçao gaf Marieke een presentatie op de universiteit over de veranderende wereld en de impact hiervan op het werk van het Rode Kruis. Gouverneur Lucille George-Wout, verschillende vrijwilligers, partnerorganisaties en bestuursleden van het Rode Kruis Curaçao waren hierbij aanwezig. Daarnaast was ze te gast in landhuis Pannekoek. Voormalig gevangenen bouwden daar een shelter. Ook bezocht Marieke het nieuwe Rode Kruis-gebouw op Curaçao in Suffisant.

πŸ“·  Marieke bezoekt het nieuwe Rode Kruis-gebouw op Suffisant

 

HOOGTEPUNTEN UIT DE CARRIÈRE VAN MARIEKE VAN SCHAIK BIJ HET RODE KRUIS

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

2018

 • Mei Eerste vrouwelijke directeur
 • Juni Opening nieuwe verenigingskantoor
 • September Actie Giro555 voor Sulawesi
 • November excuses voor hulpverlening tijdens Dam-tot-Damloop 2016

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

2019

 • Mei Petitie EHBO
 • December Strategie 2021-2025 vastgegesteld door de ledenraad

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

2020

 • Februari Start hulpverlening coronavirus
 • Maart Start Voedselhulp op Curaçao, Aruba en Sint-Maarten
 • Augustus Actie Giro555 voor Libanon
 • December COVID-19-medailles voor vrijwilligers

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

2021

 • Januari Overdracht Oorlogsarchief Rode Kruis en Joodse Raad Carthoteek
 • Januari Start hulp bij corona-vaccinaties
 • Juli Watersnood Limburg
 • Eind Opvang Afghaanse evacués. Zorgen over noodopvang asielzoekers. Meer aandacht voor diversiteit & inclusie, herinrichting Noodhulp, Integriteit en ethisch handelen

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

2022

 • Februari Rode Kruis helpt Oekraïense vluchtelingen met opvang, WhatsApp Hulplijnen en Giro555
 • Juni Gekozen in bestuur IFRC
 • Zomer Asielcrisis Ter Apel
 • November Voedselarmoede stijgt, Rode Kruis schaalt op

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

2023

 • Februari Aardbeving Turkije/Syrië. Actie Giro555
 • April Actie voor uitbreiding voedselnood, Programma Schoolmaaltijden