Leestijd 5 minuten

Video 6:38

SERIE DIVERSITEIT EN INCLUSIE (AFLEVERING 3)

Jouw kwetsbaarheid is je kracht

Door gebeurtenissen in ons leven zetten we soms een masker op. Als we durven dat een beetje te laten zakken, zien we dat we veel meer op elkaar lijken dan we soms denken. Maar hoe doen we dat? In deze aflevering van de docuserie ‘Diversiteit & Inclusie’ laten we onze kwetsbaarheid zien door verhalen te delen. Rode Kruis-vrijwilligers en -medewerkers maken van hun kwetsbaarheid hun kracht tijdens een sessie ‘Over de streep’ geleid door dagvoorzitter Leila Prnjavorac. 

 

Jezelf zijn

“Vandaag gaat over bewustwording,” licht documentairemaker Wout van Wengerden toe. “We gaan verhalen met elkaar delen en gaan het ongemak aan tijdens de sessie ‘Over de streep’.” Na een introductie legt Leila de eerste stelling voor: “Ga over de streep als je als kind jezelf mocht zijn.” Langzaam stapt ongeveer de helft van de groep over de streep. “Ik was in een situatie dat ik als één van de weinige gekleurd was” zegt een vrouw die niet over de streep ging. “Daar heb ik erg veel last van gehad en nog wel.” Een ander: “Door het overlijden van mijn vader moest ik thuis voor mijn moeder zorgen. Ik ben nog altijd op zoek naar het kleine meisje in mezelf.” Bij de groep die achterbleef heerst begrip. “Dat er nog steeds zoveel mensen aan de andere kant staan, breekt mijn hart.” Veel deelnemers maken met hun handen hartjes, als teken van steun naar elkaar. De groep die niet over de streep is gegaan, staat er niet alleen voor. “Ik herken je verhaal, je bent hier niet alleen in.” 

De groep loopt weer terug, komt samen en Leila introduceert de volgende stelling: “Stap over de streep als je zelf hulp durft te vragen.” Het is even stil en je voelt de twijfel van de groep, dan maken de deelnemers een keuze. Een jonge Rode Kruis-vrijwilliger vertelt dat ze pas recent de diagnose ADHD kreeg. “Voor mij was dat het moment om hulp te gaan vragen.” Maar hulp vragen is niet gemakkelijk. Dat blijkt al snel als Wilco zijn verhaal deelt aan de andere kant van de streep. “Onze zoon is vroegtijdig geboren en overleden. Ik hield hem in mijn armen, terwijl mijn vrouw werd weggereden in het ziekenhuis om geopereerd te worden. Ik wist niet hoe het met haar zou aflopen. Achteraf was dit heel traumatisch. Het duurde heel lang voordat ik hulp durfde te vragen, omdat ik vond dat ik er voor mijn vrouw moest zijn.” Opnieuw gaan de hartjes de lucht in. 

“Je ziet nooit wat er achter een glimlach zit”

Elkaar echt zien

Of je nu een fysieke beperking of neurologische aandoening, een moeilijke jeugd, een gekleurde huid of een groot verlies hebt meegemaakt; iedereen kent verdriet, iedereen heeft een verhaal. Door oog te hebben voor elkaars verhaal en door elkaar echt te zien, versterkt dit onze samenwerking én onze hulpverlening. Zoals een deelnemer zegt: “Ik hoop dat iedereen bewustwording meeneemt. Mensen hebben vaak snel een oordeel, maar je ziet nooit wat er achter de glimlach zit.” Van onze kwetsbaarheid onze kracht maken. In deze aflevering deelden vrijwilligers en beroepskrachten hun verhalen. In de volgende editie van de Henry+ komt een aflevering waarin we verder over de streep gaan. We zoomen in op het eenieders gevoel van veiligheid en trots.

Wil jij ook je verhaal delen? Of meer weten over Diversiteit & Inclusie bij het Rode Kruis? Kom dan in oktober naar de Diversity Month.

LEES MEER

Oktober Diversity Month

Bij het Rode Kruis zien we dat een mix van mensen met een verschil in culturele afkomst, seksuele oriëntatie, leeftijd, gender, geloofsovertuiging en arbeidsvermogen een verrijking is. Dit vierden we voorheen altijd op Diversity Day op 3 oktober. Omdat we het belangrijk vinden dat alle vrijwilligers en beroepskrachten in het hele land hieraan kunnen meedoen, dopen we Diversity Day dit jaar om tot Diversity Month. De regio’s kunnen zelf bepalen wanneer en op welke manier ze diversiteit en inclusie bij het Rode Kruis willen vieren. Zodra er meer bekend is over het programma in jouw regio, laten we dit uiteraard weten. Dus hou de mailbox in de gaten! In de volgende HENRY+ van eind september vind je alle informatie.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 

Weet jij hoeveel nationaliteiten er in de wereld en in Nederland zijn?

  • Nationaliteiten in de wereld: Dit zijn er 200!
  • Nationaliteiten wonend in Nederland: Ook 200! Dat betekent dat in Nederland elke nationaliteit vertegenwoordigd is. Hoe gaaf!

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –